Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Конан варварина

За филма - Конан варварина / информация за филма

Conan The Barbarian 2011
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За филма

19.8.2011  |   синефиш.бг
С този филм на Lionsgate, на големия екран се завръща най-известният варварин на всички времена, продължавайки културно наследство, което обхваща осем десетилетия и е вдъхновявало творци от света на прозата, комиксите, видеоигрите, анимацията, киното и телевизията. Представен за първи път през 1932 година в серия от разкази на писателя Робърт Хауърд, Конан Варварина помага за установяването на процъфтяващ жанр, известен като "меч и магия", предхождащ творбата на майстора на фентъзито Дж. Р. Р. Толкин с 20 години. Впоследствие, той се превръща в истинска икона, пленила въображението на публиката като идеализираната версия на неудържима мъжественост – корав герой без никаква зависимост, способен да преодолява невъзможни ситуации с грубата сила и уменията на опитен воин-ветеран.

"Смятам, че привлекателността на Конан се крие във факта, че той не се съобразява с никого," споделя режисьорът Маркъс Ниспел. "Той не е политически коректен. Не живее по чужди морални стандарти. Той е варварин, който зависи единствено от себе си."

Въпреки че никой филм за Конан не може да игнорира оригинала на Джон Милиъс от 1982 година, Ниспел и продуцентите Дани Лърнър и Лес Уелдън от Millennium Films, приемат, че този филм е само малка част от огромната вселена за Конан, която продължава да се развива десетилетия след неговото създаване. Лърнър казва "Ние не тръгнахме с нагласата, че това е филм, базиран на предишни превъплъщения на този герой. Ние сме с нагласата, че това е филм, базиран на цяла една култура."

За Ниспел, който вече има солиден опит с преразказването на класики с ТЕКСАСКО КЛАНЕ и ПЕТЪК 13-ТИ, важното в изобразяването на Конан в нов филм е да запазиш баланс между почитта и изобретателността. "Ние се връщаме към митологичния Конан, както е описан в разказите на Робърт Хауърд," обяснява той. "Но в същото време, не можем да отречем че съзнанието на хората се е променило. Повечето настояват, че и личността на Конан трябва да се е променила, но има определен брой, които не искат той да се променя. Затова целта на КОНАН ВАРВАРИНА е "Дай на хората това, което искат, но не и това, което очакват."
Очевидната първа стъпка е откриването на самия Конан – немалка задача, имайки предвид внушителната фигура и харизмата на героя. През декември 2009 година, създателите преглеждат актьори повече от месец, когато директорът на кастинга Кери Бардън предлага Джейсън Момоа, който току-що е приключил снимките на ИГРА НА ТРОНОВЕ за HBO.

Когато срещнахме Джейсън за първи път, видяхме всичко, което се надявахме нашия Конан да бъде," спомня си Уелдън. "Той имаше внушителната фигура. Увереността. Имаше и едно усещане за неудържима енергия, което е много важно за този герой."

Лърнър добавя "Не мога да си представя актьор, с когото съм работил или съм виждал на екрана, който да пасва по-добре от Джейсън. Той е атлет по рождение. Той притежава агресията, силата, необходимата енергия. И когато прочетеш описанието на Конан от Робърт Хауърд, все едно той е описал Джейсън."
Актьорът от хавайско-ирландски произход си създава име с популярния сериал СПАСИТЕЛИ НА ПЛАЖА, последван от участия в СЕВЕРНИЯ БРЯГ и СТАРГЕЙТ АТЛАНТИДА. Момоа е едва шестгодишен, когато излиза филмът на Милиъс, но си спомня срещите си с Конан чрез комиските на Франк Фрацета, чийто мрачен и пищен стил помагат за дефинирането не само на комиксовата вселена на Конан (както и на плаката на филма), но и на целия жанр "меч и магия".

Образите на Фрацета имат сериозно влияние върху визията на филма. "Не можеш да снимаш Конан в стил верите," казва Ниспел. "Трябва да го нарисуваш, да избереш нови ъгли, да го осветиш графично. Едва тогава ще можеш да разкажеш историята по начин, който да разсее съмненията на публиката."

Затова всички са съгласни, че филмът трябва да има усещането на изгубена част от историята, на епос за реални хора от реални древни времена. Дизайнерът на продукцията Крис Огъст обяснява "Решихме, че природата ще играе огромна роля във филма, и тя трябва да има твърдо усещане. Магическо, но по брутален начин."
"Маркъс искаше да се заснеме колкото може повече от Конан с камера. Затова ние видяхме какво се снима, без да има нужда от много компютърна анимация," спомня си Уелдън.
Този подход на Ниспел се връзва отлично с намеренията на Лърнър и Уелдън да снимат в Ню Бояна Студиос и на места в България. Ниспел и Огъст откриват всичко необходимо по време на обиколката си из страната. "България има изумителна природа и дълга културна история, което бе идеално за този проект," споделя Огъст. "Докато оглеждахме река, някой посочваше нагоре и виждахме пещери, които монаси бяха издълбали в хълмовете. Усещането бе точно като в света на Конан – много сурово и същевременно зашеметяващо красиво."

"Никъде другаде средните векове не са толкова преобладаващи, колкото в България," кълне се Ниспел. "Защо да създаваме фалшиви дигитални пейзажи, когато имаме гигантска пещера (Проходна в Луковит) или праисторическа гора (Побити камъни, край Черно море) точно пред очите си?"
С оформянето на графика, Момоа започва интензивни тренировки по шест часа на ден за месец и половина. "Този процес ми помогна да разбера героя," казва Момоа, който изпълнява повечето от собствените си каскади. "Конан говори чрез меча си. Налага му се да го прави, понеже той не си пада много по думите. Затова тренировките с меч със сенсей Чад Стахелски много ми помогнаха да открия същината на Конан."
Кастингът продължава с Тамара, спътничка на Конан и евентуална любовна изгора, като за ролята е избрана ветеранката от екшън филми Рейчъл Никълс (СТАР ТРЕК, G.I. JOE: ИЗГРЕВЪТ НА КОБРА). Послушничка в манастир с гръцко влияние и майстор на бойните изкуства, Тамара е "чистокръвна" – пряк потомък на магьосниците от Ахерон, чиято кръв събужда силите на Маската на Ахерон. При срещата си с Ниспел, Никълс с радост приема възможността да изиграе умна и способна жена, която разчупва калъпа на типичните фентъзи героини. "В случая не Конан върши всичко, а Тамара да стои пасивно отстрани като мома за спасяване," обяснява Никълс. "Тамара е умна и силна. Когато трябва да избира дали да се бие или да бяга, тя избира да се бие. Тя е женският двойник на Конан и не му отстъпва по нищо."

Актьорът Стивън Ланг (АВАТАР) описва Калар Зим, врагът на Конан и убиец на неговия баща, като "най-злият военачалник в цяла Хибория, чиято цел в живота е да намери Маската на Ахерон, която ще му помогне да върне към живот мъртвата си съпруга, и дори да постигне безсмъртие. Той е представен още рано във филма, когато Конан е още момче и за първи път разбира какво значи плячкосването."
Повечето от съвместните сцени на Калар с Конан включват някакъв бой, затова Ланг прекарва цялото си свободно време в България, където репетира хореографията с екипа от каскадьори. "Джейсън Момоа е грамаден и това е предизвикателство само по себе си," признава Ланг. "Калар би трябвало да е майстор не само на сабята, но и майстор на двата ятагана, което си е жив кошмар"
Партньор в походът на Калар Зим за абсолютна власт е неговата дъщеря Марик, изиграна от Роуз Макгауън (CHARMED, БИБРУТАЛНО). "Марик е наполовина вещица, наполовина човек," обяснява Макгауън. "Тя ревнува от отдавна мъртвата си майка вещица, че все още има влияние над нейния баща, и е обсебена от идеята да му се докаже. Тя е зла, но само за да получи любовта на баща си. Техните отношения са впечатляващи. Те са пълни с патос, и много ми харесва странната атмосфера, която това придава на света на Конан."

Макар че Марик е смъртоносен противник, Макгауън разработва уникален боен стил за своята героиня с екипа по каскадите. "Реших, че Марик няма да бъде като другите с меч. Исках тя да прилича повече на кобра. Тя омайва жертвата си и тогава атакува," добавя актрисата, имайки предвид смъртоносните метални нокти, създадени от реквизитора на филма Дирк Бухман.
Рон Пърлман, известен с харизматичните си роли във филмите ХЕЛБОЙ на Гилермо дел Торо, създава свирепа, но емоционална окраска на Корин, баща на Конан и водач на племето кимерийци. "Те са клан от воини," обяснява Пърлман. "Те живеят сред враждебна околна среда и са един от многото кланове, които непрекъснато се борят за териториално надмощие. Ковачницата, където се коват техните мечове, е почти като тяхна църква – те я смятат за свята."
Освен да води своите хора, Корин е натоварен и със задачата да отглежда сам своя син, след като майката на Конан (изиграна от британската актриса Лейла Руас) умира при раждането насред битка. "Тя е кимерски воин. Бременна е, но се бие също толкова здраво като всички останали," казва Руас. "Чрез нейните действия виждаме откъде са се взели решимостта и силата на Конан."
КОНАН ВАРВАРИНА е заснет за 3 месеца на различни места в България и на снимачните площадки в Ню Бояна Студиос. Дизайнерът Огъст и неговия екип, който понякога наброява 400 души, създават 60 различни снимачни площадки.
Заснемането сред природата, независимо дали е в покритите със сняг гори при Златните мостове или напоеното от дъжда бойно поле при село Бистрица, изисква оператор, който може да измъкне максимума от съществуващата светлина. "Повечето от подхода ни към осветлението бе базиран на състоянието на времето и на цветовете, които бяха налични," казва операторът Томас Клос, който редовно работи с Ниспел.

Населването на света на КОНАН ВАРВАРИНА с визуално запомнящи се герои е един от приоритети на Ниспел, за който той сериозно разчита на таланта на своя дизайнерски екип, състоящ се от дизайнера на костюми Уенди Партридж, стилиста на прически Алдо Синьорети и експертите по грима Скот Уилър и Шон Смит.
Лърнър и Уелдън желаят да създадат специална марка екшън за КОНАН ВАРВАРИНА, затова наемат координаторите на каскади Дейвид Лич и Нун Орсати, които да направят хореографията на бойните сцени. Лич казва "Опитахме се да осъвременим боевете с меч от оригиналния филм, да ги направим с повече нападатели, с малко повече екшън, да добавим повече енергия. Старият Конан бе на принципа "една блокада, един удар". Този Конан понася много повече."
"С Джейсън Момоа уцелихме златна мина," добавя Нун. "Той притежава страхотен талант и изглежда много зрелищно с меча. Освен това имахме щастието да разполагаме с добри екшън актьори, като звездите от ММА Боб Сап и Нейтън Джоунс, които са в ролите на наемниците на Калар Зим. Това ни позволи да създадем някои прекрасни екшън сцени."
Екипът по каскадите получава постоянно насърчаване от Ниспел, който вечно търси начини да създаде новаторски екшън сцени. "Маркъс имаше нужда да направи този филм по начин, който да го остави без дъх, така че после да остави без дъх и публиката," казва Момоа.

 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Cinefish.bg
[+] movies.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Антон Терзиев
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Велин Манов
[+] Operationkino.net
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Димитър Дринов
[+] в-к Новинар
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Димитър Николов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Жени Монева
Среден резултат: 58/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg