Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Седмица на испанското и латиноамериканското кино в "Люмиер"

Седмица на испанското и латиноамериканското кино в Люмиер
Седмица на испанското и латиноамериканското кино
Cinefish.bg

Теми
Седмица на испанското и латиноамериканското кино в "Люмиер"

22.04.2010, 17:19  |   Видяна: 4277  |   stand.bg  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Ежегодната Седмица на испанското и ибероамериканското кино ще се проведе в зала „Люмиер" от 10 до 16 май.

Както обикновено - входът е свободен.

Ето и пълната програма:

Килия 211
Испания, 2009, с български субтитри
10 май - 20:00
Никога не знаеш каква шега ти е приготвила съдбата. Днес си уважаван от колегите и началството професионалист, а на следващия ден си на самото дъно сред хора, които си презирал.
Това е историята за двама мъже от двете страни на затворнически бунт - затворник, който започва бунта, и младият пазач, който се представя за затворник, в отчаян опит да оцелеят в изпитанието. Хуан е бил полицай и по силата на обстоятелствата започва да работи като надзирател в затвор. Още първия му работен ден на новото място променя неговата съдба. Ситуацият,а в която попада, му дава само две възможности за избор - приема правилата на играта или плаща с живота си.



Изгубеният Рис
Испания, 2008, с български субтитри
11 май - 14:30
Рисът  Феликс смята, че поради лошия си късмет принадлежи към изчезващите видове  животни. След като пребивава в безброй  центрове за животни,  се озовава в Асебуче  (резерват Доняна), където го очакват големи изненади. Животните от околността изчезват по  загадъчен начин. Страшен ловец дебне в засада, а ексцентричен милионер крои таен план. Феликс и неговите другари трябва да се обединят, за да оцелеят и да сложат край на мистерията.

Плажен ухажор
Доминиканска република, 2007, с английски субтитри
11 май - 17:00
История, която разглежда паралелно теми като емиграцията, туризма и желанието да се преуспее. Хенаро е младеж от бедно семейство, който иска да се изтръгне от мизерията на своя дом. Страхът и начинът, по който е възпитан, не му позволяват да се присъедини към онези, които напускат страната на борда на кораби. Затова решава да потърси късмета си като плажен ухажор, да се запознае с русокоса и синеока американка, която да се влюби в него и след като се оженят, да заживее по-добре в чужда страна. Но тези неща не стават толкова лесно.

Детективска агенция "Ла Универсал"
Колумбия, 1993, с английски субтитри
11 май - 19:00
Комедия на черния хумор, чието действие протича в градската джунгла, в която всеки се грижи сам за своето оцеляване. Никой не е лош, но всички действат в собствена изгода, без да преценяват действията си. Главният герой е бившият старшина Диохенес Ернандес, собственик на западаща частна детективска агенция „Ла Универсал", намираща се в центъра на гр. Богота.



Съдбата няма любимци
Перу, 2004, с английски субтитри
11 май - 21:00
Aнa е депресирана милионерка, останала сама в обширната си къща, докато съпругът й, Ернесто е на бизнес пътуване. Като връх на недоволството на Ана, нейната половинка е предоставила къщата им за заснемане нателевизионния сериал "Съдбата няма любимци". Поради това домът им е изпълнен от екип актьори и техници под ръководството на режисьора Николас и влюбената в него продуцентка Магда. От другата страна Maрия е надменната и страдаща от булимия главна героиня на сериала; Алехандро е суетен кавалер, гей в реалния живот, а Виртудес  - залязваща актриса, която изпълнява противоположната на Мария роля. Сред този хаос единствените, които се радват на ситуацията, са Оливия и Мартина - прислужниците на Ана и верни зрителки на "Съдбата няма любимци ". Така действителност и фикция започват да се преплитат.

Загадъчният случай на пътя за Синтра
Португалия, 2007
12 май - 17:00
Лятото на 1870 г. Двама писатели, Еса и Рамальо.Рамалю е отвлечен. Предизвикателството е хвърлено. Да се напише криминален роман за Диариу де Нутисиаш. Дали историята, която са написали, е измислена или е по действителен случай? Това е въпросът, който поддържа конфликта между тези двама писатели и ги отвежда до един почти убийствен дуел между Синтра и Малта. Подлистникът продължава да излиза, придружен от заплахи, дуели, секс и интриги. Лисабон е разбунен. Всеки си мисли, че е измаменият граф. Престъпленията следват едно след друго в история, в която любовта е по-силна от изневярата,интригата не се вмества в очевидното и всичко протича френетично, като в игра.



Самора: Земя и свободни хора
Венецуела, 2009, с български субтитри
12 май - 19:00
Венецуела, средата на ХIХ век. Политическият живот е маркиран от поляризацията между либерали и консерватори. Неравенството в колониалното общество позволява на олигархията да измъчва селяните и робите. Eсекиел Самора, възприел идеалите на свободата, оглавява борба, опитвайки се да изтрие социалното неравенство и да разпредели по един справедлив начин земите. Това е филм за един мъж, когото желаеха да изтрият от историята.

Любовна връзка (първа част)
Аржентина, 2004
12 май - 21:00
Историята на млада двойка - от самото начало до раздялата, от еуфорията на влюбването до неясните и мрачни последни дни, наблюдавана с аналитичен поглед и изследователски интерес. Как и защо двама души се влюбват? Кога се превръщат в двойка? Кои непредсказуеми механизми задвижват съвместния живот? В кой тайнствен момент нещата неусетно се насочват към края? Кога приключва една връзка или кога би трябвало да приключи?

Аромат на дъб
Куба, 2003
13 май - 15:00
Първата половина на XIX век, Куба, Карибите - място на безкрайна нестабилност, загадки, мечти и трагедии. Красива и забележителна негърка, родом от Хаити, и романтичен немски търговец  пресъздават историята на безграничната любов, възродила най-богатата кафеена плантация в Куба - Анхерона.

Дни на сантяго
Перу, 2003, с английски субтитри
13 май - 17:00
23-годишният бивш войник Сантяго Роман се завръща в Лима след години, през които се е борил срещу тероризма и наркотрафика в страната си и е участвал във войната срещу Еквадор. Той е част от едно изгубено поколение, което плаща за политическата безотговорност на правителствата.Сантяго се сблъсква с враждебния, хаотичен, упадъчен град Лима и със семейството си, пропито от тази атмосфера. Младежът е решен да подобри собственото си положение, това на семейството и страната си. Опитва се да се приспособи към цивилния живот, но спомените не му позволяват да бъде в мир със себе си. Той мисли като войник и смята, че е достатъчно да се бориш, за да постигнеш желаното. Старае се да наложи личното си схващане за ред, но обществото и хората следват други правила. Никой не е очаквал завръщането на младежа и за него няма място.

Хронопрестъпления
Испания, 2007, с български субтитри
13 май - 19:30
Популярният режисьор на късометражни филми Начо Вигалондо прави амбициозен дебют в пълнометражното кино. Той ще ни срещне с мъж, който случайно се връща в миналото и се среща със себе си, голо момиче в гората, мистериозен човек с розова превръзка на лицето, обезпокоително имение на върха на хълм. Всички тези неща са част от непредсказуем пъзел, където терорът и драмата ще доведат нещата до немислимо престъпление. Кой е убития? Коя е жертвата?

Пощенски картички от Ленинград
Венецуела, Перу, 2007, с български субтитри
13 май - 21:00
Главната героиня заедно със своя братовчед Тео преосмисля живота на родителите си - партизани през 60-те години във Венецуела. Като в игра те правят от преследването и тайния живот една авантюра, докато чакат родителите си да се върнат от планината. Но играта на децата не може да скрие противоречията и предателствата, които се случват в партизанския живот. Страхът е винаги там и се засилва още повече с получаването на пощенски картички от Ленинград.



Дървото
Аржентина, 2006
14 май - 15:00
Пред дома на Мария (67) и Хулио (69) растат две стари акации, като едната изглежда изсъхнала. Преплетените им клони сякаш образуват обща корона и през пролетта, когато се раззеленяват, е невъзможно да се различи дали новите листа са на едното или на двете дървета. Според Мария акацията е изсъхнала и трябва да се отреже, защото се опасява да не падне върху някой човек. Хулио обаче се колебае - смята, ще все още е жива и с надежда я полива. На него му е трудно да се раздели с нея, защото я посадил, когато се е родило едно от децата му. Животът им протича в този постоянен конфликт в къща със над 100-годишна история. Посещението на някой съсед, някой празник, спомените и призраците, дъждът и сънищата, повтарящите се ежедневни занимания, сезоните, смяната на светлини и сенки изграждат сюжета, за да може всичко, тихомълком и необратимо, да ни разказва за хода на времето.

Камера Обскура
Аржентина, 2007
14 май - 17:00
В края XIX век в една колония в провинция Ентре Риос момиче, считано от семейството си за грозно по рождение, постепенно се превръща в незначителна, почти незабележима жена. Въпреки всеобщото пренебрежение обаче тя възприема заобикалящия свят с нестихващ интерес към онези малки прояви на красота, които се долавят само ако спрем, за да ги наблюдаваме. След дълги години, когато тя има вече свое семейство, един френски фотограф пристига в къщата й в провинцията и се оказва единственият, който открива своеобразната красота на героинята и дълбокия й вътрешен свят.

Стръв
Испания, 2009, с български субтитри
14 май - 19:00
Себастиан е дребен джебчия, който тъкмо е излязъл от затвора и решава да си потърси работа в малката галисийска фирма „Морски продукти Исолина". Не че тази работа го влече, но нещо му подсказва, че собственикът на фирмата Регейра не е купил Ягуара си с пари, спечелени от продажба на раци. С хитрост се сближава с Раул, един от началниците, и така започва работа. Първоначално Регейра му няма пълно доверие, но бързо разбира, че този младеж с избити зъби е куражлия и решава да го направи своя дясна ръка. Малко по малко Себастиан се променя - печели достатъчно за нови дрехи, за нови зъби и най-важното - спечелва доверието на шефа си. Изглежда, че е достигнал до върха - или почти. Но се оказва, че хитрият и безпощаден Себастиан е въвлечен в игра, която надхвърля представите му..
След прожекцията ще има беседа с режисьора на филма - Самуел Мартин Матеос.



Мъртви богове
Куба, 2008
14 май - 21:30
Лаура е университетски преподавател, който изследва живота на известния кубински сутеньор Алберто Ярини, убит от куршумите на френските конкуренти, които в началото на 20 век държат бизнеса с проститутки в Хавана. Решена да докаже безсмъртието на легендарния персонаж, Лаура навлиза в една от най-сложните реалности на днешна Хавана.

Земя в сърцето
Венецуела, 1978, с български субтитри
15 май - 15:00
Чрез историята на Андрес Барасарте, натоварен с мисия от партизанското движение и наследник на известна фамилия непокорни земевладелци, се обхващат 80 години от историята на Венецуела. Започва се от пионерите , които отхвърлят авторитаризма на диктатурите и се стигне до младите хора, участващи в съвременната въоръжена борба.

Изкуството да се краде
Португалия, Бразилия, 2008, с български субтитри
15 май - 17:00
Шику и Фуентес са приятели, които живеят от дребни кражби, удари и измами. Въпреки че Шику се мисли за майстор в занаята, почти всичките му планове се провалят. Двамата са прекарали през по-голямата част от живота си в САЩ - Шику е португалски емигрант, а Фуенсе - пуерториканец. Тъй като вече били „изгорели" в САЩ, двамата решават да дойдат в Европа в търсене на съвършения удар. Португалия изглежда идеалното място - все пак Шику има такива корени. След пореден неуспешен опит за обир двамата са наети от иконома на една графиня да оберат имението й. Този път планът наистина изглежда съвършен...

Легендата на времето
Испания, 2006
15 май - 19:00
Документален филм, посветен на две истории - тази на Исра, малко циганче, което след смъртта на баща си вече няма да може да пее, въпреки че принадлежи към песенната традиция и мечае да пътува до далечния остров Сан Фернандо; и тази на Макико, който пътува до острова, за да възприеме традиция и начин на разбиране на живота, които са му чужди и се надява чрез този нов опит да се справи с неизказаните емоции, които събужда у него болестта на баща му.

Ел Бени
Куба, 2006
15 май - 21:00
Филмът е вдъхновен от живота на известния кубински певец Бени Море, който преживява сериозна чернодробна криза. Противно на всички очаквания той се възстановява и „възкръсва". Но в една хаванска нощ на 1963 г., по време на танци, той издъхва така, както е мечтал - пада на сцената пред публиката, коята изпада в дълбока скръб.

Качимба
Чили, 2004
16 май - 17:00
Филмът разказва за единствения значим момент в живота на незначителния банков служител Маркос . В порутена стара къща той открива колекция картини със съмнителна художествена стойност, за които се предполага, че са дело на неизвестен чилийски художник, постигнал известен успех в Париж през 30-те години. Нашият герой си поставя за цел да оповести съществуването на тази „художествена находка" и да я остави на страната си. Като Дон Кихот, но на латиноамериканския континент, Маркос преминава през най-различни премеждия в опита си да спаси откритието от користния интерес на тъмни субекти, които искат да си присвоят „произведенията на изкуството", неочаквано придобили особена стойност, след като медиите разгласяват съществуването им.

Коронация
Чили, 2000
16 май - 19:00
Елиса де Абалос е заможна и уважавана възрастна дама, която страда от напреднала сенилна деменция. Освен прислужничките, които работят в дома й, тя е посещавана единствено от внука си Андрес - застаряващ ерген, буржоа, който е силно привлечен от 17-годишната помощничка на своята баба. Задушаващата атмосфера на дома в околностите на Сантяго е сцената, на която буржоазната разруха довежда Андрес до пълен срив.

Още новини:
"Шрек завинаги" откри кинофестивала "Трайбека"
Уил Смит и Томи Лий Джоунс потвърдиха за "Мъже в черно 3"
Робърт Дауни-мл. с главна роля в "Магьосникът от Оз".
"Здрач 2: Новолуние" с 5 номинации за Националните филмови награди
Брад и Анджелина ще се женят

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 17.11.2010, 08:00
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg