Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Войните в киното

Войните в киното
През последните сто години тези филми са се превърнали в легенда.
Cinefish.bg

Теми
Войните в киното

01.10.2008, 18:38  |   Видяна: 3859  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

от Eкатерина Лимончева

През последните сто години тези филми са се превърнали в легенда.

Великата октомврийска революция
Октомври” (1928)
реж. Сергей Айзенщайн

След неуспешната революция от 1905 г. (отразена в “Броненосецът “Потьомкин”), болшевиките организират преврат през октомври 1917 г. Подкрепени от Великите сили, белогвардейците  предприемат контрареволюция и поставят началото на гражданска война в Русия, която продължава до 1920 г. Филмът на Айзенщайн разказва за тези събития, прилагайки оригиналната му теория за монтажа.

Първата световна война
Пътеки на славата” (1957)
реж. Станли Кубрик

Антивоенен шедьовър от окопите. Безсмислието на войната е превъплътено в решението на висш военнокомандващ, пристрастен към получаването на медали, седейки зад бюрото си, който нарежда превземането на вражеска позиция – операция предварително обречена на неуспех. “Дълг на войниците е да се подчиняват на заповедите, а не да разсъждават върху тяхната изпълнимост.”


Испанската гражданска война
Земя и свобода” (1995)
реж. Кен Лоуч

Британският режисьор успява да създаде един от най-добрите киноразкази за идеологическите конфликти, които довеждат до разцеплението на испанската левица. В центъра на повествованието са фигурата на работник комунист от Ливерпул, който се включва в републиканската милиция, както и идеята за колективизма...

Втората световна война
Списъкът на Шиндлер” (1993)
реж. Стивън Спилбърг

Ако има нещо, което превръща Втората световна война в двойно по-трагично събитие, това е Холокостът. Измежду многото филми, посветени на тази война (от “Рим, открит град”, до “Тънка червена линия”), историята разказана от Спилбърг е сред малкото с успешен изход от ужаса. Черно-бялата визия, изпъстрена с моментно червено, засилва внушението за варварството на концентрационните лагери.



Студената война
Доктор Стрейнджлав или как обикнах бомбата...” (1964)
реж. Станли Кубрик

С колкото по-голяма ядрена мощ разполага една държава, толкова по-силен е страхът й противникът да не задейства своята. Особено когато става дума за САЩ и СССР. С безпощадна сатира Кубрик ни въвлича в една невероятна ситуация, балансираща на ръба на подигравката и неизбежно ни тласка да си зададем въпроса “В чии ръце е поверено бъдещето ни?”.



Войната в Корея
Военнополева болница” (1970)
реж. Робърт Олтман

Докато САЩ здраво затъват във виетнамската си инвазия, Олтман хвърля своята бомба под формата на комедия за група военни лекари, замесени в конфликта предизвикан от разделянето на корейската територия на две държави, контролирани от различни политически сили. Филмът е хаплив, горчив и ултракритичен, а персонажите се надсмиват стоически над собствената си злочестина.


Войната във Виетнам
Апокалипсис сега” (1979)
реж. Франсис Форд Копола

“Сърцето на мрака” на Джоузеф Конрад е в основата на това ексцентрично пътуване в самия центъра на ужаса. Преди премиерата в Кан, Копола казва: “Това не е филм за Виетнам, това е Виетнам”. Духът на поражение, витаещ на снимачната площадка в продължение на месеци, довежда до създаването на едно параноично кинопроизведение, превърнало се в легенда.



Войната на Балканите
Ничия земя” (2001)
реж. Данис Танович

Диалектическият сблъсък в един окоп на сръбски и босненски войник, по време на бомбандировките от 1993 г. В абсурдът на тази война са замесени още сините каски на ООН и чуждестранни журналисти. Всичко се резюмира в една фраза: “Сърбите, босненците и хърватите твърдят че говорят на собствените си езици, но когато общуват помежду си всъщност използват един и същи език.”



Войната в Залива
Трима крале” (1999)
реж. Дейвид О. Ръсел

След иракската инвазия в Кувейт, САЩ реагират мигновено в защита на  демокрацията и петрола и за шест седмици възстановяват статуквото. Филмът е по-скоро с авантюристичен, отколкото с военен дух, но за сметка на това с критически патос и саркастични нотки проследява перипетиите на трима войници, които търсят златото на Садам.



Войната срещу Ирак
Фаренхайт 9/11” (2004)
реж. Майкъл Мур

През последните години Майкъл Мур се превърна най-важния критически глас извън САЩ. Документалният му филм атакува политиката на Джордж Буш и държаните в тайна истински причини, предизвикали нахлуването в Ирак и свалянето на режима на Садам. За съжаление жертвите в този конфликт сякаш още не са преброени...





Още горещи теми:
Някои от най-добрите каскади в киното
Моделите актриси
Десет големи актриси без „Оскар”
12 от горещите хитове на 2009
Най-добрият приятел на човека
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

3 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 28.11.2010, 09:48
Оценка: 0
0 гласа

всичките филми ми харесват

 
 
 
lus Неутрално
2 17.11.2010, 02:53
Оценка: 0
0 гласа

Изпуснали сте "Войната на семейство Роуз"

 
 
 
lus Неутрално
3 17.11.2010, 02:51
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg