Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Юбилейно 10 издание на София Филм Фест в РУСЕ

Юбилейно 10 издание на  София Филм Фест в РУСЕ
Юбилейно 10 издание на София Филм Фест в РУСЕ
Cinefish.bg

Теми
Юбилейно 10 издание на София Филм Фест в РУСЕ

12.10.2023, 16:27  |   Видяна: 1023  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
10 - 12 ноември 2023

Доходното здание отново ще бъде домакин
на фестивалните срещи с българското
и световното кино


„СФФ на път в Русе“ представя изключително богата програма в крайдунавския град, специално подготвена за 10-ото юбилейно издание на фестивала през НОЕМВРИ – 10 (петък), 11 (събота) и 12 (неделя) в ЗАЛА „ЕВРОПА“ на Доходно здание!

„София Филм Фест в Русе“ се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, като част от проекта „Операция Кино 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

*
Програмата стартира на 10 ноември (петък) в 18:00 часа с прожекция на „ОЛОВНИЯТ ВОЙНИК“ – най-новият документален филм на Костадин Бонев, посветен на поета Александър Петров, чиито стихове звучат на живо и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, Д2, Кирил Маричков, Стенли и много други. „Оловният войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. Има поети, чиито пера черпят вдъхновение от гласовете на цяло поколение. За свидетелите на българския преход – това е викът за свобода на хиляди „оловни войници“. Посланията на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пеят и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора… Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

Режисьорът Костадин Бонев ще бъде спрециален гост на публиката в Русе и ще разговаря със зрителите след филма!Вторият филм в първата фестивална вечер – 10 ноември (петък), с начален час 20:30, е най-новия филм на световноизвестния режисьор Фатих Акин – „РЕЙНСКО ЗЛАТО“. Съдбата на Хатар, един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж, е в основата на филма, чиито сценарий е по мотиви на автобиографичния роман на рапъра „Всичко или нищо: Светът ни принадлежи“ („All or nothing: We say the world belongs to you“). Емигрантският живот в Германия предлага много възможности, но и препятствия – Живар Хаджаби се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. След изчезването на една пратка, прочутият обир на злато е организиран с цел изчистване дълговете към картела…

*
Традицията с представяне на провокиращи размисъл европейски анимации, които са предназначени за цялото семейство, продължава! На 11 ноември (събота) от 11:00 часа каним малки и големи киномани на „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“, разказано чрез рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Възрастен потомък на знатен маймунски род попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория!

*
Непосредствено след прожекцията каним децата на специален УЪРКШОП по анимация с партньорите ни „Little Makers“, който ще продължи до 14:30 часа и е предназначен за млади киномани между 7 и 12 години. Героите на филма ще оживеят благодарение на таланта на малките аниматори и техните учители във фоайето на Доходно здание. Не пропускайте този уникален шанс да продължите магията на приказката в съботния ден!Вторият фестивален ден - 11 ноември (събота), продължава в 18:00 часа с документалния филм на Николай Василев „ВАКЛУШ“. Той е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 и 2022 година и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Известен като Учителя на Мъдростта, Ваклуш е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с културно-историческа и религиозно-философска тематика. Преминал през затворите и лагерите на комунизма, преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, след промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университет. Той формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“, в което очертава какъв трябва да бъде човекът на Третото хилядолетие.

Николай Василев лично ще се срещне с публиката в Русе и ще бъде на разположение за разговор след края на прожекцията!Съботната филмова вечер на 11 ноември, с начален час 20:30, ще зарадва почитателите на френското кино с „ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО“ на легендарната френска режисьорка Клер Дени. Филмът, носител на Наградата за режисура „Сребърна мечка“ на Берлинския кинофестивал през 2022, е създаден по романа на Кристин Анго „Повратна точка в живота“, като Клер Дени е съсценарист заедно с Анго. Главните роли изпълняват от звездите Жулиет Бинош и Венсан Линдон, които са популярни сред публиката в цял свят и провокират интереса на любителите на европейското кино. Двамата влизат в ролите на влюбена двойка, която постепенно навлиза в сериозна криза на отношенията, след неочакваната намеса на бивш най-добър приятел и любовник от миналото…Продължаваме филмовия уикенд в неделя с още една рисувана приказка. На 12 ноември, в 11:00 часа, започва прожекцията на „ТИТИНА“ – чудесна анимационна история на режисьорката Кайса Нес, която разказва за едно легендарно куче и неговия стопанин Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от ХХ век. Копродукцията между Норвегия и Белгия е вдъхновена от реалните събития от преди век – прочутият изследовател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският любител на приключения взима със себе си Титина и се присъединява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неизследвани кътчета на Земята. Походът е успешен, а тази авантюра е пресъздадена през погледа на знаменитото куче Титина. Филмът е озвучен на български език и е изключително подходящ за деца и техните родители! „ТИТИНА“ е адаптиран и за незряща публика!

*
От 12:00 часа, благодарение на партньорството ни с VR Lab BG, предоставяме възможност на желаещите да се докоснат до триизмерните образи, които разказват различни истории – каним ви на VR-прожекции във фоайето на Доходно здание. Любопитните ще могат да видят късометражни филми в неделния следобед, като този допълнителен акцент във фестивалната програма ще продължи до 17:00 часа.В третата фестивална вечер, 12 ноември (неделя) от 18:00 часа, представяме един емблематичен български филм от началото на хилядолетието – „ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ“ на режисьора Станимир Трифонов. Носител на голямата награда за най-добър филм от Фестивала за българско игрално кино „Златна роза“ 2004, както и на награди за изпълненията на Стефан Вълдобрев и Параскева Джукелова от „Златна роза“, „Любовта е лудост“, „Златна ракла“, филмът разказва за драматичните обрати в живота на романтичния италианец Енрико и съпругата му Калина – той попада в лапите на ДС в София, защото нейният служител Стоев също е влюбен в Калина. Въпреки драмата, която преживяват, Калина и Енрико продължават да се търсят и обичат. Той успява да избяга от зловещия концлагер, а тя е екстрадирана от българските власти в Италия. Двамата пътуват един към друг, обладани от мъчителните си спомени, за да се срещнат отново в страната, в която някога са се запознали…

Режисьорът Станимир Трифонов ще бъде спрециален гост на публиката в Русе и ще разговаря със зрителите след филма!Финал на „София Филм Фест в Русе“ за 2023 година на 12 ноември (неделя), от 20:30 часа, поставя „ЛУКА“ – най-новата творба на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала,“ – споделя режисьорката. Арт Фест (Стефан Китанов, Мира Сталева) е българският копродуцент на филма.

*
„София Филм Фест в Русе” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани като част от международния проект „Операция Кино”, и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. Фестивалите на път са част от проекта „Операция Кино на път 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

*
Очакваме Ви на #кино в ЗАЛА „ЕВРОПА“
на Д О Х О Д Н О   З Д А Н И Е!


ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg