Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Бокс офис “ТОР: Светът на мрака” е на лидерската позиция в родния бокс офис

“ТОР: Светът на мрака” е на лидерската позиция в родния бокс офис
Cinefish.bg

Бокс офис
“ТОР: Светът на мрака” е на лидерската позиция в родния бокс офис

13.11.2013, 13:42  |   Видяна: 1262  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС
Популярността на игралните филми на Марвел сред масовата публика се увеличи значително през изминалите пет години и поредното доказателство за абсолютната доминация на студиото в комиксовия жанр е продължаващото силно представяне на триизмерното фентъзи “ТОР: Светът на мрака”. Преди малко повече от една седмица режисирания от Алън Тейлър филм дебютира на първата позиция в родния бокс офис и само за първите си три дни по кината натрупа над 330 хиляди лева. Интересът на българските зрители продължава да бъде голям и това от своя страна помогна на комиксовия екшън да се пребори с три премиерни заглавия и да остане за втора поредна седмица на върха на бокс офис класацията. За изминалия уикенд (8-11 ноември) “Светът на мрака” е добавил към актива си допълнителни 198 469 лева, а общите му приходи от състоялата се преди близо две седмици премиера се равняват на напълно задоволителните 744 271 лева. Лентата с Крис Хемсуърт се представя значително по-добре от своя предшественик, който през 2011-та година завърши българското си представяне с приходи от около 800 хиляди лева.  В световен мащаб заснетия с бюджет от над 170 милиона долара екшън вече е натрупал 337 милиона долара.

Анимационната лента “Кумба” застава на второ място в класацията със спечелени за близо три седмици по кината 170 776 лева. След не особено впечатляващия си дебютен уикенд южноафриканската анимация набра малко повече скорост през изминалите две седмици и сегашните приходи, макар и бледнеещи на общия фон, могат да бъдат сметнати за прилични (особено като се има предвид, че става дума за оригинално заглавие с ограничена реклама, което бе принудено да се конкурира със значително по-скъпата и рекламирана анимация “Облачно, с кюфтета 2”).

Похвално е, че въпреки силната конкуренция “Кумба” се изкачи до втората позиция в бокс офиса и в най-добрия случай до няколко дни лентата ще надмине границата от 200 хиляди лева.

Екшън-трилъра “Невъзможно бягство” е на трета позиция в класацията, като за три седмици в България е натрупал общо 248 513 лева. Филмът със Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер стартира с прилични приходи от родните кинопрожекции, но през изминалата една седмица бе забелязан значителен спад в посещаемостта. За разлика от новите комиксови филми на Марвел (които вкарват в кината мъже и жени от всички възрасти) продукциите като “Невъзможно бягство” – тъй наречените “екшъни от старата школа” - привличат вниманието най-вече на мъжката публика и в случая най-големите почитатели на Сталоун и Шварценегер. Броят на тези зрители е ясно изразен и затова не е изненадващо, че “Невъзможно бягство” не се нареди сред големите хитове на сезона.

Все пак за оригинално заглавие, което не се прожектира в триизмерен формат, филма на Микаел Хафстрьом се представя достойно в България и досегашните приходи са значително по-добри от тези на предишните два филма на Сталоун и Шварценегер. В най-добрия случай “Невъзможно бягство” ще бъде свален от екран с приходи от около 400 хиляди лева.

Вдъхновеният от истински събития “Капитан Филипс” заема четвърто място със спечелени за изминалия уикенд 36 938 лева. Като към тази сума се прибави и спечеленото от предпремиерните прожекции приходите на премиерната лента се увеличават на 70 529 лева. Въпреки участието на Том Ханкс очакванията по отношение на българското бокс офис представяне на “Капитан Филипс” не бяха особено големи. Освен, че филма не е наситен с визуални ефекти високобюджетен екшън той е насочен главно към по-възрастната публика, която винаги е била в пъти по-малка от тийнейджърската аудитория.

Не е за подценяване, че до момента “Капитан Филипс” е вкарал в кината над 7000 зрители, но имайки предвид силната конкуренция лентата на Пол Грийнграс едва ли ще привлече по-голяма публика в следващите седмици. До момента по света драматичния трилър е натрупал малко над 146 милиона долара.

Фантастиката с Харисън Форд “Играта на Ендър” застава на пета позиция в класацията. Премиерната лента на Гавин Худ спечели за първия си уикенд в България 30 729 лева, което е без съмнение слаб старт да високобюджетна IMAX продукция, която е вдъхновена от популярен научнофантастичен роман.  “Играта на Ендър” има шанс да набере малко повече скорост в следващите две седмици, но още отсега е ясно, че няма да става дума за голям бокс офис хит. Представянето на фантастичната лента в останалата част от света също не оправда предварителните очаквания и приходите до момента се равняват на 55 милиона долара при бюджет за снимки от над 110 милиона.

Анимацията “Свободни птици” е на шесто място със спечелени за първия уикенд 29 598 лева. Премиерната 3D-лента пристигна без много шум в България и това е без съмнение една от основните причини за скромния старт в бокс офиса. Независимо от продължаващия силен афинитет на публиката към анимациите оригиналните анимирани ленти не винаги стартират с добри приходи в България.

Спечеленото до момента от “Свободни птици” не е индикатор за цялостното представяне, тъй като както често се случва с анимациите лентата на Джими Хейуърт най-вероятно ще набере малко повече скорост в следващите две седмици. Ясно е, че приходите няма да надминат постигнатото от тазгодишните анимирани хитове “Университет за таласъми” и “Аз, проклетника 2”, но все пак е напълно възможно “Свободни птици” бързо да компенсира слабия си старт и да увеличи значително приходите си.

Седмата позиция е за “Облачно, с кюфтета 2: Отмъщението на огризките”, който се прожектира в България от пет седмици насам и за този период от време е натрупал 380 348 лева. Първоначално се смяташе, че триизмерната анимация на Сони Пикчърс ще подобри без проблеми постижението на първата част от 2009-та година (която натрупа около 450 хиляди лева), но спада в посещаемостта през изминалите две седмици оказа своето негативно влияние на приходите.  Подобно на представянето си в Щатите “Отмъщението на огризките” стартира добре, но по една или друга причина започна бързо да губи позиции в бокс офиса.  До една седмица лентата ще надмине границата от 400 хиляди лева, но все пак очакванията бяха, че тази сума ще бъде достигната доста по-бързо.

“Гравитация” застава на осмо място в класацията като за шест седмици по родните кина е натрупал общо 460 749 лева. В дните след премиерата в България космическия трилър със Сандра Бълок и Джордж Клуни не направи особено впечатление с приходите си, но постепенно интереса на зрителите се увеличи и сега лентата може да се похвали с напълно задоволителни (за оригинално заглавие) финансови постъпления.

До седмица и половина филма на Алфонсо Куарон ще надмине границата от половин милион лева. В световен мащаб приходите на 100-милионната триизмерна продукция се равняват на близо половин милиард долара.

Предпоследната девета позиция е за криминалния “Надцакването”, който за седем седмици е спечелил 426 514 лева. За разлика от останалата част от света, където приходите не оправдаха очакванията, българското представяне на филма с Бен Афлек определено надмина предварителните прогнози.

Заедно с ”Коза Ностра” “Надцакването” се превърна в едно от малкото тазгодишни оригинални заглавия, които без да разчитат на мащабна реклама удържаха на конкуренцията и успяха да намерят своята публика. Преди да бъде свален от екран филма на Брад Фърман най-вероятно ще достигне границата от половин милион лева.

”Коза Ностра” заема десето място в класацията със спечелени за изминалите девет седмици 426 079 лева. Продукцията на Мартин Скорсезе не натрупа особено големи приходи в останалата част от света, но от своя страна българската публика я превърна в един от приличните хитове на есента. ”Коза Ностра” е един от малкото примери за това, че дори и без помощта на силна предварителна реклама оригиналните продукции с по-ниски бюджети могат да трупат значителни приходи в България. Границата от половин милион лева няма да бъде надмината, но независимо от това представянето на ”Коза Ностра” ще бъде счетено за успешно.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg