Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Тв новини Започнаха снимките на новия филм на БНТ - „Дядо Вълю“

Започнаха снимките на новия филм на БНТ - „Дядо Вълю“
Започнаха снимките на новия филм на БНТ - „Дядо Вълю“
Cinefish.bg

Тв новини
Започнаха снимките на новия филм на БНТ - „Дядо Вълю“

04.05.2022, 11:46  |   Видяна: 1398  |   синефиш.бг  |   ТВ
Режисьор на филма е Георги Дюлгеров, лентата е част от филмопроизводството на обществената телевизия

На 3 май (вторник) започнаха снимките на новия филм на БНТ – „Дядо Вълю“, по книгата на Захари Стоянов „Записки по българските възстания“.
Лентата е част от филмопроизводството на обществената телевизия и се очаква да бъде излъчена в края на годината. Снимките на филма „Дядо Вълю“ започнаха в къщата-музей „Тодор Каблешков“ в гр. Копривщица.

Започнаха снимките на новия филм на БНТ - „Дядо Вълю“

Режисьор и сценарист на филма „Дядо Вълю“ е Георги Дюлгеров, оператор е Веселин Христов, а продуцент - Владимир Андреев. В ролите зрителите ще видят актьорите Ивайло Христов (в ролята на Дядо Вълю), Пламен Димов, Иван Николов, Цветан Алексиев, Джордж Арабаджийски, Красимир Доков и други.

Историческият разказ пресъздава събитията около убийството на Георги Бенковски. Захари Стоянов, заедно с чета приятели и конни жандарми, отиват да арестуват дядо Вълю – предателя на воеводата. При срещата си със стареца, Захари Стоянов се връща в спомените си за Бенковски, когото местните наричат „Хаджи Георги” - величието му като организатор и вдъхновител на Априлското възстание,  отпадането му след разгрома на възстанието, прехода през Стара планина, бурята на 7 май, подслона при говедарите на следващия ден, преходът начело с Нею към кошарите на дядо Вълю. Именно при първата им среща, у дядо Вълю възниква и импулсът да стане свободен човек, но той постепенно се променя, за да се стигне до предателската клопка. Обезвереният Бенковски пренебрегва четническите повели, независимо от несмелите предупреждения на Захари Стоянов. Бегълците са отведени от дядо Вълю до турска пусия, Бенковски е убит, само Захари се спасява. На лобното място на воеводата жандармите се гласят да арестуват стареца, но присъдата се отлага. Предателят е простен.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а игралният филм „Дядо Вълю“ е част филмопроизводството на обществената телевизия.

Започнаха снимките на новия филм на БНТ - „Дядо Вълю“


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg