Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Софи Марсо - Артист

Артист - Софи Марсо, Sophie Marceau
Освен стабилната си актьорска кариера, актрисата стана модел

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
4
Гласувай:
Среден резултат: 88/100

Софи Марсо - Артист

Sophie Marceau
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
01.12.2020  |   синефиш.бгФренската красавица Софи Марсо става световно популярна благодарение на ролята на принцеса Изабел в историческия филм „Смело сърце” (1995, реж. Мел Гибсън) и по-късно като Електра Кинг във филма за Джеймс Бонд „Един свят не стига” (1999, номинация за Blockbuster Entertainment). В родната си страна тя е призната за киносензация по-рано, след като още 16-годишна печели наградата „Сезар” с ролята си в „La Boum 2” (1982).

Тя е и двукратна носителка на награда от фестивала на романтичния филм в Кабур, Франция, благодарение на ролите си в „Chouans” (1988) и „La Fidelite” (2000). Марсо отново доказва репутацията си на талантлива актриса с успешния си театрален дебют в „Eurydice” (1991, печели награда „Молиер”) и със силния си режисьорски проект „Parlez-moi d’amour” (2002, награда от кинофестивала в Монреал).

Като признание за всеотдайната й работа в киното през 2000 г. в Германия Марсо бе удостоена с международния филмов приз „Златна камера”. Освен стабилната си актьорска кариера, през 1996 актрисата стана модел за рекламите на известна марка парфюм. Четири години по-късно тя написа полуавтобиографичния роман “Telling Lies”. Освен това Марсо се застъпва за правата на животните. Тя е патрон на “Arc-en-Ciel” („Дъга”), организация, която помага на деца в неравностойно положение да сбъдват мечтите си, както е и френски посланик на красотата за Източна Азия.

Детство и семейство

Второто дете на Беноа (шофьор на камион) и Симон Мопу (продавачка), Софи Даниел Силви Мопу (по-късно известна като Софи Марсо) се ражда на 17 ноември 1966 в парижкото предградие „Жантийи”. Тя расте далеч от примамливия блясък на шоубизнеса, но по една случайност, когато е на 14 години, влиза в света на киното. По-късно по професионални причини променя последното си име на Марсо (на името на известното парижко авеню).

Софи е майка на две деца. На 24 юли 1995 ражда син, Венсан Зулавски, от връзката си с полския режисьор Анджей Зулавски (роден на 22 ноември 1940), с когото живее от 1985 до 2001. Има и дъщеря Жюлиет (родена на 13 юли 2002), чийто баща е продуцентът Джим Лемли („Анна Каренина”, 1997).

Кариера

14-годишната Софи Марсо влиза в света на киното, след като приятелка й казва, че режисьорът Клод Пиното търси нови лица за новия си филм. Марсо се явява на кастинга и печели ролята на 13-годишно момиче, което преживява първите си любовни трепети в романтичната тийн-комедия „La Boum” (1980). Филмът е успешен и има продължение - „La Boum 2” (1982). За всеобщо удивление Марсо, която играе вече 15-годишното момиче, печели „Сезар” за най-обещаваща млада актриса.

С намерението да бъде независима, актрисата-тийнейджърка се откупва от договора си със студио Gaumont за сумата от 1 000 000 франка. „Разбира се, взех тези пари назаем - казва Софи, - тъй като не разполагах с такава огромна сума. Компанията правеше всичко, за да ме спре от снимките във филма „L'Amour Braque” на Анджей Зулавски.

Това беше насилие и почти расизъм. Аз принадлежах на Gaumont. Бях тяхна играчка и бях длъжна да ги слушам. Но за мен това беше непоносимо. Скитах се по улиците и се чудех какво могат да ми направят. Беше ме страх да не попадна в затвора за нарушение на договора." Накрая, вече свободна, Марсо се събира със Зулавски, за да играе приятелката на банков обирач в „L’Amour braque” (1985), вдъхновен от книгата на Достоевски „Идиот”. Следва главната женска роля в „Descente aux Enfers” (1986).

Марсо потвърждава актьорския си талант с участието си в приключенския филм „Chouans” (1988), който й носи наградата за най—добра актриса от фестивала на романтичното кино в Cabourg. Следва нов филм със Зулавски - „Моите нощи са по-хубави от вашите дни” (1989), преди да опита силите си в комедийния жанр с „Pacific Palisades” (1990).
За да развива кариерата си, младата актриса се насочва към театралната сцена и прави защеметяващ дебют в режисирания от Жорж Уилсън (баща на Ламбер Уилсън) спектакъл “Eurydice” (1991), с който печели наградата „Молиер” за най-обещаваща нова актриса. Театралната изява е последвана от ролята на Лаура в драмата „Pour Sacha” (1991) и заглавната роля в романтичната комедия „Fanfan” (1993).

На следващата година, след като играе дъщерята на д’Артанян в едноименния филм (1994), Марсо се превъплъщава в Елоиза Дулитъл в сценичната продукция на „Пигмалион” (1994). Междувременно 1995 става забележителна година за актрисата с нейния режисьорски и сценарен дебют в късометражния „L’Aube а l’envers”, както и с ролята на принцеса Изабел в историческата военна драма на Мел Гибсън „Смело сърце”. На въпроса защо е избрал именно Марсо, Гибсън отговаря: "...Тя е прекрасна, тя е французойка и е добра актриса.

Ролята изискваше поне две от тези три качества." След ролята на Ана Каренина в едноимения филм (1997), Марсо е номинирана за наградата Blockbuster Entertainment за ролята на Електра Кинг в 19-ия филм за Джеймс Бонд „Един свят не стига” (1999). След завръщането си във Франция и след дълго прекъсване Софи отново се снима във филм на Зулавски. „Вярност" (2000) е заснет във фирмения стил на Зулавски и и разказва за проблемите на съпружеската вярност на фона на любовта на героинята на Софи към друг мъж.

Понякога (както е казал Оскар Уайлд) животът имитира изкуството и скоро след края на снимките Софи изоставя Зулавски заради американския продуцент Джими Лемли, с когото се е запознала още по време на работата си над „Смело сърце". На 13 юни 2002 г. Софи ражда от него дъщеря, която наричат Жюлиет. Няколко месеца по-рано, късно вечерта на 19 февруари 2002, бременната Софи преживява нападение на крадци в подземен гараж, но се разминава само с уплаха.


Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Декември
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg