Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Първият Фестивал на индийското кино „Намасте България” ви очаква от 1 до 10-ти октомври в Синеплекс

Първият Фестивал на индийското кино „Намасте България” ви очаква от 1 до 10-ти октомври в Синеплекс
Cinefish.bg

Филми
Първият Фестивал на индийското кино „Намасте България” ви очаква от 1 до 10-ти октомври в Синеплекс

13.09.2010, 18:35  |   Видяна: 5998  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ

Взрив от цветове, песни, танци и невъобразима смесица от жанрове в продължение на съкрушителната средна дължина от три часа – така най-кратко могат да бъдат резюмирани повечето типични индийски филми.

Рядкост е заглавие, носещо печата на Боливуд, да стане международен хит – и това е така, не защото му липсват качества, а поради силната обвързаност на индийските продукции с разнообразните аспекти на индийската култура. Въпреки че снимачните площадки отдавна са излезли извън павилионите на Боливуд и дори извън границите на Индия – няма нищо необичайно действието да прескача от прашните улици на старата част в Делхи към свежите зелени ливади в Швейцария до екзотичните брегове на Бали, - основните почитатели на индийското кино си остават милиард и кусур милиона индийци, разпръснати из целия свят.

Екзотиката в типичните индийски филми е на пръв поглед като силно овкусено къри – прекалено много, прекалено силни и твърде различни за вкуса на европееца подправки, които изискват време, за да свикнеш с тях. Може би и затова у нас заглавията, издадени на DVD, засега не са много, а до киноекрана са стигали още по-малък брой филми, при това само в рамките на различни фестивали.

Сега обаче ни предстои първият Фестивал на индийското кино „Намасте България”, изцяло посветен на Боливуд и някои от най-бляскавите му продукти от последните години. От 1 до 10 октомври в залите на Синеплекса ще имате рядката възможност да изгледате подборка от 9 заглавия и да се срещнете с една дузина от най-популярните и обичани лица на индустрията, която с броя филми на година задминава с лекота световния гигант Холивуд.

Филмите

На първо място във филмите, разбира се, се откроява любовта. Тя е основната тема в няколко заглавия: закачливата и весела история „Приятелство”, в която действието се развива в Маями; трите афери на индийски Казанова в „Пазете се, красавици”; спиращата дъха, страстна любов, родила се неочаквано в „Двойка, създадена от Бога”; реалната история на един от великите могули - император Акбар, в епичната сага „Джодха и Акбар”.



Вечната тема за любовта продължава като основна нишка в „Погубени от любов” и в „Курбан”, но в двата филма има и по-актуален акцент върху тероризма, който разрушава животи и разделя семейства.

Fashion” ни въвлича в бляскавия свят на модната индустрия в Мумбай, който обаче има и мрачна страна.

Танцувай с мен” е посветен на една голяма страст на индийците, без която не може да мине нито един типичен  филм - танците.

А „D2 – Отново в действие” е модерен криминален екшън, който прелита от „пустинята в Намибия до лагуните в Гоа, от булевардите в Мумбай до старинните крепости в Раджастан, и накрая до екзотичния Рио де Жанейро”.



Звездите

Деветте заглавия от програмата на фестивала ще ви запознаят с представители на няколко кинофамилии, които в Боливуд имат статута на кралски.

Абишек Бачан е син на най-известния и обичан актьор от 70-те години насам Амитаб Бачан.

Неговият зеленоок и мускулест конкурент Хритик Рошан пък е син на известния режисьор Ракеш Рошан.



Карина Капур и Ранбир Капур са внуци на незабравимия актьор и режисьор от „Слонът, моя приятел”, „Бродяга” и „Господин 420” Радж Капур.

Каджол произлиза от семейство, в което почти няма някой, който да не работи във филмовата индустрия.


Сайф Али Кхан е също дете на знаменитости - майка му е актрисата Шармила Тагор, а баща му е легендарният капитан на отбора по крикет Nawab of Pataudi (любимото спортно зрелище на индийците) Мансур Али Хан Патауди.
През 90-те години на небосклона на Боливуд изгряват звездите на тримата Кхан – Шарух, Али и Амир.


Най-ярката от тях, Шарух Кхан в момента вече може да претендира за място сред най-обожаваните имена на Боливуд, редом до Амитаб Бачан и Радж Капур.
Амир Кхан е неизменно в челните места на бокс офис класациите до момента и не се ограничава само до това да играе – той също така режисира и продуцира филми.


Айшвария Рай печели титлата „Мис Свят” през 2002 г. и след това се отдава на актьорска кариера. В момента е омъжена за Абишек Бачан. Сред катирсите от филмите на фестивала има още една носителка на званието „Мис Свят” – Приянка Чопра. И за да затвърдим мнението, че индийките са вероятно най-красивите жени в света, ще завършим „обиколката” с бившите модели и настоящи кинозвезди Бипаша Басу и Дипика Падуконе.

В киносалона

Ако искате да се насладите на филмите като истински индийци или поне да се доближите до усещането за индийски киносалон, е добре да знаете няколко основни неща. Първо, постарайте се да убедите колкото се може повече приятели или хора от семейството ви да дойдат с вас. Малките деца, дори на съвсем невръстна възраст, също са добре дошли, нищо, че няма да стоят мирни и тихи през повечето време. Второ, бъдете готови с пакетче носни кърпички за сълзливите сцени и внимателно подбирайте моментите, в които отпивате от напитката си, защото може да уцелите някоя комична сцена и да се задавите. Трето, няма нищо лошо в това да пляскате с ръце или да си тананикате заедно на песните и танците, както и бурно да изразявате одобрението си или презрението си към персонажите. Четвърто, по време на неизбежния антракт намерете време не само да похапнете, но и да поздравите всички познати или роднини, които засечете във фоайето на киното. Ходенето на кино в Индия е преди всичко социално мероприятие (никакво даунлоудване у дома!) и филмите се създават, за да се споделят.

от Лора Трайкова

Още новини:
Режисьорът Клод Шаброл почина на 80 години
"Заразно зло: Живот след смъртта" оглави американския бокс офис
Хитовият крими-сериал „Извън играта” стартира PRO.BG
Номи Рапас ще изпълни главната женска роля в “Шерлок Холмс 2”
Предстои филмова адаптация на графичния роман “Oblivion”

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 16.11.2010, 04:50
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
behwolf Неутрално
2 14.11.2010, 05:41
Оценка: 0
0 гласа

браво

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg