Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми «а ќ—ћ» път —офи€ ‘илм ‘ест гостува в  ё—“≈Ќƒ»Ћ със специална селекци€ от филми

«а ќ—ћ» път —офи€ ‘илм ‘ест гостува в  ё—“≈Ќƒ»Ћ със специална селекци€ от филми
«а ќ—ћ» път —офи€ ‘илм ‘ест гостува в  ё—“≈Ќƒ»Ћ със специална селекци€ от филми
Cinefish.bg

“еми
«а ќ—ћ» път —офи€ ‘илм ‘ест гостува в  ё—“≈Ќƒ»Ћ със специална селекци€ от филми

11.07.2023, 14:55  |   ¬ид€на: 703  |   синефиш.бг  |   √ќ–≈ўј “≈ћј
21 юли - 25 август 2023

«а екипа на —офи€ ‘илм ‘ест е изключително удоволствие да продължи партньорството с ќбщина  юстендил в миси€та да срещаме публиката със стойностни филми на гол€м екран на открито! „—офи€ ‘илм ‘ест на път –  юстендил“ кани зрителите на специално подбрани филми под звездите, като и през 2023 година ѕЋќўјƒ „¬≈ЋЅЏ∆ƒ” в центъра на града ще очаква киноманите в шест филмови вечери между 21 юли и 25 август, а на 13 август очакваме публиката на прожекци€ в „ ино в театъра“! (ако случайно дните се окажат дъждовни – филмите ще бъдат представени в «јЋј“ј на ¬ъзрожденското училище)   

¬’ќƒ - — ¬ ќ Ѕ ќ ƒ ≈ Ќ!

„—офи€ ‘илм ‘ест в  юстендил“ се организира от јрт ‘ест/—офи€ ‘илм ‘ест и ќбщина  юстендил, като част от програмата „ юстендилско л€то“ и проекта „ќпераци€  ино 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Ќационален фонд „ ултура“.

*
ѕрожекциите започват на 21 юли (петък) в 21:00 часа с филма „ ј  —≈ Ќј”„»’ ƒј Ћ≈“я“ - най-новата творба на сръбски€ режисьор –адивое јндрич, добре познат на българските зрители с хитовете „—веткавици“  и „ огато порасна, ще стана  енгуру“. ѕроектът е създаден по награждавани€ роман на известната детска писателка ясминка ѕетрович и бе представен на —офи€ ћийтингс 2018. „ ак се научих да лет€“ е съвместна продукци€ между Sense Production (—ърби€), Kinorama (’ървати€), јрт ‘ест (Ѕългари€) и Silverart (—ловаки€). ≈дна привидно скучна ваканци€ с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно прежив€ване за 12-годишната —офи€ – т€ намира нови при€тели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и прежив€ва незабравими приключени€…

¬ъв филма има сериозно българско участие – в актьорски€ екип е —тефан ўерев, звукорежисьор е ћомчил Ѕожков, художник-гримьори са ѕет€ —имеонова и јтанас “емнилов. √ол€ма част от звуковата постпродукци€ е реализирана в ƒоли меди€ студио. јрт ‘ест (ћира —талева и —тефан  итанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с ƒоли меди€ студио (ƒобромир „очов), с финансовата подкрепа на »ј „Ќационален филмов център“ Ѕългари€.

*
¬тори€т фестивален ден е 22 юли (събота), когато от 21:00 часа киноманите ще могат да вид€т една увлекателна анимационна истори€, дело на френските майстори на рисуваното кино ∆ан-‘рансоа Ћагиони и  савие ѕикар. „ѕЏ“≈Ў≈—“¬»≈“ќ Ќј ѕ–»Ќ÷ј“ разказва за приключени€та на възрастен потомък на знатен маймунски род, който попада на непознат бр€г. –анен и объркан, той е открит от 12-годишни€ “ом и родителите му – двойка учени, отхвърлени от т€хната общност, защото в€рват в съществуването на друга цивилизаци€ от маймуни. — помощта на “ом възрастни€т благородник опознава обществото, за което не знае нищо. ћеждувременно родителите на “ом решават да го използват, за да докажат сво€та теори€... ‘илмът е озвучен на български език и е изключително подход€щ за деца и техните родители!

*
ћесец август ще доведе в  юстендил специални гости! ќще на 4 август (петък) режисьорът —танимир “рифонов ще представи лично сво€ най-нов филм „ЅЋј∆≈Ќ»я““. “ворбата е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична истори€; според думите на режисьора това е психологическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на ≈мил јндреев „Ѕоби Ѕлажени€ и ƒруги€ јмериканец“. –азказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещи€ президент на —јў, ƒжон  енеди, които преобръщат живота на един човек. Ѕомбардировките в —офи€ през €нуари 1944 година погубват разсъдъка на млади€ Ѕоби (в рол€та јлександър “онев), но той спас€ва невинната си душа.

¬ актьорски€ екип на „Ѕлажени€т“ участват още ѕараскева ƒжукелова, —тефан ƒенолюбов, Ћюбен „аталов, Ћорина  амбурова. —ценаристи са ≈мил јндреев и Ѕор€на ƒукова, оператор е  ирил ѕроданов, композитор - √еорги —трезов. ѕродуцент е ѕламен …орданов „Inkoms Project“, в копродукци€ с ЅЌ“. ѕрожекци€та на филма в  юстендил е с начален час 21:00 часа!

*
Ќа 11 август (петък) гости в  юстендил ще бъдат режисьорът  остадин Ѕонев и поетът јлександър ѕетров, които заедно ще представ€т най-нови€ си филм „ќЋќ¬Ќ»я“ ¬ќ…Ќ» “, чи€то премиера беше в програмата на 27-и€ —офи€ ‘илм ‘ест през март. ƒокументални€т филм е посветен на поета јлександър ѕетров, чиито стихове звучат на живо и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „“ангра“, „—игнал“, „‘актор“, ƒ2,  ирил ћаричков, —тенли и много други. „ќловни€т войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. »ма поети, чиито пера черп€т вдъхновение от гласовете на ц€ло поколение. «а свидетелите на български€ преход – това е викът за свобода на хил€ди „оловни войници“. ѕослани€та на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пе€т и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора… ‘илмът е реализиран с подкрепата на »ј „Ќационален филмов център“. Ќачален час на срещата с авторите на филма 21:00 часа, непосредствено след това започва и самата прожекци€!

*
Ќа 13 август (недел€) от 18:00 часа в уютната зала на „ ино в театъра“ български€т актьор и режисьор »ван ёруков ще очаква своите почитатели и киноманите в  юстендил, за да представи лично сво€ пълнометражен режисьорски дебют „ƒќ ѕќ—Ћ≈ƒЌ»я  јѕ–»«“. ‘илмът разкрива две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. “ова е една истори€ за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „ апризите“ на ѕаганини за себе си, не за публиката. ќръжие, заровено в зем€та, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. “ази среща ще преобърне живота им завинаги. «а да създаде сценари€, »ван ёруков се вдъхнов€ва от книгата за живота на известни€ музикант Ќиколо ѕаганини.

ѕървата част от филма е заснета в село ƒелвино, разположено в южните покрайнини на –ила планина. Ћюбопитен факт е, че частите от „24 каприза“ на ѕаганини са изпълнени от световноизвестни€ цигулар —ветлин –усев, който участва във филма като най-добри€ при€тел на един от главните герои. ¬ актьорски€ състав влизат още —то€н ћладенов и младите таланти ћарти “одоров и ѕепи “одоров. √ол€ма част от проекта »ван ёруков реализира със собствени средства. «а да довърши продукци€та, той организира дарителска кампани€, с ко€то е допълнена липсващата част от бюджета.   

*
Ќа 18 август (петък) в 21:00 часа започва прожекци€та на на „“»“»Ќј“ – чудесна анимационна истори€ на режисьорката  айса Ќес, ко€то разказва за едно легендарно куче и негови€ стопанин ”мберто Ќобиле, инженер на дирижабли от ’’ век.  опродукци€та между Ќорвеги€ и Ѕелги€ е вдъхновена от реалните събити€ от преди век – прочути€т изследовател –оалд јмундсен се свързва с Ќобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори —еверни€ полюс. »талиански€т любител на приключени€ взима със себе си “итина и се присъедин€ва към експедици€та, запътила се към едно от най-интригуващите, неизследвани кътчета на «ем€та. ѕоходът е успешен, а тази авантюра е пресъздадена през погледа на знаменитото куче “итина. ‘илмът е озвучен на български език и е изключително подход€щ за деца и техните родители!

*
Ќа 25 август (петък) в 21:00 часа започва прожекци€та на „ѕќ¬≈Ћ»“≈Ћя“ Ќј √ќ–»“≈“ на сценариста и режисьор ‘олкер Ўльондорф. “ова е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Ќобелова награда – приза Right Livelihood. “они –инаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстанов€ване на гори и селскостопански култури в јфрика. “ой е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилети€ – благодарение на тази естествена регенераци€ не само се възстанов€ва почвата, но се осигур€ва препитание на хил€ди земеделци в 25 страни в јфрика.

*
„—офи€ ‘илм ‘ест в  юстендил“ се организира от јрт ‘ест/—офи€ ‘илм ‘ест и ќбщина  юстендил, като част от програмата „ юстендилско л€то“ и проекта „ќпераци€  ино 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Ќационален фонд „ ултура“.
*
ќчакваме ¬и на  ино на ѕЋќўјƒ „¬ ≈ Ћ Ѕ Џ ∆ ƒ”
¬’ќƒ - — ¬ ќ Ѕ ќ ƒ ≈ Ќ!

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg