Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Програма 13-ти СФФ – 05 март 2009

Програма 13-ти СФФ – 05 март 2009
Програма 13-ти СФФ – 05 март 2009
Cinefish.bg

Теми
Програма 13-ти СФФ – 05 март 2009

05.03.2009, 10:47  |   Видяна: 2016  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
НДК – Зала 1

Днес от 19.30 е официалното откриване на София Филм Фест с най-новия филм на Георги Дюлгеров „Козелът”. В основата на сценария е едноименната новела на Йордан Радичков. Главните роли са поверени на Иван Бърнев и на американката Анджела Родел. Героите във филма са българин и запленена от българския фолклор американка. Акцентът е върху сблъсъка между предразсъдъците на източноевропееца, живял в затворен свят, и представителката на една нация с претенции за космополитност.

Сюжетът ни разказва за тромпетиста Йона, който открива в подземието на дядовата си къща камък с издълбана върху него карта с арабски надпис: “За да имаш дом от злато, падни на небето и открий близнака!”. Копие от същата карта довежда на мястото българин, обсебен от иманярска страст, и жена му Ема – американка, която изучава българския фолклор, за да се бори с глобализацията...

Режисьорът Никола Корабов ще получи на церемонията по откриването наградата на Община София за принос към киноизкуството.

Дом на киното

Днес от 18.30 е прожекцията на „Дух куче: Пътят на самурая”. Режисьорът Джим Джармуш поднася духовност в ритъма на хип-хоп в тази нестандартна сатира на гангстерските филми. Загадъчният мафиотски наемен убиец Дух Куче гледа на себе си като на съвременен самурай и стига дотам сам да поведе война срещу своите долнопробни работодатели.





От 21.00 ще можете да видите друг филм на режисьора, превърнал се в емблема на американското независимо кино. В „Прекършени цветяДжармуш разказва за живота на Дон Джонстън. Той е изпразнен от смисъл до деня, когато бивша любовница му изпраща анонимно писмо, с което го уведомява, че имат 19-годишен син. Макар Дон да не е особено развълнуван, приятелят му Уинстън го подтиква отново да се срещне с жените, с които е бил тогава.

Още горещи теми:
Европейските режисьори в Холивуд
Международен конкурс за голямата награда на СФФ
Кейт Уинслет – 10 за пример
На 5 март започва 13-ия София Филм Фест
Брад Пит – 10 за пример
Американската публика предпочете затворническа комедия
“Козелът” на Георги Дюлгеров ще открие 13-ия София Филм Фест

Наградените с „Оскар” 2009
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 18.11.2010, 12:52
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg