Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Филмови изводи в края на лятото

Филмови изводи в края на лятото
Черният рицар стана най-касовия филм на лятото
Cinefish.bg

Теми
Филмови изводи в края на лятото

12.09.2008, 17:32  |   Видяна: 2603  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

от Ивайло Петков

Фантастични саги, неприлични комедии, комиксови екранизации – всяко лято ражда своите касови фаворити. А освен, че пълнят добре джобовете на холивудските босове и лансират нови звезди, тези касови хитове определят и тенденциите за следващите години.

Например през 1992 г. Клинт Истууд изненада всички с уестърна “Непростимо”, който впоследствие получи четири “Оскар”-а. Окуражени от успеха му, холивудските студия започнаха истинска уестърн-надпревара. Е, никой от наизлезлите филми не успя да постигне същия успех, макар че в надпреварата се включиха всички възможни звезди, дори и Шарън Стоун (“Бърз или мъртъв”).

През 1994 г. пък Том Круз отбеляза поредния си касов хит с “Интервю с вампир”. Филмът на Нийл Джордан всъщност разполагаше със силен актьорски състав в лицето и на Брад Пит, Антонио Бандерас и все още малката Кирстен Дънст и постигна главоломен успех. В резултат на това Холивуд бе превзет от жадни за кръв създания през следващите години. Дори на Еди Мърфи му поникнаха вампирски зъби в несполучливата комедия “Вампир в Бруклин”.

В края на лято 2008 е време за равносметка. Ясно е кои са фаворитите на публиката, ясно е и че Холивуд ще се стреми да й предложи още по толкова. Разбира се, в това число не влизат задължителните продължения на касови заглавия. С какво все пак изминалото лято ще бъде запоменно основно и какви тенденции ще наложи занапред?

Извод №1: Забравете за Спилбърг, Джеймс Камерън и Питър Джаксън. Холивуд има своя нов властелин и той се казва Кристофър Нолън. Младият режисьор предизвика истинска сензация с “Батман в началото” преди три години, но сега нанесе съкрушителния си удар с “Черният рицар”. Новият му филм стана най-касовия филм на лятото (а почти сигурно и на годината), най-касовия филм от Батман-сагата и въобще най-касовия филм по комикси.

Черният рицар” се очертава и като най-касовият хит в историята на “Warner Bros”. Това автоматично означава, че Нолан ще получи зелена светлина за своя следващ проект, какъвто и да е той. Разбира се, след три години от него ще се очаква трети, не по-малко успешен филм за рицаря на Готъм сити. Сега големият въпрос е дали в него ще видим Жената-котка и Робин. Очакванията са Батман да се срещне и с един от големите си врагове – Пингвина, чиято роля е особено подходяща за Филип Сиймур Хофман.

Извод №2: Манията по комиксови екранизации едва ли ще секне скоро. Освен Батман, ни предстоят още нови срещи с Железния човек и Спайдър-мен. Покрай тази мания по комиксите в Холивуд Брад Пит пък се надява да сбъдне своята голяма мечта – да изиграе Капитан Америка. Това е неговият любим супергерой и той неведнъж го е заявявал пред журналисти. Май е крайно време някой продуцент да му обърне внимание. Сред многото комиксови филми през 2009 г. най-откроявящ се е “Watchmen”.

Новият филм на Зак Снайдър след “300” се очертава да бъде не по-малко впечатляващ, а визията му е още по-маниашака, поне според първия трейлър. Самият комикс, чийто автор е Алън Мур, създателят на “V като Вендета” и “Лигата на необикновените”, е обявен за най-якия на всички времена. Първият проявил интерес да го екранизира е Пол Грийнграс, но шансът се усмихва на Снайдър, който събира впечатляващ актьорски състав.

Извод №3: Телевизионните сериали са добър вариант за печалба и в киновариант. След дълго очакване и всевъзможни спекулации “Сексът и градът” бе пренесен на екрана и пожъна феноменален успех. Едва ли са били много оптимистите, които са предполагали подобно нещо и то за сериал, чийто последен епизод все пак бе излъчен преди пет години. Но явно Кари Брадшоу и компания не могат да се оплачат от липса на обожателки и нищо чудно да ги видим отново на екрана.

Вярно, че манията по превръщането на телевизионни сериали в игрални филми не е от вчера (“Беглецът” с Харисън Форд все още си остава класика в жанра и единственият, номиниран за “Оскар” за най-добър филм). Сега обаче тя е отново в сила и холивудските студия трескаво мислят на кой сериал да заложат. Отдавна се говори за игрална версия на “Приятели” и ако все пак “Warner Bros” се споразумеят за хонорарите на шестимата любимци, нищо чудно да ги видим и на голям екран. Иначе за догодина големият хит в жанра е новият “Star Trek”, с който босовете на “Paramount” се надяват да подновят своята най-известна и печеливша сага.

Извод №4: Не смейте да отписвате Мерил Стрийп! Макар и на прага на 60-те години талантливата актриса е във върхова форма и най-после доказа, че е и голяма певица. “Mamma Mia!” се превърна в най-касовия хит в кариерата й и възобнови манията по песните на ABBA. Но “Mamma Mia!” не е единственият мюзикъл на Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Мъжката половина на ABBA създават след разпадането на групата мюзикъла “Chess”, в който са включени хитове като “One Night in Bangkok” и “I Know Him So Well”. Може би е въпрос на време да видим и него на екрана.

Така или иначе мюзикълите си остават сред приоритетите на Холивуд. Отдавна се говори за нова версия на “Брилянтин” и може би тя скоро ще получи зелена светлина. През 2009 г. ще очакваме с интерес и римейк на филма “Слава”. Оригиналът, дело на Алън Паркър, отдавна е култова класика, а едноименния хит “Fame” е любим на няколко поколения.

Още горещи теми:
Някои от най-добрите каскади в киното
Моделите актриси
Десет големи актриси без „Оскар”
12 от горещите хитове на 2009
Най-добрият приятел на човека
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 17.11.2010, 01:13
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg