Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Глад

Глад
В "Глад" Майкъл Фасбендер прави ролята на живота си.
Cinefish.bg

Рецензии
Глад

06.10.2010, 12:14  |   Видяна: 3980  |   Camera Obscura  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Антон Терзиев

"В един идеален свят ние бихме продължили да се борим, но вече сме уморени."
Боби Сандс

1981-ва. В затвора Long Cash Maze Prison в Северна Ирландия, осъденият за политически тероризъм ирландец от Белфаст Боби Сандс оглавява гладна стачка в протест срещу агресивната и арогантната политика на Тачър. Радикалният му протест ще продължи 66 дни. Боби Сандс е революционерът, на когото причините за действията винаги са били ясни, човекът, който не може да стои безучастен и не се колебае да подплъти с живота си понятието персонална отговорност.

Дебютът на Стийв Маккуин (визуален артист, спечелил наградата за съвременно изкуство Turner!) е впечатляващ! Всеки кадър е добре обмислена картина, с оптимален за ситуацията заряд, плавно преливащ в следващата картина от мрачния полиптих. Гладът към детайла зрителят усеща със стомаха. В дълбоките води на  филма плават съвършенно завършени жестове-миниатюри.



Като разигралата се безмълвно вътрешна драма у един от жандармеристите, обърнал гръб на колегите си биячи, докато "работят". Или този откриващ половин час преди да срещнем Сандс, в който сме свидетели на изнервен надзирател, който проверява колата си за бомба, в работата избягва контактите и шегите на колегите си, а после упражнява дейно насилие наравно с тях.

Диалогът на Hunger е величествен в минимализма си. Окото на камерата през цялото време търси общото внушение и артистични цели. Цялостно композицията е дирижирана с размах в три неформални части:  Мълчаливо съгласуване на поведение яростен отпор и отчаяна последователност на затворените бойци; Дългият четири изпушени една след друга цигари манифест на Боби Сандс, маскиран под формата на диалог със затворническия свещеник. И самотното изкупление на собствени и чужди грехове на Боби Сандс.



Майкъл Фасбендер прави ролята на живота си. Личният му ангажимент и оттаденост са без въпрос. Успехът-също. "Вятърът в ечемичените ниви" на Кен Лоуч и "Кървава неделя" на Пол Грийнграс са прекрасни. "Глад" ги надминава.

Още рецензии:
Уолстрийт: Парите никога не спят
Дявол
Германия мръсна приказка
The Killer Inside Me
Американският приятел
Паника
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

3 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 13.11.2010, 04:42
Оценка: 0
0 гласа

на мен пък да

 
 
 
lus Неутрално
2 13.11.2010, 01:49
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
actiona Неутрално
3 12.11.2010, 06:50
Оценка: 0
0 гласа

та и тоя филм нещо не ми се нрави

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg