Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Филмите за отмъщение

Филмите за отмъщение
Филмите за отмъщение
Cinefish.bg

Теми
Филмите за отмъщение

07.11.2016, 12:05  |   Видяна: 1997  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Филмите не разказват обикновени истории. Те не ни представят и обикновени емоции, а ни занимават с човешки състояния на предела. Едно от тях е отмъщението. Каквито и да са моралните забележки към проява на такъв вид поведение, знаем, че то често е двигател на екстремни последствия , а киното винаги се е интересувало от действия и от това да покаже всевъзможните човешки обстоятелства – във всичките им приемливи, а понякога и съвсем противоречиви присъствия. Именно такова поведение е отмъщението, което е основен двигател на безброй филмови сюжети. Нека да видим някои от тях.

Другата в мен (2007)
 
Другата в мен (2007)

Трилърът на Нийл Джордан с участието на Джоди Фостър, която играе жена, оцеляла след брутално нападение, по време на което годеникът ѝ е убит. Възстановявайки се след инцидента, тя се сдобива с огнестрелно оръжие и е решена на отмъщение. Започва да отстранява престъпниците, отговорни за смъртта на любимия ѝ един по един.

Гарванът (1994)
 

Гарванът (1994)


За съжаление по време на снимките на този филм на Алекс Прояс, направен по комикс на Джеймс О‘Бар, главният актьор във филма – Брандън Лий (син на Брус Лий) умира при нелеп инцидент. Иначе историята на филма е за рокер, който след като е зверски убит е възкресен от мистериозен гарван. Той започва призрачното си и жестоко отмъщение – елиминирайки бандата, която е отговорна за неговата смърт и тази на приятелката му.

Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт (2007)

Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт (2007)
 
В тази екранна адаптация на сценичен мюзикъл на Стивън Сондхейм отново се събират на снимачната площадка старите приятели и дългогодишни партньори – режисьорът Тим Бъртън и звездата Джони Деп. Суини Тод е бръснар, който прерязва гърлата на клиентите си, след това пласира месото им на съседката си, в ролята Хелена Бонъм Картър, която е майсторка на пайове. Всичкото това патологично поведение е провокирано от един корумпиран съдия, който го осъжда несправедливо и е отговорен за смъртта на жена му. 

Мюнхен (2005)

Мюнхен (2005)
 
Майсторът на киното Стивън Спилбърг ни разказва тази история по действителен случай за тайната отмъстителска мисия на израелското правителство, свързана с касапницата в Мюнхен по време на Летните Олимпийските игри през 19972 г. Тогава единадесет израелски атлети са убити от палестинската терористична организация Черен Септември. Ерик Бана е в главната роля и е водач на отмъстителната мисия. За изпълнението си той е номиниран за Оскар.

Гадни копилета (2009)
 
Гадни копилета (2009)


Това е поредната кървава баня, производство на единствения по рода си Куентин Тарантино. Този път преливащия от насилие филм се развива по време на Втората световна война. Мелани Лоран играе парижанка с еврейски произход, която иска да отмъсти на нацистите, които са избили цялото ѝ семейство. Най-страховитият от тях е Ханс Ланда, който е изигран от харизматичния Кристоф Валц, който получава Оскар за ролята си.

Убий Бил I и II (2003–2004)

Убий Бил I и II (2003–2004)
 
Куентин Тарантино не може да има само един филм в този съвсем неизчерпателен списък. Това всъщност са две части на едно доста екстравагантно отмъщение, което е по-скоро поклон към киното, отколкото към насилието като цяло. В центъра на историята е Ума Търман – хладнокръвна убийца, решена да отмъсти на група други хладнокръвни убийци, от чиято група е била част в тъмното си минало – те са се опитали да убият нея и нероденото ѝ дете на сватбения ѝ ден.

Гладиатор (2000)
 
Убий Бил I и II (2003–2004)

В този епичен филм, награден с много Оскари и режисиран от маестрото Ридли Скот, Ръсел Кроу играе римския генерал Максимус, който е продаден за роб, след убийството на цялото му семейство и на императора, към който той е бил лоялен. Талантлив боец, той постепенно се превръща във велик гладиатор и започва да подготвя своето отмъщение. Негова мишена е новия властолюбящ и жесток император, изигран от Хоакин Финикс, който е виновникът за смъртта на всички, които Максимус е обичал. Битката между двамата се случва в края на филма на арената.



ДАС





Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg