Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Баба Зула отново в София

Баба Зула отново в София
Баба Зула ще поставят финалния акорд на 13-ия София Филм Фест на 15-ти март 2009 г.
Cinefish.bg

Теми
Баба Зула отново в София

20.02.2009, 13:03  |   Видяна: 3030  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Баба Зула ще поставят финалния акорд на 13-ия София Филм Фест на 15-ти март 2009 г. Виртуозните изпълнители гостуваха за първи път в нашата столица през 2005 г., за да представят на живо музиката на документалния шедьовър на Фатих АкинМузиката на Истанбул”. За радост на феновете в България, с техен концерт приключи миналогодишното издание на София Филм Фест.

Който веднъж ги е чул, на мига се е влюбил в нестандартните и особено въздействащи импровизации на групата! Оригиналният им стил не влиза в  никакви строги жанрови определения. Композициите им събуждат въображението и откриват пред почитателите трудно достижими пространства. Свободата, така жизнено необходима, се превръща във вдъхновение за техния творчески дух.

Автентичното звучене на Баба Зула е култивирано от музиката, създадена в края на 60-те и 70-те години. Групата е основана в Истанбул през 1996 г. от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 г. и е заменен от Кошар Камчи. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка” Серен Ойкют. Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение е важната визуална част на цялостта, която представляват Баба Зула. Артистичните им импровизации са сериозни произведения с оригинален стил, саунд и характер. Те използват емблематичните за турската музика дървени лъжици и „саз” (единственият турски инструмент, който има и електрически вариант) и разчитат на вековните културни традиции в родината им. Комбинирането на ориенталски инструменти (като дарбука, електрически саз, лъжици, „ней” от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани) с модерно, електронно звучене създава особения, специфичен саунд, които Баба Зула определят като „ориенталски дъб”.

За младата си, но бурна история, Баба Зула правят поредица от уникални партита на живо с голяма продължителност. Техните пърформънси из Европа наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката истинска аудио-визуална наслада. За поредното посещение в София, групата кани като гост прочутата турска актриса Сера Йълмъз, която притежава завидна творческа биография и участва в няколко филма на известния режисьор, любимец на фестивалната публика, Ферзан Озпетек.

Както личи и от “Корени” (Roots), последния албум на Баба Зула създаден през 2007 г., връзката с миналото и традициите са повод и причина, вдъхновение и действие, провокация и последствие за всичко, което групата създава. Музиката се превръща в спектакъл, визуалната импровизация допълва възприятията на слуха, а резултатът е неповторим купон с Баба Зула!

Именно това ще се случи на 15 март 2009 г., в Зала 1 на НДК преди филма на Вендерс “Снимки в Палермо” и по-късно същата вечер в “Парти център Четвърти километър” - с феновете на музиката, киното и София Филм Фест. Заедно ще отбележим финала на 13-тото издание на Фестивала и ще се насладим на едно уникално преживяване на живо – с турския музикален феномен Баба Зула!


Още горещи теми:
Режисьорите на видеоклипове
Боливудски атаки
Международното жури на 13-ия София Филм Фест
„Златна мечка” за Перу
10 впечатляващи изпълнения на Том Круз
Bим Вендерс закрива 13-ия София Филм Фест
Раздадоха наградите “БАФТА”
12 български късометражни филма ще се състезават за наградата JAMESON
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

3 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 27.11.2010, 03:45
Оценка: 0
0 гласа

обичам баба зула

 
 
 
lus Неутрално
2 16.11.2010, 04:32
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
tihomirboe... Неутрално
3 13.11.2010, 09:12
Оценка: -1
1 гласа

ще се насладим на едно уникално преживяване на живо

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg