Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Градът

Още за филма - Градът / информация за филма

The Town 2010
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

20.10.2010  |   синефиш.бг

В Бостън, всяка година се правят над 300 банкови обира. А само в един определен квартал в Бостън, Чарлстаун, се пръкват повече банкови крадци и похитители на бронирани коли, отколкото където и да е другаде в Америка.

Един от тях е Дъг МакРей (Бен Афлек), особен тип, неприличащ изобщо на приятелите си, останалите крадци от квартала. За разлика от тях, Дъг е имал шанса да успее в живота и да избяга от тъмното, криминално  минало на баща си, но вместо това, той застава начело на една зловеща банда от безскрупулни банкови обирджии, които са спечелили славата си на бандюги от 1-ва класа, т.е. „акциите” им са винаги успешни и винаги излизат на чисто.  Единственото семейство на Дъг са неговите „братя по оръжие”, неговата банда. Особено Джем (Джеръми Ренър), който въпреки опасния му нрав е най-близкият му приятел и му е много повече от брат.
В един прекрасен ден, обаче, всичко се обърква. При последната им акция Джем прави прибързана грешка – взима за заложник банковия мениджър, Клеър Кийси (Ребека Хол).  Когато разбират, че Клеър живее в същия квартал, Чарлстаун, Джем става напрегнат и много нервен, защото не е сигурен какво евентуално тя може да е видяла. Знаейки на какво е способен Джем, Дъг взима нещата в свои ръце. Той издирва Клеър, за да я предпази. Тя, естествено, няма никаква представа кой е нейния уж случайно срещнат нов приятел, както и факта че той всъщност е нейния похитител от преди няколко дни.

Докато техните взаимоотношения се задълбочават и преминават в страстен романс, Дъг решава че иска да прекрати с досегашния си начин на живот и да се махне от града. Но това се оказва доста трудна задача, особено когато Федералните, начело с агент Фроули (Джон Хам), му дишат във врата, а Джем започва да се съмнява в неговата лоялност. Пред Дъг сега стои големият въпрос: да предаде своите приятели или да загуби любима си.

Бен Афлек е режисьор, съсценарист и изпълнител на главната роля в „Градът”. „В основата си нашия филм си е обикновен, стандартен екшън – стрелби, грабежи, гонитби. Но погледнат на едно по-дълбоко ниво, историята е много емоционална. Именно това ме привлече към проекта.”, казва Афлек. „Това е една човешка история за мъж, тикнат на място, на което не иска да бъде и копнеещ да промени живота си. Това е история за това колко е важно как и в каква среда израстваш и за това как децата плащат за греховете и грешките на родителите си. Смятам, че много хора ще се оприличат на главния ни герой, като нямам предвид криминалния аспект.”, допълва актьорът.
 
Филмът е направен по мотиви на романа „Принцът на крадците” от Чък Хоган. Родом от Масачузетс, Хоган разказва в своята книга за престъпността в Бостън и по точно за това как там банковите обири са се превърнали в занаят, предаван от баща на син.

Джеръми Ренър, който играе най-добрия приятел на Дъг, Джем, добавя: „В това малко, супер сплотено общество от престъпници има точно определени, стриктни правила. Всеки знае всичко, но никой нищо не говори, което всъщност прави техния бизнес толкова успешен.”
Издадена през 2004г. книгата „Принцът на крадците” печели наградата ‘Хамет’ от Международната Асоциация на Криминалистите и веднага грабва вниманието на продуцента Греъм Кинг. „Книгата много ми допадна.”, казва продуцентът. „Типично в моя стил е. Пълна е с престъпници и ченгета. Харесва ми и нейната многопластност, особено втората сюжетна линия, която засяга именно взаимоотношенията между гангстерите, тяхното приятелството и лоялност един към друг.”

Ребека Хол, която изпълнява ролята на Клеър, добавя: „ Филмът ни е типичен трилър, държи те в напрежение и има много екшън сцени, като в същото време има и много романтика с изненадващи обрати. Историята наистина е много завладяваща.”

  Сценаристът, Питър Крейг, добавя: „Всяка една от връзките във филма е доста сложна. В основата е любовната история на Дъг и Клеър, но отношенията му с Джем, с баща му, със сестрата на Джем, Криста (Блейк Лайвли) , както и с останалите членове от бандата, също са много дълбоки и драматични.”

Бен Афлек и неговият приятел и съсценарист Арън Стокард, които живеят близо до Чарлстаун, разбират че там наистина е едно много по-различно място. „С Бен сме отраснали в Кембридж, което е на един хвърлей от Чарлстаун, но явно доста неща не сме знаели за него.”, казва Стокард. „Бяхме чували, разбира се, какви ли не неща, но си мислехме, че доста са преувеличени. Но когато отидохме там и направихме купища проучвания, разбрахме че много от нещата са били истина.”

„Ходихме в тамошните затвори, срещахме се с бивши банкови обирджии, както и с хора от ФБР.”, казва Афлек. „Искахме да съберем възможно повече информация от ‘извора’, така да се каже, за да може филмът ни да се получи добре и да е колкото се може повече реалистичен.”
 „От двете страни на камерата, Бен се справи блестящо.”, казва продуцентът Бейзъл Айуаник. „Беше се подготвил отлично и беше обмислял всеки един момент от филма. Също така беше събрал невероятен екип от актьори около себе си. Получи се страхотна творческа атмосфера. Бен беше отворен за идеи от всякакъв тип и от всекиго.”

Актьорът Джеръми Ренър казва, че Бен Афлек, и като режисьор и като партньор в играта, му е помогнал много в разработването на неговия образ, както и в това  да пресъздадат приятелството между Дъг и Джем възможно най-естествено. „Имах усещането, че играя с най-добрия си приятел. Бен ми даде свободата да играя така, както аз исках. И когато се получеше добре, той много се радваше. Държеше се добре със всички, беше много спокоен и предразполагащ. Всичко беше супер.”
Ребека Хол обяснява: „Обикновено връзките, които се зараждат при екстремни ситуации са много по-силни. Фактът, че Клеър среща Дъг в момент, когато е разстроена и слаба, води до мигновеното пламване на искрата между тях, а не защото те са се харесали или нещо подобно. Тя е имала нужда от някой, точно в този момент и ето го Дъг, явяващ се като рицаря на белия кон.”

Афлек казва, че е избрал Хол за ролята на Клеър не само, защото „е изключително красива и талантлива, а и защото е много естествена и истинска. Тя си прилича на банков служител.”, смее е се Афлек.
Колкото повече нещата между Дъг и Клеър се задълбочават, толкова повече той става заплаха за своите приятели, както и за Криста, сестрата на Джем. Блейк Лайвли, която изпълнява ролята на Криста, казва: „Това, което Криста иска е Дъг да я обича и да я махне от това място. Тя е израснала сред тези корави мъже, които са й  били единствения модел на подражание. Сега вече жена и самотна майка, тя знае какво иска от живота и знае как да го постигне.”
„Блейк успява да пресъздаде сложния характер на своята героиня, който е комбинация от сексапил, тъга и агресия.”, казва продуцентът Айуаник.  А Бен Афлек добавя: „Когато срещнах Блейк й казах: „Сега ще ти кажа нещо, което не се чува често в Холивуд, а именно: за ролята на Криста ние търсим някой по-възрастен и със сигурност не толкова атрактивен типаж като теб.””, смее се актьорът-режисьор. „Но тя беше невероятна. Прекарваше часове с хора от Чарлстаун, само и само да разбере и вникне по-дълбоко в душевността на своята героиня.”

А Лайвли добавя: „В много отношения Криста си е най-големия враг. А е и много добра в завличането на Дъг надолу към пропастта, без разбира се да го прави съзнателно. Когато Клеър се появява в живота на Дъг, Криста изобщо не знае за съществуването й, но усеща по отношението му, че нещо се е променило. Той се отдръпва от нея, което много я тормози и тя всячески се опитва да го задържи за себе си.”


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Cinefish.bg
[+] Stand.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Stand.bg
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] PC Mania
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Велчо Стефанов
[+] Operationkino.net
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Димитър Дринов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 80/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg