Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Тв новини Телевизионна премиера на „Живот от живота“ по БНТ 1

Телевизионна премиера на „Живот от живота“ по БНТ 1
Телевизионна премиера на „Живот от живота“ по БНТ 1
Cinefish.bg

Тв новини
Телевизионна премиера на „Живот от живота“ по БНТ 1

24.01.2022, 17:03  |   Видяна: 1335  |   синефиш.бг  |   ТВ
Гледайте документалния филм за донорството и трансплантацията на режисьора Стефан Командарев в неделя от 21:00 ч.

В неделя (30 януари) от 21:00 ч., БНТ 1 излъчва телевизионната премиера на документалния филм на режисьора Стефан Командарев „Живот от живота“. Лентата разкрива смущаващата обща съдба на стотици българи, които чакат или са приели от дарители своя нов живот. Независимо, че първото присаждане на сърце в Източна Европа е направено още през 1986 г. в България, днес нашата страна е на последно място в Европейския съюз по брой трансплантации и донори на милион жители. Към днешна дата, броят на чакащите за трансплантация българи надхвърля 1000. Филмът разкрива реални човешки съдби, емоции, страдания и надежди на хора, които стоят зад тази цифра.

 Телевизионна премиера на „Живот от живота“ по БНТ 1

„Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България. Завърших медицина през 1993 година и съм работил 5 години като лекар. След това завърших кинорежисура и вече над 20 години правя филмите си – и документални и игрални. За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи. Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота“, споделя Командарев.

„Живот от живота“ е реализиран с подкрепата на БНТ, НФЦ, „Доли“, „Меджик шоп“, „Сонус“ и КИА. Продуценти са Стефан Командарев и Катя Тричкова за „Арго Филм“. Във филма участват Георги Пеев, Неделчо Гарджаров, Проф. д-р Вилиян Платиканов, Йордан Пенчев, София Пенчева, JahOne  /Йоан Ценков/, Марияна Резова, Ангел Трендафилов – Ачо, д-р Незабравка Чилингирова, доц. д-р Чавдар Бъчваров, д-р Валентин Маринчев, д-р Николай Младенов. Оператор е Веселин Христов, монтаж - Нина Алтъпармакова, музиката е на проф. д-р Вилиян Платиканов, сценарият е дело на Теодора Стоилова – Дончева и Стефан Командарев.

Гледайте „Живот от Живота“  на 30 януари 2022 г. от 21:00 ч. по БНТ 1

Телевизионна премиера на „Живот от живота“ по БНТ 1
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg