Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Седмица на руските филми в България

Седмица на руските филми в България
От 21 до 26 октомври в Дома на киното ще бъдат показани 7 заглавия от най-новата руска кинопродукция
Cinefish.bg

Филми
Седмица на руските филми в България

18.10.2011, 14:37  |   Видяна: 6021  |   Press Release  |   ФИЛМ

От 21 до 26 октомври в Дома на киното ще бъдат показани 7 заглавия от най-новата руска кинопродукция

Домът на киното е приготвил поредното интересно събитие за своите зрители – този път то е обърнато към приятелите и почитателите на руското кино у нас. На 21 октомври, петък, стартира Седмица на руските филми в България, в рамките на която в нашия салон ще бъдат прожектирани седем игрални филма, създадени през 2010 г.

Освен да се докоснат до най-новите заглавия от руската кинематография, българските зрители ще имат възможността да се срещнат и с някои от утвърдените имена в руското кино днес. В София ще гостуват заслужилата артистистка на СССР Наталия Бондарчук („Гогол. Най-приближеният”), която е също така режисьор и сценарист, заслужилият артист на Русия Борис Токарев („За начинаещите в любовта”), заслужилата артистка на Русия Людмила Гладунко („За начинаещите в любовта”), режисьорът, сценарист и актриса Eкатерина Двигубская („Москва, обичам те”) и Людмила Тихомирова, представител на студио „Филм Фест”. Всички те ще представят филмите със свое участие пред зрителите в салона на Дома на киното.

Седмицата на руските филми в България ще бъде открита в петък, 21 октомври, с прожекцията на „Москва, обичам те”, съставен от новелите на 18 режисьора. Сред тях са имената на Нана Джорджадзе, Екатерина Калинина, Ираклий Квирикадзе, Артьом Михалков, Георгий Параджанов, Андрей Разенков, Алла Сурикова, Олег Фомин, Мурад Ибрахимбеков, Егор Кончаловски, Василий Чигински и др. Сюжетът на всяка 5-минутна новела е цялостно произведение, ярко късче от живота на днешна Москва, разказващо за отношенията между хората, за срещите и разделите им в големия град, за онова, което са изгубили, и онова, което са открили.

На 22 октомври, събота, от 19:15 часа можете да гледате „Гогол. Най-приближеният” на Наталия Бондарчук. Както подсказва и заглавието му, филмът разказва за великия руски писател, като се фокусира върху духовните и метафизически търсения на Гогол, неговия стремеж да живее по християнски. В главните роли участват Евгений Редко, Николай Бурляев и Анастасия Заворотнюк.

В неделя, 23 октомври, от 19:00 часа е прожекцията на „За начинаещите в любовта” (2010). Режисьорката Людмила Гладунко ни среща с Ирина и Андрей, които въпреки разликата във възрастта, се влюбват страстно...

На 24 октомври, понеделник, в 21:00 часа ще се пренесем в Афганистан през 1995 година с драмата „Кандахар” (2010). Руски товарен самолет каца насила на летището в столицата на ислямския тероризъм. Петима руски летци са взети в плен от талибаните и преживяват 378 дни в ада. Режисьор е Андрей Кавун, а сред актьорите във филма са Александър Балуев, Владимир Машков, Андрей Панин.

Във вторник, 25 октомври, ви предлагаме два филма. От 18:30 часа е военната драма „Брестката крепост” на Александър Кот и с участието на Алексей Копашов, Андрей Мерзликин и Анна Цуканова-Кот, разказваща за героичната отбрана на едноименната крепост, поела първия удар на немците на 22 юни 1941 година. 
 
От 21:00 часа е прожекцията на „Елхи” на режисьорите Тимур Бекмамбетов, Александър Войтински, Игнас Йонинас, Дмитрий Кисельов, Ярослав Чеважевски, Александър Андрющенко. Новогодишна комедия с 9 необикновени истории, които се случват на 31 декември в 11 руски града.

Седмицата ще приключи с драмата „Човек до прозореца” (2010) на режисьора Дмитрий Месхиев. Артистът Александър Дронов (Юрий Стоянов) е преминал 50-те и като че ли не е постигнал нищо, което да му носи щастие. Не се е реализирал като актьор – напуснал е театъра, нито като съпруг и баща. И въпреки това Дронов има своя... работа. Той може, наблюдавайки хората през прозореца, да ги накара да вървят в правилната посока, да изричат правилните думи – да променя съдбата им. Може много, но нищо не може да направи със себе си.


Съорганизатори на Седмицата на руските филми в България:
Министерство на културата на Руската федерация
Министерство на културата на Република България
Посолство на Руската Федерация в Република България
Национален филмов център – България
Генерално консулство на Руската федерация във Варна
Почетно консулство на Руската федерация в Бургас
Фестивален и конгресен център – Варна
Руски културно-информационен център в София
Студио „Фест Филм” – Русия
Фирма „Вяст Плюс” – България

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg