Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Интерстелар

Актьорският състав и героите на „интерстелар“ - Интерстелар / информация за филма

Interstellar 2014
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Актьорският състав и героите на „интерстелар“

31.10.2014  |   синефиш.бг
„Свикнали сме да поглеждаме нагоре към небето
и да се чудимкъде е нашето място сред звездите.
А сега просто поглеждаме надолу и се чудим
за мястото ни в пръстта.“
-Купър

В „Интерстелар" Матю Маконъхи играе централната роля на Купър, бивш тестов пилот и инженер, един от онези изпълнени с адреналин летци, които постоянно провокират собствените си ограничения, за да проправят нашия път към звездите. За Кристофър Нолан има само един актьор, който би могъл с нужната дързост и лекота да пресъздаде този образ. „Той олицетворява всичко, което търсим в кастинга заперсонажа на Купър – приключенски дух, каубойскаарогантност, и топлината на някой, чийто действияизцяло са подчинении поставят семейството си на първо място. - казва режисьорът. - Той притежава всички тези неосезаеми качества, подкрепени от невероятен професионализъм и чувство за хумор. Беше чудесно преживяване да работя с него по този филм."

Маконъхи описва Купър като "мечтател и мъж извън своето време. Той не е създаден да бъде фермер. Той трябва да е там горе, защото там живее.“Но в „Интерстелар“ светът се нуждае от фермери, а не пилоти. След като реколтата е опустошена от болести и вредители, човешката цивилизацията отново се обръща към земята и се вкопчва в отглеждането на царевица - единствената останала жизнеспособна култура. „Животът е сведен до отглеждане на храна и намиране на чиста вода, - продължава актьорът. - Вече не се нуждаем от изследователи, не се нуждаем от астронавти, не се нуждаем от блестящи идеи. Купър опитва всичко възможно да живее в този свят и да осигури нормален живот за децата си."

Ферма заобиколена от акри царевица е мястото където Купър отглежда децата си с помощта на своя тъст Доналд, изигран от Джон Литгоу. „Това семейство живее във фермата от поколения и Доналд е видял изключителните промени, през които е преминал светът. - казва Литгоу. - Болестите по растенията са направили света по-тих, по-провинциален, и моят герой вижда в това един вид спокойствие. В тази история ми харесва начина, по който са развити нашите най-мрачнистрахове, и въпреки това прозираскрит оптимизъм. Става дума за човешки същества, които се опитват да разберат не само как да оцелеят, но как да възтържествуват."

Също като дядо си, синът тийнейджър на Купър - Том, изигран от Тимъти Шаломе, обича фермата и помага на баща си. Шаломе си спомня, че в деня преди да започнат снимките Маконъхи поставя основите на тяхната екранна връзка. „Матю ме попита: „Какво знаеш за смазването на комбайна и методите, по който пестицидите се разпръскват върху царевични полета?".Същата вечер, прочетох всичко по темата, за да съм сигурен, че на следващия ден мога да отговоря на тези въпроси. Това преживяване с Матю ми показа много за връзката на Том с баща му. Купър иска да знае, че може да разчита на него да се справи с нещата, а Том иска да му докаже, че може."

Дъщерята на Купър, Мърф, изиграна от Макензи Фой, прилича на баща си по начин, по който Том никога не би могъл. „Мърф е обсебена от ракети и космоса, макар че вече никой не говори за тези неща. - казва Фой. –Въпреки опасността да се чувства не на място в този свят, баща й я окуражава да е любопитна и й дава увереност да бъде смела."

Ема Томас разкрива: „Купър дълбокообича и двете си деца, но има специална връзка с Мърфи заради общата им страст към науката и откритията. На както при много родители, това, което ги свързва с децата, в същото време може и да ги отдалечи един от друг."

Запечатани в подземен бункер, малка група от учени и инженери работи върху по-висока цел от насъщния. Понеже почвата на земята вече не е склонна да издържа човешката раса, тезалагат живота си на възможността, че някъде във Вселената се крие планета, която може да посрещне човечеството. Проектът е породен от появатана мистериозни смущения в близост до Сатурн – червеева дупка, която пробива проход през по-високо измерение на пространството и времето до галактика, която реално се намира на разстояние няколко човешки живота време. И за да издържи такова пътуване групата е запазила най-добрата налична технология от руините на космическа програма, за да построят трите кораба за мисията: совалката; превозно средство за повдигане на големи тежест; и кораб-майка който чака в ниска околоземна орбита.

Единственото нещо, което липсва на мисията е опитен пилот. Маконъхи споделя:„Внезапно мечтата, която Купър е преследвал цял живот чука на вратата му. И това не е просто шанс да бъде отново пилот, а възможност да оглави най-важната мисия на всички времена. Цената е да изостави двете си деца и никой не може да каже колко дълго няма да го има."

„Въпреки че са толкова млади актьори, бях изумена от емоционалните слоеве които показаха в изпълненията си Тимъти и Макензи. - казва Томас. - Моментът, в който Купър трябва да се сбогува с Мърфи е сърцераздирателен, защото тя не вярва, когато бащата й казва, че ще се върне. Макензи просто разби сърцата на всички нас."

Купър не е единственият баща, който ще се жертва. Мисията е плод на ума на професор Бранд, в ролята Майкъл Кейн, чиято дъщеря Амелия е сред малобройния екипаж. „Бремето на Бранд е тежко, защото той изпраща собствената си дъщеря в неизвестното. Това е проблемът - никой не знае какво има там. И ако нещо се обърка, отговорността е негова."

Ролята на професор Бранд е шестата за Кейн във филм на Нолан, и може би най-сложната и емоционална досега. „Майкъл е една от най-големите филмови звезди на това поколение, - потвърждава Нолан. - Той притежава изключителна харизма и привличане. В „Интерстелар" беше много вълнуващо да го видя да пресъздава героя си по начин, който никога не съм виждал у него като актьор. На такъв етап от такава феноменална кариера, това беше удивително изживяване."

В образа на д-р Амелия Бранд е Ан Хатауей, която отново работи с режисьора след „Черният рицар: Възраждане". „Ан е изключителен талант, който може напълно да се потопи в образа. - отбелязва Нолан. - Тя е много интелигентна и има интерес към науката, така че за мен е естествено да я видя в образ, който гледа на света от научна перспектива. В същото време присъщата й дълбока топлота и многопластност при актьорското изпълнение й позволява да разкрие същността на нейната героиня отвъд фасадата на учения."

Хатауей признава, че е разтърсена от начина по който е пресъздаденКосмоса във филма, но преди всичко е привлечена от емоционалното пътуване на героите. „Идеите, които стоят зад този филм може да не ви дават мира дълго време, като в същото време историята е едно красиво размишление върху любовта. - казва тя. - Ако се вгледате в човешката раса от еволюционна гледна точка, трябва да включите фактора любов като основна част от уравнението, и начина по който тази идея е вплетена в образа на Бранд и нейната мисия за мен е много дълбок и истински. Мисля, че Крис е направил нещо много смело и необикновено, като е вплел устойчивостта на любовта в ДНК-то на това голямо приключение в космоса."

Давид Гаяси, който играе Ромили, астрофизика на екипа, е съгласен с думите на актрисата и отбелязва:„Моят герой живее и диша в името на науката, но в много отношения не се чувства пълноценен човек. Когато си свършитеработата и напишете уравненията, да си обясните вселената, какво ви остава? За мен бе невероятно как това пътуване вдъхва уважение в Ромили към мистичната страна на нещата и за нематериалните неща, които ни свързват."

Четвъртият член на екипажа е Дойл, изигран от Уес Бентли. „Дойл е обучен да пилотира кораба, но само на симулатор, - казва Бентли. - Той е преди всичко учен, така че изпитва облекчение, когато Купър поема кормилото и така му позволява да се съсредоточи върху реалната си работа. Извън научния си интерес той вярва в мисията и поема лидерската роля с пълно съзнание за рисковете. Наред с това обаче идва бремето на отговорността, че от всяко негово решение зависи не само живота на екипажа, но и живота на всички на Земята."

С масивното колело на кораба-майкав червеевата дупка се гмурват петият и шестият член на екипажа - две допълнителни военни машини наречени КЕЙС и ТАРС – които са проектирани да подражават на своите човешки колеги. „До голяма степен те са програмирани да повдигат духа, - казва Джонатан Нолан. –Задачата им е да повишават морала сред редиците с чувство за хумор или прилив на смелост. За мен имаше нещо много трогателно в идеята да създадем тази група от войници, в които е заложено най-доброто от нас, а когато вече не са необходими, да ги разглабят и да ги рециклират в комбайни. ТАРС и КЕЙС са нещо като последни от вида си."

Двете машини оживяват на снимачната площадка благодарение на Бил Ъруин чрез сложна хидравлична кукловодска платформа, който озвучава ТАРС, a Джош Стюарт е КЕЙС. Според Ъруин КЕЙС е по-благоразумен от ТАРС, което проличава от един разговор с героя на Маконъхи. „По време на спор между двамата,Купър казва: „Звучиш ми като бивш военен", което веднага ми показа как наистина говори ТАРС. - спомня си Ъруин. - И така той се превърна в офицер средно ниво, прошарен, с чувство за хумор на бивш морски пехотинец".

Общите им сцени са радост за Маконъхи. „Бил внесе толкова много хумор и обогати образа на ТАРС. За мен бе много интересно да изградя истинска връзка между тях. - казва той. – В ТАРС има неща, които Купър харесва - той е хитряга, но си върши работата и по някакъв начин двамата стават най-добрите приятели на кораба."

Целта на екипът е да открият в тази галактика светове, които предлагат повече надежда за човечеството, но няма гаранции за успеха им. „Нашата планета е много ценно и необичайно нещо, и кой знае дали има други като нея там. - отбелязва Томас. - Очевидно е, че с размерите на вселената е възможно да има и други места, които биха могли да поддържат живот, но никой не знае дали някога можем да намерим един толкова съвършен свят като нашия. Възможността да не открият нищо е един от рисковете, пред който хората на екипажа са изправени."

Другият риск е самото време. „Аз винаги съм бил очарован от времето като субективно преживяване. - казва Нолан. - В „Интерстелар" времето е външна сила, която до голяма е част от историята, а не просто възприятие на героите. Тук времето е антагонист на тези герои, но не е единствената опасност с която се сблъскват. Когато изследваш история за борбата на човека срещу стихиите, възможностите за визуализиране на заплахи стават много по-екзотични."

Джесика Частейн, която играе протеже на професор Бранд, добавя че нарастващото отчаяние на тези, които се опитват да оцелеят на Земятасамо засилва неотложността на задачата на героинята й да открие решение. „Тя е наясно, може би повече от всеки друг, колко е ценно времето."

За Частейн това е първата й съвместна работа с Кристофър Нолани тя открива изненадваща атмосфера на снимачната му площадка. „Това е най-големият филм, който някога съм правила, но от време на време се чувствах сякаш участвам в независим филм. - отбелязва тя. - Крис е фантастичен при организирането на филм в голям мащаб, но истинската му сила е, че свежда снимките до човешки мащаби. По средата на тази огромна продукция, той успява да съсредоточи цялото си внимание върху малките моменти с актьорите. Той е толкова интелигентен и точен в режисирането, че благодарение само с няколко негови думи може да повишим нивото на изпълнението си."

Кейси Афлек се съгласява и добавя, че режисьорът успява да го успокои мигновено. „Крис изгражда много спокойна обстановка на снимачната си площадка, и мисля, че това е нещо което той и Ема постигат във всички свои филми.- казва той. - Когато хората правят нещо да изглежда лесно, това е обикновено, защото те са просто невероятно добри в това, което правят."

Кип Торн също прекарва време си с членове на актьорския състав, за да им помогне да разберат и да навлязат в научните понятия и концепции, които са залегнали във филма. Ема Томас отбелязва: „Кип е велик учител и именно защото отдели толкова много време на актьорите, те бяха в състояние да свършат невероятнаработа. Те успяха да представят науката по реален, човешки начин, така че зрителят да се почувства част от екипажа и да бъде емоционално завладян от филма."

Актьорите се срещат и с истински американски астронавт - Марша Ивинс, която посещава снимачната площадка по време на продукцията. Томас продължава; „Марша Ивинс е ветеран астронавт, която многократно е била в космоса. Тя е истинско вдъхновение и се съгласи да ни сподели своя опит. Крис и аз имахме възможността да се консултираме с нея и тя разговоря надълго и нашироко с актьорите. Присъствието й бе в действителност безценно и ни помогна да разберем как да придадем достоверност на филма."

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg