Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Започва 14 Международен кинофестивал на eвропейските копродукции

Започва 14 Международен кинофестивал на eвропейските копродукции
14 Международен кинофестивал на европейските копродукции ще се проведе в София от 29 май до 4 юни 2009 г.
Cinefish.bg

Теми
Започва 14 Международен кинофестивал на eвропейските копродукции

28.05.2009, 16:04  |   Видяна: 4247  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
През 1996 г. по идея на Националния филмов център за първи път в кино “Люмиер” се проведе Международният кинофестивал на европейските копродукции. Замислен като форум за представяне на най-новите европейски постижения в областта на киното, фестивалът е оригинален не само за България, но дълги години и за Европа.

Фестивалът на европейските копродукции се организира от Изпълнителна Агенция Национален филмов център със съдействието на МВнР, НДК, БНТ, Столична община, общините Пловдив, Севлиево, Велико Търново.

Екипът на Националния филмов център - основен организатор на фестивала, полага всички усилия да представи на българските кинозрители стойностни европейски филми, 14 Международен кинофестивал на европейските копродукции ще се проведе в София от 29 май до 4 юни 2009 г. Прожекциите са основно в кино “Люмиер”, със съпътстващи програми в Дом на киното, кино Одеон, Червената къща.

Продължава традицията фестивалът да гостува на извънстоличната публика. За първи път филми от фестивалната програма ще бъдат показани в Бургас, от 17 до 23 юни 2009 в салона на Младежкия дом.

Страна “във фокус” тази година ще бъде Полша. Фестивалът ще се открие с най-новия игрален филм на майстора Йежи Сколимовски “Четири нощи с Анна”,  създаден след 17-годишно оттегляне на режисьора от киното. През 2008 филмът откри Петнайсетдневката на режисьорите в Кан. В салона на Полския културен иститут ще се покаже панорама от филми на Сколимовски от неговия полски период.

Облак 9” на Андреас Дресен ще представи Германия. “Още една любовна история” на Оле Бьорнедал е датското участие, а френското предложение е номинираният за “Златен леопард” на фестивала в Локарно “Последният луд” на Лоран Ашар, копродукция на Франция и Белгия.

Финландско-германската копродукция “Черен лед” на Петри Котвица беше номинирана за “Златна мечка” в Берлин. Продуцентът на филма Карле Ахо предлага на фестивала и документалния филм “БАМ” – за днешния ден на строителите на Байкало-амурската магистрала, копродукция с Русия.



Станалото вече традиция представяне на големи имена от българското документално и научно-популярно кино ще продължи с прожекции на филми на Константин Григориев, новия филм на Юри Жиров “Теодора” и емблематичният за прехода “Дишай”, както и забележителното разследване на опожаряването на партийния дом “Приключено по давност” на Малина Петрова.

В рамките на фестивала ще се състои и премиерата на филма на Момчил Карамитев за баща му, актьора Апостол Карамитев. Документалната програма ще покаже също “Константин и Елена” на младия румънски документалист Андрей Даскалеску, спечелил наградата за млад режисьор на фестивала за документално кино в Амстердам през 2008, чешкия “Марсела”, проследяващ живота на една жена през последните 25 години.


Две премиери на копродукции с българско участие ще се състоят в рамките на фестивала – “Моето слънце”, Турция/Гърция/България, реж. Реха Ердем, показан тази година в програмата на Берлинале и сръбско-босненско-българския филм “Свети Георги убива змея”, реж. Сърджан Драгоевич.


Още новини:
Стартира месец на Африка по Animal Planet
Нови тапети от филма "Year One"
Първи кадри от "The Last Airbender"
Снимат предисторията на Лара Крофт
Ал Пачино ще се превъплъти в д-р Смърт
Започнаха снимките на новия Джеймс Бонд, Даниел Крейг отново ще спасява света
„Източни пиеси” след Кан
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg