Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми 9 филма за Батман, които пропаднаха

9 филма за Батман, които пропаднаха
9 Филма за Батман, които пропаднаха
Cinefish.bg

Теми
9 филма за Батман, които пропаднаха

13.03.2012, 19:15  |   Видяна: 6265  |   whatculture.com  |   ГОРЕЩА ТЕМА

От Стефан Димов

„Батман” на Айвън Райтман - 1985

„Батман” на Айвън Райтман - 1985Преди Нолан, Шумахер и дори Бъртън, отговорността за пренасянето на Черният Рицар на големия екран е в ръцете на продуцента и дългогодишния комикс маниак, Майкъл Услан. Въоръжен с огромен ентусиазъм и 20 милиона бюджет, той възлага написването на текста на Том Манкиевич, бивш сценарист на няколко Джеймс Бонд филма, както и „Супермен 1 и 2” през 1983. Изборът на сценарист е ясен – другият герой на DC Comics, Супермен, вече е огромен културен феномен и въпреки, че са минали 5 години от „Супермен”, филмът все още се счита за най-добрия пример за филм, представящ комиксов герой.

Манкиевич трябва да направи същото и с Батман, като внесе повече реализъм и екшън елементи от Бонд сагата. За основа на филма, Манкиевич черпи вдъхновения от комикса на Стив Енгълхарт – „Батман: Странни Явления” с герой като гангстера Рупърт Торн, възлюбената от Брус Уейн – Силвър Сейнт Клауд, Жокера и Хюго Стрейндж, чиято задача е да разкрие самоличността на господин Уейн на хората. Филмът също така ще покаже произхода на Робин. Услан наема комиксовия артист Маршал Роджърс (работил по „Странни Явления”), за да проектира визуалната концепция на филма. За режисьор е нает хитовия Айвън Райтман от хитовия „Ловци на Духове”, а от своя страна, Райтман иска Бил Мъри за ролята на Батман. Въпреки, че изглежда като нелепа идея на пръв поглед, самият Майкъл Кийтън също изпълнява предимно комедийни роли, до кастинга си в Батман. Освен него, Райтман иска легендарния британски актьор, Дейвид Нивън като Алфред, Уилям Холдън като Комисар Гордън и Дейвид Бауи като Жокера. За ролята на Робин обаче се спрягат имена като Еди Мърфи и Майкъл Джей Фокс, което също изглежда като доста странен избор. В крайна сметка, Холдън и Нивън умират преди началото на продукцията, а сценарият се пренаписва 9 пъти от 9 различни сценаристи в рамките на няколко години и проекта пропада. Години по-късно, самия Тим Бъртън също обмисля Бил Мъри, преди да избере Майкъл Кийтън.


„Батман Завинаги” на Тим Бъртън – 1995

„Батман Завинаги” на Тим Бъртън – 1995Първоначално, Тим Бъртън подписва договор да завърши трилогията си с „Батман Завинаги”, но е изхвърлен от Уорнър Брос, поради невъзможността да създаде приветлив за децата филм. Въпреки големия успех на „Батман се Завръща” (филмът изкарва повече от 3 пъти бюджета си, получава 2 номинации за "Оскар" и създава 2 от най-запомнящите се герои в киното), студиото счита филма за неуспех, заради мрачната му тоналност (дори по-мрачна от първия филм) и това, че родителите отказвали купуват на децата си рекламни стоки и играчки от филма, защото филмът бил прекалено суров, по-скоро ужас отколкото филм за супергерой.

Някои от идеите, използвани в крайния „Батман Завинаги”, всъщност идват от самия Бъртън - като използването на Гатанката, запознаването с Робин, както и възлюбената на Уейн – д-р Чейс Меридиан (герой, специално създаден за филма). Бъртън също така не е искал да представя Двуликия като злодей. Робин пък е трябвало да бъде афро-американки хитър уличен младеж. Майкъл Кийтън е щял да се завърне като Батман. Ролята на Гатанката / Едуард Нигма е трябвало да бъде изиграна от Робин Уилямс, Били Дий Уилямс да се завърне като Харви Дент (завръщайки се в ролята от първия филм и пропусната във втория), Рене Русо като Чейс Меридиан, а Марлон Уейънс най-накрая като Робин (след като ролята му е предложена още за първия „Батман”).

След като Бъртън напуска проекта, Кийтън го последва, разочарован от подхода на Джоел Шумахер към поредицата, въпреки че студиото му предлага 15 милиона долара за да остане. След избора на Вал Килмър, Рене Русо е изтеглена, тъй като Шумахер считал, че филма вече се нуждае от по-млада актриса и избрал Никол Кидман. Марлон Уейънс е заместен от Крис О’Донъл (според Уейънс, поради факта, че той е доста по-огромен от Вал Килмър и Батман би имал големи проблеми, ако спътника му е по-голям от него). Също така е имало слухове, че по някое време, Бъртън е искал да създаде женска версия на Робин, като комбинира герои от комиксите и привлече Уинона Райдър за ролята.


„Триумфиращия Батман” на Джоел Шумахер – 1998

„Триумфиращия Батман” на Джоел Шумахер – 1998Батман и Робин” (1997) е катастрофален филм и докато интернета навлиза все и все повече, феновете вече имат нов начин да изразят гнева си към видяното. Изключително лоша мълва относно изпълнението на Клууни като Батман плъзва от уста на уста, още преди премиерата. Лошото финансово представяне принуждава Уорнън Брос да замразят поредицата за следващите 8 години (като няма кой друг да обвиняват, освен собствените си глупави убеждения за направата на 2 „по-леки”, игриви и детско-дружелюбни филма!)

Въпреки това, докато „Батман и Робин” все още се прави, а студиото очаква хит, те планират пети Батман филм за премиера през 1999, отново с Джоел Шумахер, Джордж Клууни, Крис О’Донъл и Алиша Силвърстоун, както и Майкъл Гоф (Алфред) и Пат Хингъл (Гордън). Злодея в „Триумфиращия Батман” трябва да бъде тероризиращия Готам -  Плашилото,  изигран от Никълъс Кейдж (или Джеф Голдблум). По-второстепенна роля заема Харли Куин (слухове за Мадона в ролята), като дъщеря на Жокера, заела се да отмъсти за смъртта на баща си.

Джак Никълсън изразява интерес да се завърне в ролята си от 1989, в нереален епизод, представляващ образи в главата на Брус Уейн, под въздействието на токсините на Плашилото, в който той трябва да се изправи отново срещу убиеца на родителите си. „Очакваше се да направя пети ... Говорих с Ник Кейдж относно Плашилото. Молих студиото за „Черният Рицар се Завръща”, но те искаха приятелски-семеен, детски филм” – казва Джоел Шумахер.


„Черният Рицар се Завръща” на Джоел Шумахер – 1999

„Черният Рицар се Завръща” на Джоел Шумахер – 1999За кратко, през 1998, Уорнър Брос обмислят варианта да адаптират обичания ултра-мрачен графичен роман на Франк Милър – „Черният Рицар се Завръща” (считан за един от най-великите комиски на всички времена).

Джоел Шумахер, огромен фен на комикса има амбицията  да го прехвърли на големия екран, след като „Батман и Робин” се проваля. Появяват се слухове за Клинт Истууд и Майкъл Кийтън, като остарелия милиардер, борещ се със престъпността.

Дейвид Бауи отново е спряган за ролята на Жокера – нещо, за което единствено можем да съжаляваме, че не се е случило. Но уви ... Уорнър Брос така и не позволяват на Шумахер да направи филма, който наистина иска.


„Батман: Черен Рицар” на Джоел Шумахер – 2000

„Батман: Черен Рицар” на Джоел Шумахер – 2000В края на 1998, Уорнър Брос решават да променят подхода си към поредицата и затриват плановете за „Триумфиращия Батман”. След като Шумахер толкова иска адаптация по „Черният Рицар се Завръща”, Брос се вслушват донякъде и наемат новобранците, Лий Шапиро и Стивън Уайс да предложат нови идеи за завръщането на героя към неговите по-мрачни и ръбати пътища.

Идеята е, Брус Уейн да се откаже от ролята си на защитник на Готам, осъзнавайки, че е изгубил най-голямото оръжие срещу враговете си – страха.

Дик Грейсън (Робин), следвайки в Университета на Готам, се изправя лице в лице с професор Джонатан Крейн, който тества различни видове токсини и експериментира с тях върху класа си, докато не се превръща в Плашилото. Крейн, случайно превръща колегата си, Д-р Кирк Лангстром в чудовищен човек-прилеп, който тероризира Готам, а жителите го разпознават като завърналия се кръвожаден Батман. Със сегашния си обществен статус, Уейн трябва да се завърне, за да спаси Робин и да изчисти името си. За ролята на злия човек-прилеп е спряган британския актьор Терънс Стамп.


„Батман Година Първа” на Джоел Шумахер – 2000

„Батман Година Първа” на Джоел Шумахер – 2000След „Батман и Робин”, Шумахер се опитва по всякакъв начин, да откупи греховете си от феновете.

Режисьора, голям фен на творчеството на Франк Милър, иска да направи предистория към „Батман” (1989) на Бъртън, в която да покаже как Брус Уейн пътува по света, завръща се в Готам и се установява, като негов покровител.

Филмът се базира основно на комикса на Милър „Батман: Година Първа” и идеята за това останала в студиото няколко години, но Уорнър Брос така или иначе не се обръщат към Шумахер отново.


„Батман: Отвъд” на Боаз Йакин – 2002

„Батман: Отвъд” на Боаз Йакин – 2002През август, 2000, Уорнър Брос съобщава, че работи по филмова адаптация на анимационните тв серии – „Батман Отвъд”, с Боаз Йакин като съсценарист и режисьор.

Опитните в сферата създатели на сериите, Пол Дини и Алан Бърнет са наети да напишат сценария, като през Юли 2001, първата версия на текста е предадена.

Уорнър Брос, развивайки същевременно и други Батман проекти, сложило край на този през Август 2001, и главно заради „Батман: Година Първа”
„Батман: Година Първа” на Дарън Аронофски – 2002

„Изхвърлете всичко, което знаете за Батман. Ние започваме изцяло наново.” – Дарън Аронофски

Докато „Батман: Отвъд” все още е в процес на развитие, Уорнър Брос наемат Дарън Аронофски да напише и режисира филма „Година Първа”, въпреки огромния интерес на Джоел Шумахер. Аронофски, който по-рано работи с Франк Милър по отпаднал проект за „Ронин” (комикс на Франк Милър), го привлича, за да работят
заедно по адаптацията. Брус Уейн е представен като сирак по улиците на Готам, лишен от късмета си, след като богатите му родители са убити. За клетото момче се погрижва Големият Ал (герой, базиран на Алфред), който държи автосервиз заедно със сина си, Малкия Ал.

„Батман: Година Първа” на Дарън Аронофски – 2002

Повествованието се развива по сходен начин, като в Шофьор на Такси. Брус пораства, презирайки корупцията и престъпността, гледайки от периферията как проститутки, сводници, дилъри и корумпирани ченгета са задръстили улиците на Готам. Публиката започва да осъзнава, че главния герой постепенно полудява, докато трансформацията не е готова и Брус Уейн не облече наметалото, стоварвайки собствената си ултра-брутална справедливост върху престъпните елементи.

Селина Кайл е представена като афро-американска проститутка, която е вдъхновена от делата на безстрашния човек-прилеп. Джим Гордън от своя страна е твърд пушач, упорит и настойчив като Мръсния Хари, споделящ възгледите на Брус Уейн, но опериращ от другата страна на закона. „В комикса, преоткриването на Гордън е вдъхновяващо, защото за първи път, той не е сополанко, а твърдо и лошо момче. Откриващата сцена е как той стой върху тоалетната с цев на пистолет в устата си и шест патрона в ръката, мислейки дали да не си отнесе главата ... – за мен, това е герой.” – казва Аронофски, относно Джим Гордън.

Въпреки, че официален кастинг за филма не е правен, режисьора на „Реквием за Една Мечта” с полу-насмешка казва на Уорнър Брос, че иска Клинт Истууд като Черния Рицар и също така има намерението да заснеме филма в Токио. Аронофски също се обръща към Крисчън Бейл, който по-късно е избран за реалния Черен Рицар на Готам в „Батман в Началото”.

Неосъзнавайки гигантския потенциал на продукцията (не точно в моментален финансов хит, а по-скоро като нова сурова класика, чият слава нараства прогресивно с времето ... филм, който вероятно би смразил кръвта дори на Тим Бъртън), Уорнър Брос решават да зарежат проекта и да се насочат към „Батман срешу Супермен” (?!?).


„Батман срещу Супермен” на Волфганг Петерсен – 2004

През Август, 2001, сценаристът на „Седем”, Андрю Кевин Уокър, излага пред Уорнър Брос идея за „Батман срещу Супермен”, обединяваща двата големи героя от вселената на DC Comics – нещо, от което студиото винаги е било заинтересувано. По-рано (в началото на 90-те) е имало подобни планове, с Майкъл Кийтън и Кристофър Рийв, но инцидентът с Рийв прекратил плановете.

„Батман срещу Супермен” на Волфганг Петерсен – 2004

Идеята е осъществена в сценарий от Акива Голдсман (написал „Батман и Робин” през юни 2002, с виждането Волфганг Петерсен да застане зад режисьорския стол. В новата история, Робин, Алфред и Комисар Гордън са мъртви, а тежката депресия на Брус Уейн е облекчена от годеницата му, Елизабет Милър. Приятелството между Кларк Кент и Брус Уейн е показано, като Кент е кум на сватбата на Брус и Елизабет. По време на медения им месец обаче, Жокера убива Елизабет и Уейн отново трябва да облече наметалото.

Черния Рицар става психически нестабилен, а Супермен се опитва да възпре жестокия му замисъл да си отмъсти на Жокера. Брус обвинява Кларк за смъртта на жена му и двамата трябва да се изправят един срещу друг. Съвсем предсказуемо обаче, двамата се съюзяват срещу комбинираната заплаха от Жокера и Лек Лутър. Крисчън Бейл и Джош Хартнет са основните актьори в проекта, а началото на снимките трябва да започнат в началото на 2003, да продължат 5-6 месеца и филма да излезне по екраните през 2004. Петерсен (за най-голямо щастие) напуска проекта, за да направи „Троя”, а Уорнър Брос решават да се завърнат към идеята за рестартиране на поредицата,  която накрая се превръща в „Батман в Началото”.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

3 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
alians Неутрално
1 19.03.2012, 04:20
Оценка: 1
1 гласа

Жаааалко наистина, че не са направени тези филми. Най-вече тоя с Бил Мъри като Батман... това просто щеше да е култ!

 
 
 
netfocus
1 19.03.2012, 05:16
Оценка: 0
0 гласа

мда

 
 
 
botseto Положително
2 15.03.2012, 09:42
Оценка: 1
1 гласа

Страхотна статия! Очарован съм... Преди много години мисля, че имаше и слух, че Матю Пери може да играе Батман (дано не бъркам), но слава Богу, че не се е случило

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg