Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

јртисти ƒ∆≈–јЋƒ»Ќ „јѕЋ»Ќ специален гост на 27-и€ —офи€ ‘илм ‘ест!

ƒ∆≈–јЋƒ»Ќ „јѕЋ»Ќ специален гост на 27-и€ —офи€ ‘илм ‘ест!
ƒ∆≈–јЋƒ»Ќ „јѕЋ»Ќ специален гост на 27-и€ —офи€ ‘илм ‘ест!
Cinefish.bg

јртисти
ƒ∆≈–јЋƒ»Ќ „јѕЋ»Ќ специален гост на 27-и€ —офи€ ‘илм ‘ест!

02.02.2023, 11:15  |   ¬ид€на: 749  |   синефиш.бг  |   ј–“»—“
Ћегендарната актриса ще представи филма на ƒжесика ”дуърт „Ћука“ и ще получи Ќаградата на —офи€ на —толична община

ƒжералдин „аплин е първата дъщер€ на „арлз „аплин и ”на ќ’Ќийл и внучка на Ќобелови€ лауреат ёджийн ќ’Ќийл. –одена е в —анта ћоника през 1944 година. √ол€ма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. ѕървоначалната амбици€ на ƒжералдин е да стане професионална балерина. “€ решава да напусне колежа и да учи в  ралската балетна академи€ в Ћондон, където е приета през 1961 година. “€ танцува професионално в продължение на една година в ѕариж, където € открива ƒейвид Ћийн и € кани да участва в „ƒоктор ∆иваго“ (1965). ѕо време на 12-годишната си връзка с режисьора  арлос —аура, ƒжералдин „аплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „ћентовка с лед“ (1967), „јна и вълците“ (1973), „≈лиса, живот мой“ (1977). „ƒа отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който й донас€ световна слава.

ƒ∆≈–јЋƒ»Ќ „јѕЋ»Ќ специален гост на 27-и€ —офи€ ‘илм ‘ест!

Ћука—лед двете си роли в „Ѕоси€т император“, ƒжералдин „аплин изиграва √енерала в „Ћ” ј“ (Ѕелги€-»тали€-Ќидерланди€-Ѕългари€-јрмени€) на носителката на „«латен лъв на бъдещето“ ƒжесика ”дуърт („’адак“, „Ѕелгийски€т крал“, „Ѕоси€т император“), който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в –отердам. ‘илмът е вдъхновен от шедьовъра на ƒино Ѕудзати „“атарската пусти툓. ѕървата среща на ”дуърт с книгата на Ѕудзати е по времето, когато т€ изучава италианска литература. „“олкова е €сно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, - сподел€ режисьорката. - ≈дни мъже очакват да се по€ви враг, който може би дори не съществува. “€хната тревога се увеличава с времето… “ова, което обичам най-много, е специфични€т хумор; самата концепци€ е мрачна, но съчетана с абсурдност, ко€то е привлекателна за мен.“ √лавни€т герой Ћука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. ¬ тази сурова, безпощадна среда ”дуърт избира да повери рол€та на √енерала на единствената жена – и това е уникалната ƒжералдин „аплин. „ќще от самото начало знаех, че именно ƒжералдин „аплин тр€бва да изиграе рол€та на √енерала,“ – сподел€ ƒжесика ”дуърт.

„Ќейното изпълнение е знаменито! ¬зискателните заповеди и сурови наказани€ илюстрират неизменните окови, налагани от йерархи€та, ко€то задушава любовта и човешката грижа под знамето на добродетели като подчинение, издръжливост и саможертва. ¬ъпреки това „аплин ожив€ва тази рол€ с точното количество финес, за да намекне за у€звимостта на нейни€ персонаж…“ (—авина ѕеткова, The Playlist)
„ƒжералдин „аплин – със силата на своето присъствие, образ, бл€сък и изпълнение обгръща събити€та с аурата на гръцка или Ўекспирова трагеди€.“
(Ќийл …ънг, Screendaily).

Ќа млади€ …онас —мълдърс, една от многообещаващите „изгр€ващи звезди“ на Ѕерлинале, е отредено да се превърне в главни€ герой Ћука. ¬ актьорски€ екип са още ян Ѕеевут, —амвел “адевос€н, ƒжанго Ўривънс, Ѕрюно ∆орис и др. ¬ една от ключовите роли е и български€т актьор ¬алентин √анев. ¬печатл€ващата черно-б€ла визи€ е дело на ¬иржини —урдеж – с много филми, представ€ни в  ан; музиката е на “ехо “еардо – композирал за филми на ѕаоло —орентино и √абриеле —алваторес. Ѕългарското участие е особено креативно с рол€та на художника-сценограф —абина ’ристова и художника по костюмите ≈ка Ѕичинашвили.  опродуцент от българска страна е јрт ‘ест (ћира —талева, —тефан  итанов), финансирането е осигурено от »ј „Ќационален филмов център”. ѕроектът е подкрепен от програма „“ворческа ≈вропа“ ћедиа на ≈вропейски€ съюз и ≈вроимаж. ѕродуцент е ѕетер Ѕросенс.

* * *
≈то още н€колко цитати от първите ревюта след премиерата на „Ћука“ в конкурсната програма „Big Screen“ на филмови€ фестивал в –отердам:

„«а да бъде разказана подобаващо тази истори€ – рефлекси€, изпълнена със символи, върху безсмислието на конфликтите, които продължава да води човечеството…, обвинение срещу военни€ абсурд и неизменното подчинение пред авторитарното издаване на заповеди, е необходим водач, който да води и напътства зрител€. “ова е рол€та, отредена на Ћука, изигран от магнетични€ …онас —мълдърс.“
(јурори ≈нгълин, —ineuropa)

„Ћука“ е странен, красив медитативен филм за борбата между догмата и истината; трогателен коментар за реалността, в ко€то живее днес западното общество.“ (ћарк ван де  лашорст, icsfilm.org)

„ƒокато разказът във филма може да изглежда по-скоро кръгообразен, отколкото линеен, той преоткрива все по-енергично различни елементи с всеки следващ завой.  ато се отказва от обичайните художествени похвати, присъщи на сюжетите, посветени на съзр€ването, ”дуърт отново доказва себе си като майстор в изкуството на разказването на истории и нещо повече – в пресъздаването на чувства. „Ћука“ е омагьосващ и – разбира се – основната заслуга е на харизматични€ актьорски състав, чи€то синерги€ вдъхва живот на пустинната среда, но магнетичните му качества се усилват и от умелото канализиране на  чисти страсти, необременени от двуполюсни разделени€ като мъж-жена, център-перифери€, високо-ниско. ¬ „Ћука“ и копнежът, и дисциплината произлизат от изконната необходимост за връзка между хората.“
(—авина ѕеткова, The Playlist)

* * *
ќчакваме ¬и на # »Ќќ!
#27SofiaIFF


—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg