Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Аманда Пийт - дяволска жена

Аманда Пийт - дяволска жена
Първите участия на Аманда са в рекламни клипове
Cinefish.bg

Артисти
Аманда Пийт - дяволска жена

11.01.2008, 00:11  |   Видяна: 1741  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ
Аманда Пийт се ражда на 11 януари 1972 година в Ню Йорк. До развода на родителите си през 1990 г. Аманда живее с баща си Чарлс, който е адвокат, и майка си Пени – социален работник.

Макар и от много рано да става ясно, че актьорската професия е нейното признание, след като завършва училище Аманда се записва да учи в Историческия факултет на Колумбийския университет. А относно бъдещето й призвание, то става очевидно, когато веднъж отива заедно с майка си на театър и в средата на спектакъла скача на сцената и започва да импровизира.

Няколко години по-късно, вече в предпоследния курс на университета, Аманда се оказва на прослушване при легендарната преподавателка по актьорско майсторство Ута Хаген. В класа на Хаген на младата бъдеща актриса й се налага напълно да преустрои графика си, за да издържи на истинския маратон от лекции в университета и занимания в актьорското студио, което се намира в противоположния край на огромния мегаполис. При Хаген тя се запознава и с други бъдещи млади звезди. Най-близката й приятелка по това време е Хоуп Дейвис.

Когато се налага да си намери агент, Пит, с помощта на Хоуп, разпраща 80 свои снимки на всички агенции, чиито адреси успяват да намерят. Обаждат й се обратно само от четири. Навсякъде тя произнася драматични монолози – но никъде не прави достатъчно добро впечатление. Все пак след време си намира агент и първите й участия са в рекламни клипове.

След реклама на сладолед, от чийто хонорар живее цяла година, и след няколко неуспешни кинопроби Аманда започва да се замисля дали не се е увлякла прекалено по актьорската професия.

Но с времето актьорската й кариера започва постепенно да набира скорост. На първия етап са малки роли в незабележими и нискобюджетни проекти, сред които можем да споменем "Момчета и момичета" (1998) и "Капаните на нощта" (1999), както и участия в няколко сериала, сред които „Шеметен град", „Закон и ред", „Зайнфелд". Докато идва и предложението да се снима в първия в живота си блокбъстър - "Девет ярда".

Завоят към по-добри роли се случва обаче малко по-рано. Зрителите и критиците одобрително приемат работата й в телевизионната многосерийна комедия "Джак и Джил". С ролята на Жаклин Барет, по прякор Джак, с този сериал актрисата попада в списъка на 50-те най-красиви хора на света на списание "People", а малко по-късно получава и ролята на супермодерната и дръзка Джудит Фисбеглър, героиня в комедията "Дяволска жена".

"Девет ярда" отваря много врати пред Аманда. Благодарение на комедията с Брус Уилис и Матю Пери, тя става търсена актриса във филми със съвсем прилични бюджети. В "Девет ярда" Пит се съблича без притеснения за ролята на Джил - дръзката асистентка на зъболекар, която мечтае за кариера на професионален убиец – занаят, в който всъщност се оказва много добра. Появи се и продължение на филма за приключенията на зъболекаря, в който Аманда отново се събира с партньорите си от първия филм.

След "Девет ярда" Пит се снима в няколко достатъчно забележими роли – „Страшна е, нали?", „Тежки престъпления" (с Морган Фрийман и Ашли Джъд), „Смяна на платната" (с Бен Афлек). Аманда иска тези роли, защото се надява чрез тях да покаже целия диапазон на актьорските си възможности. След това й се обажда Бар Стирс, сценарист и режисьор на филма "Падението на Игби", с участието на младия Киеран Кълкин. После Аманда чака нови предложения цели осем месеца, докато й се обажда Нанси Майърс, режисьорката на "Невъзможно твой".

Тук тя е в компанията на Джак Никълсън, Дайан Кийтън, Франсис Макдорманд и Киану Рийвз и вече може да се каже, че дългият път от малките, незабележими актьорски задачи до големите филми, в които играят актьорите от холивудския елит, окончателно е изминат.

Вече като звезда, през последните години Аманда Пийт се снима много и невинаги изборът й на роли е най-удачен, но филмите с нейно участие винаги привличат интерес – „Мелинда и Мелинда" (2004) на Уди Алън, „Почти любов" (2005) с Аштън Къчър, „Сириана" с Джордж Клуни (2005), „Griffin&Phoenix" (2006) с Дермът Мълруни.rn
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg