Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Здрач 2: Новолуние

Здрач 2: Новолуние
Филмът можеше да бъде наистина приятен и разтоварващ, и надеждата остава в това, че идните и обявени две последни части ще бъдат режисирани от нови екипи.
Cinefish.bg

Рецензии
Здрач 2: Новолуние

02.12.2009, 17:58  |   Видяна: 8415  |   sivosten.com  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Ангел Генчев

Кой ли пък още не е гледал "Здрач", или поне чувал за него, така че дългите предисловия изглеждат не изглеждат особено нужни. Лично на мен първата лента ми допадна умерено, с известни резерви към прекалените емоционални локуми тук и там - сиреч, онези петнайсетина, може би двайсет минути, чиято липса нямаше да се усети, камо ли да и навреди - и дори ми остави известно приятно чувство на свежест. Не с история, наистина, но поне с малко по-нехарактерната си концепция, която, ако трябва да сме честни, точно при вампирските ленти винаги е добре дошла.

Та с презумпцията, че в продължението ще е одялана някоя друга треска, останала от предишната продукция, и успокоението, че като втора част "Новолуние" поне продължителен увод няма да има, като цяло, трябва да призная, бях се настроил даже леко оптимистично. Уви, последното явно се оказа прекалено смела стъпка в грешната посока, и най-очакваната премиера за настоящата година ме завари откровено неподготвен.

Добрите думи, които могат въобще да се кажат за "Здрач 2", са най-много шепа, и наистина бих предпочел да ги запазя за по-късно. За сметка на което, лентата се разшива по шевовете на толкова много места, преди да се разпадне почти окончателно на края, че се боя, че със сигурност ще пропусна някое. Но това не е и най-същественото.

Самата история продължава горе-долу там, където я оставихме - иначе казано, никакви промени при героите и отношенията между тях - и поне встъпителните няколко минути с нищо не предвещават идещия ужас. Накратко, Едуард отклонява всякакви пориви на Бела да бъде преобразена, когато обаче, навръх рождения и ден в резиденцията на Кълънови, нещастен инцидент с капчица кръв и малко по-бурна реакция от страна на не толкова уравновесения Джейсън предизвиква цялата вампирска дружина спонтанно да си събере багажа и да се пренесе през половината Съединени щати.

Което пък довежда едни безкрайни депресии, празни погледи и среднощни писъци на главата на бедната ни главна героиня, преди да намери известно утешение при старата си дружка Джейкъб и да установи, че прилива на адреналин и предизвиква видения на загубения любим. И за да завършим най-сетне с прегледа, Виктория още се мотае наоколо, а част от местните индианци се оказват върколаци - което комай не изненадва и не-челите първоизточника, бидейки второто най-разпространено клише при вампирските истории.

Въобще, сюжетът отново не е от силните страни на лентата, попадайки в същия нестабилен емоционално коловоз като първата част, но там поне недостатъците му се наваксваха я от някоя оригинална идея - като вампирите-отровни хищници, което може да е малко, но все пак нещо - я от някоя удачна сцена от типа на бейзбола, я от старите пушки и най-вече Чарли, или пък ексцентричността на фамилията Кълън.

И най-вече, от повече от приличното представяне на Кристен Стюарт и Робърт Патинсън в главните роли. И може би най-лесния начин да си представите проблемите на "Новолуние" е да превъртите в главата си първия "Здрач" без всички тези неща.

Сценарият е толкова кошмарно написан, че трудно бих могъл да го представя сбито - като въпросът не е в това, че нещата отново просто се случват, без някаква видима взаимовръзка между тях. Точно това всъщност се преживява, особено за втори път, и дори късната половина на филма почти следва някаква последователност. Не мога да си представя обаче с какъв стоицизъм трябва да е надарен човек, за да изтърпи близо едночасовите и напълно безсмислени терзания на Бела, при това при очевидното отсъствие на всякакво желание от страна на Кристен да вложи какъвто и да е живец в ролята си - като все пак се надявам да не е и признак на липса на талант, а младата американка да се нареди сред безбройните имена, направили по един ударен филм и изпаднали в забвение.

Но така или иначе, и десет минути от същото биха предизвикали абсолютно идентичен, даже значително по-добър ефект, без да те карат да стискаш зъби - и то не от друго, а от досада при поредното повторение.

Патинсън на свой ред е може би един от малкото хора, които не биха могли да бъдат обвинявани за нещо особено, предвид че основното му присъствие на екрана са моменти на мънкащо под носа си димно привидение - роля, от която едва ли би могъл да изстиска нещо, ако ще да беше и невиждан актьорски гений. Липсата на остатъка от Кълънови обаче се усеща.

Без да има кой да вкарва леко забавната, ексцентрична нотка сред вампирите, останалата немъртва част от героите - и особено Волтурите - се връща напълно към пределно познатия калъп, в който обаче са се изливали значително по-качествени продукции.

Може би най-голямото разочарование обаче е претупването на индианската легенда с върколаците. Реално, тя е една от най-занимателните и нетипични идеи в целия сбор, която можеше да придаде значително повече собствен облик на крайния резултат - а подобен не се получава само с червенокожи актьори, но и с малко мисъл. Едва ли неин резултат обаче е късащият тениски, напомпан Тейлър Лотнър, който минава повече в графата забавен, а ако сте минали петнайсетина години или недай си боже сте от мъжки пол - по-скоро предизвиква нотки на съжаление.

Доста лошо впечатление прави и диалога - в "Здрач" също подлежащ на известна критика, но този път сведен до голяма степен до кратки реплики и един единствен "лаф", изтупан обаче от нощвите на всяка една отделна вампирска мелодрама, включваща и човешко същество - а именно, оная работа с годините. С тази разлика, че дори в "Бъфи" го правеха с повече чувство.

Положително на фона на всичко казано дотук май са се развили само ефектите. Първата част разчиташе основно на пейзажи и скокове насам-натам, но появата на върколаците и наличието на повече бойни сцени изглежда е принудило създателите на "Новолуние" да се бръкнат малко по-дълбоко - и трябва да им се признае, с успех. Всъщност именно ликантропите често страдат във филмите, където им се налага да се появяват, изглеждайки нерядко я смешно, я откровено дървено.

Тук обаче гигантските вълци са истинска наслада за окото, а и самите батални епизоди видимо са пипнати с внимание, и можем единствено да съжаляваме, че им е отделено толкова малко време.

И какво ли остана повече и да кажа - разочарованието е повече от голямо, и ако все още не сте изгледали "Здрач 2", то бих ви препоръчал да подходите единствено с максимално ниски очаквания, и то заредени с търпение, което да ви износи първата половина от лентата.

Жалко наистина, предвид че филмът можеше да бъде наистина приятен и разтоварващ, и надеждата остава в това, че идните и обявени две последни части ще бъдат режисирани от нови екипи. И дано това да бъде с по-голям успех. Иначе ще остане да се забавляваме единствено на самия провал, както до голяма степен и в случая.



Още рецензии:
Житейската философия на един британец в Ню Йорк
Сериозен европейски смях
Младост, коприна и държавност
Перфектното бягство
Zombieland
Moon
Дано 2012-та не е като на кино

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

8 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 23.11.2010, 12:45
Оценка: 0
0 гласа

то здрач ще го направят като някаква сапунка

 
 
 
lus Положително
2 13.11.2010, 03:23
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
nzdra4evur... Неутрално
3 28.01.2010, 10:45
Оценка: -1
1 гласа

и между другото не споменавай за бъфи шот сериала си е върха !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! сериала - ти (thumbd own)

 
 
 
nzdra4evur... Отрицателно
4 28.01.2010, 10:37
Оценка: 0
0 гласа

нз кой си ама ако праиш такива рецензии просто недей НИКОГА вече да го правиш филма си е страхотен аз съм момче и познавам още много такива на които им харесва филма и сагата просто недей да праиш рецензии шот явно не те бива вярно всеки има право на мнение но просто след като филма е спечелил 4 от 6 награди в САЩ остани си с мнението но не го пиши като рецензия след като грешиш за лош филм виж коко преди шанел филма- ти и рецензията ти

 
 
 
aaleel Неутрално
5 03.12.2009, 10:08
Оценка: -1
1 гласа

Скъпи revenge, бях на нощната прожекция ж Пловдив в МОЛ-а, и цените си бяха 10лв и в момента са такива. Ако не вярваш можеш да провериш. Книгата започнах да я чета, но не издържах. Иначе всички познати момичета са ги чели и четирите, даже ми казаха че има и пета, но била до 12-та глава

 
 
 
revenge Положително
6 03.12.2009, 02:40
Оценка: 1
1 гласа

Taka,6te me izvinite za latinizata
Dragi Angele ili A4o,kakto ti haresva pove4e-kakto v predi6noto mnenie 4oveka pita6e-koi e Jason?Takuv nqma nito v knigata nito v filma
NewMoon ima edin qko zabelejitelen plus za dne6noto kino i tova ne moje da bude podminato-szenaristite ne sa barnali da promenqt ni6to ot istoriqta,a tova e dostoino za uvajenie ina4e 6te6e da bude okepazen zamisula
Otdelno Jacob burka v du6izite na mnogo hora s muskulqzi,kakvito suglasi se pove4eto muje v zrqla vuzrast ne pritejavat i nqma i da pritejavat.
Otdelno za vseki 4el knigata e qsno 4e toi napulno si prepokriva personaja
Drugo-kakvo o4akva6e ot Bella/Kristen?Da e posledniq ek6un geroi?Q vij knigata za spravka,za6toto e pove4e ot qsno 4e ne si q 4el,ni6to li4no
Vij za spez efektite si prav-dorazviti sa i si zaslujavat
I v kraina smetka ne si 4oveka,koito 6te kaje na koi kak da podhodi kogato hodi na kino,nqkoi 6te se izkefqt,drugi ne-vupros na li4no mnenie a ne na nasajdeniq ot tvoq strana
I malko izvun temata za filma no vse pak svurzano s nego-prisustva6tite na kinoprojekziite,v 4astnost na 27.11 2009 00.10 min nqkude v Cineplex.Nqkoi ot tipajite tam bqha meko kazano tragi4ni,te ne bqha do6li da gledat film,a da bobotqt ne4lenorazdelno i da se 4oplat v u6ite-produljavam da se 4udq za6to idvat takiva hora na filmi,koito o4evidno ne sa po tehniq vkus?!?Za da si izkazvat posle "velikoto" mnenie?Smqh v zalata dami i gospoda
Ne na posledno mqsto-na predposledniq red /az bqh na posledniq 13-ti/ 4u4naha nqkakvi "jurnalisti",koito prez zqloto vreme puk se 4udiha kak da stitat q s 4epik q s tok4e glavite na horata pred tqh!I da otbelejim-tez individi posle su6to sa napisali nqkoe veliko mnenie ot sorta "AMA TOQ FILM NQMA NI6TO OB6TO S KNIGATA,TO TAM NQMA6E VULZI"

Izvodite si izvadete sami
P.S kum aaleel-auau izvinqvai ama da ne si se oburkal ne6to?Kude si bil/a na projekziq za 10 lv?Za6toto do 04.12 vsi4ki projekzii sa po 14?Ili 4ulo nedo4ulo i ti da izkaje6 "kompetentno mnenie"?
Ili si ot tez "V KNIGATA NEMA VULZI"

 
 
 
Cohen Неутрално
7 02.12.2009, 07:23
Оценка: 6
6 гласа

Първо искам да попитам кой е Джейсън? Може би става дума за Джаспър. Съжалявам, но още щом видях грешката в името ми стана ясно, кой колко е прочел и кой колко е видял.
Факт е, че 80% от феновете на "Новололуние" са жени и 50% от феновете са под 21 години. Намирам го за съвсем нормално да не се харесва на мъжката аудитория и още повече визирам тези над 21 години. Ако очаквате някакъв невероятен екшън и страшни ужаси като в "Подземен свят" или пък "Черният рицар" не гледайте филма. "Новолуние" и като цяло сагата "Здрач" е по-скоро за чувства и преживявания, любовни трепети и разочарования. Надявам се на всички става ясно, защо филмът е любим за жени, а не за мъже. Освен това не е предназначен за стари или застаряващи фенове. Това е ТИЙН драма. Проверете за коя възраст става въпрос като се спомене думата тийнейджър. Колкото и да осъждате актьорската игра на Лотнър и Стюарт не отбелязвате факта, че това са млади актьори, които тепърва навлизат в киното. Стюарт е едва на 19 години, а Лотнър на 17г. Освен това Лотнър е качил близо 20 кг специално за да изглежда така във втората част. Нарочно е натъпкан с химия, за да си личи промяната в него. Тук е мястото може би да ви питам... какво очаквате по дяволите от филма?! Като не ви харесва, пускате "Блейд" и се наслаждавате на бой, кръв и прочее.

 
 
 
aaleel Неутрално
8 02.12.2009, 05:24
Оценка: -2
2 гласа

Очакванията ми към филма бяха много големи, от една страна заради първата серия, от друга заради трейлърите, които се появиха. Но всичко интересно се изчерпва само с тях, и кадрите коиса са сложили в тях.Определено не си заслужава 10-те лева дадени за билет. По-добре да бях отишъл на Zombielend

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg