Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Другото лице на Чингис хан

Другото лице на Чингис хан
С малко думи и повече дела лентата ни прави свидетели на нелекия живот на мълчаливото момче
Cinefish.bg

Рецензии
Другото лице на Чингис хан

20.06.2008, 18:36  |   Видяна: 7792  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Мариана Иванова

“Четох много материали за него и попаднах на страхотна история за детството му. От написаното разбрах, че той не е роден чудовище. В Русия и Западния свят винаги е бил хулен и слаган в шаблон. В Азия обаче той все още герой...”


Той е Чингис хан. А думите са на неговият последен филмов баща Сергей Бодров - старши. През 2007 г. руският режисьор снима първата част от замислената трилогия за противоречивия владетел, нарича я Монгол”. Тя е заснета изцяло на монголски език, с актьори от региона, в Казахстан и на територията на днешен Китай, наричана още Вътрешна Монголия. Въпреки че дигиталното кино може да умножи всичко на екрана само с няколко бутона, във филма участват истински коне и войни. Тазгодишната номинация за “Оскар” за чуждестранен филм е само едно от признанията, които получава пищната продукция.
В своята разгърната сага Сергей Бодров разказва за един друг Чингиз Хан - непознат  и изненадващ за зрителите неазиатци. Различен от образа на суровия завоевател, за когото знаем, че е посичал всичко по пътя си. Режисьорът започва първата част на трилогията за Темуджин, когато той е на девет и според обичая е време да си избере жена. Филмът потича бавно, но стройно. Не се прекалява с баталните сцени, и не натежава с натуралистични подробности. С малко думи и повече дела лентата ни прави свидетели на нелекия живот на мълчаливото момче, което по-късно създава строги закони и събира хиляди около себе си. Той се превръща в първият монголски хан, който започва война заради жена и в едиственият  “варварин”, успял да обедини почти всички терирории от Югоизточна Азия до Източна Европа.

Със степни цветове режисьорът рисува честта, правилата, мъжката дума и женската любов. Епосът на Бодров не сладни, липсва захаросания героизъм, разказва искрено и прямо за войните и мъжеството като в “Кавказки пленник”/1996/. Той е съчетание от няколко важни компонента, които събрани заедно правят от киното изкуство. Велик владетел.Талантлив режисьор. Руски почерк. Кино на лента. Това е “Монгол”. Зрелищен, любовен и добре облечен. И това  е “Монгол”. Препускащ красиво и изящно в галоп пред холивудските блокбастъри на същата тема.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg