Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии "Рапунцел и разбойникът" - истинска филмова магия!

Рапунцел и разбойникът - истинска филмова магия!
„Рапунцел и разбойникът” мигновенно се нарежда сред останалите Дисни класики и завинаги заема място в сърцата на децата от всички възрасти.
Cinefish.bg

Рецензии
"Рапунцел и разбойникът" - истинска филмова магия!

29.11.2010, 18:57  |   Видяна: 19843  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Александър Райчев

„Къщата на мишката”, както е познато студио Уолт Дисни в Холивуд, е истинската фабрика за мечти, която вече над 70 години е запазена марка най-вече в жанра на анимационните приказки за малки и големи.

Рапунцел и разбойникътНачалото е поставено през далечната 1937 година със „Снежанка и седемте джуджета”. Следват вечни класики като „Пинокио”, „Бамби”, „Спящата красавица”, „101 далматинци” и много други, които продължават периодично да се преиздават във формат за домашно гледане, като част от Златния фонд на студиото.

В България анимациите на Дисни добиха популярност в годините на разцвет на видео пиратството в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. „Малката русалка”, „Красавицата и звярът”, „Аладин” и най-вече „Цар лъв” са филмите, които получиха световно одобрение и реализираха огромни приходи за Дисни в рамките на половин десетилетие.

Рапунцел и разбойникътПоследва период от близо 15 години, в който Дисни се превърна основно в дистрибутор на безбройните хитове на студио Пиксар – „Играта на играчките”, „Колите”, „Феноменалните”, „Търсенето на Немо”, „Рататуи” и т.н.

Едва след формалното обединяване на Дисни и Пиксар през 2006, самият Джон Ласетър се зае с контрола върху цялостната политика по отношение анимационните проекти на компанията и резултатите не закъсняха.

Макар, че хитовете на Пиксар продължават да носят над 1 милиард долара приходи само в лицето на Играта на играчките 3, то с миналогодишния „Принцесата и жабокът” Дисни нагледно доказаха, че са ненадминати в традиционната 2D анимация.

Рапунцел и разбойникътИ ако нещо липсваше в историята за първата чернокожа принцеса, то премиерният „Рапунцел и разбойникът” е всичко, което може да искаме като зрители, зажаднели за едно класическо Дисни приключение.

Всички ключови елементи са налице – красива принцеса, храбър герой, зла вещица и разбира се задължителните забавни животни, които ще предизвикат неподправен смях сред децата от всички възрасти, а очарователният хамелеон Паскал нищо чудно да стане герой и на отделни кратки филмчета, както често се случва с някои от второстепенните герои в историите на Дисни.

Сценарият, вдъхновен от творчеството на братя Грим и дело на един-единствен човек (Дан Фогелман – „Колите”, „Гръм”), смесва по изключителен начин екшън и комедия, като не пропуска да отдели достатъчно внимание и на песните, които са неразделна част от филмите на Дисни. Тяхното напълно естествено вмъкване в историята е подпомогнато от музиката на композитора Алън Менкен, носител на 8 награди "Оскар" за вече споменати Дисни класики, като „Малката русалка” и „Аладин”.

Щатското заглавие на филма „Tangled” е хитро намигване едновременно към дългата коса на Рапунцел и веселата бъркотия, която се вихри на екрана. За щастие точно този филм е далеч от вероятността да оплете зрителите и да загуби вниманието им и за секунда.

В ръцете на режисьорското дуо Нейтън Грено („Семейство Робинсън”) и Байрън Хауърд („Гръм”) филмовата динамика получава перфектен баланс – в началото, когато паралелно се запознаваме с историите на Рапунцел и дръзкия разбойник Флин Райдър, и впоследствие, когато двамата вече заедно се впускат в приключение, което предлага по-увличащи екшън сцени от редица високобюджетни игрални продукции.

Рапунцел и разбойникътРапунцел и разбойникът” излиза по екраните едновременно в 2D и 3D дигитален формат, което дава нов повод за сравнение между различните похвати в кинопоказа в днешно време.

Досега съм имал възможността да правя паралел единствено между двуизмерните и триизмерните версии на игрални филми. За съжаление успехът на „Аватар” повлече след себе си вълна от продукции, които не бяха заснети в 3D, а обработени допълнително, за да се получи най-вече оправдание за таксуване на зрителите с по-висока цена на билета. Независмо от огромните приходи, които бяха реализирани от студията, зрителите масово изразиха недоволство от преживяното и често се оплакваха от главоболие.

За щастие и благодарение любезното съдействие на „Форум филм” (киноразпространители на Уолт Дисни за България) имах възможността да гледам филма в 2D оригинална версия на английски и в 3D дигитален формат, озвучен на български.

В резултат мога напълно откровено да заявя, че филмът е еднакво очарователен, пъстър и жизнерадостен и в двата предлагани варианта, като определено си заслужава повторно гледане, така че всеки може да направи сравнение сам за себе си.

Рапунцел и разбойникътКато зрител винаги съм предпочитал оригиналната версия на всички анимационни проекти по простата причина, че обикновено за озвучаването им са ангажирани едни от топ актьорите в Холивуд. От друга страна напълно оправдавам озвучаването им на български, защото далеч по-неприятно е да слушаш в киносалона как родител се мъчи в рамките на 2 часа да чете всяка реплика на детето до себе си.

Българският екип, работил по озвучаването на „Рапунцел и разбойникът” е свършил отлична работа, като гласът на Калин Врачански (като Флин Райдър) определено не навява асоциации с актуални телевизионни поредици и няма опасност да подразни поотрасналите „деца”, които може вече да се дразнят от преекспонирания публичен образ на актьора.

Световната премиера на 50-ят Дисни пълнометражен филм съвпада с Денят на благодарността в САЩ. Сигурен съм, че и публиката ще се отблагодари на студиото за прекрасния Коледен подарък, подранил с няколко седмици, за да задоволи най-нетърпеливите и да им създаде радостно настроение, което ще остане дълго време след като са напуснали уюта на киносалона.

Защото независимо от суровата действителност на 21 век, всички ние – малки и големи – ще продължаваме да обичаме добре разказани приказки за принцеси и герои, приключения и любов, храброст и приятелство.

А Рапунцел и разбойникът е именно такава приказка, която мигновенно се нарежда сред останалите Дисни класики и завинаги заема място в сърцата на децата от всички възрасти.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

15 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
juliaz Неутрално
1 07.01.2011, 09:22
Оценка: 0
2 гласа

Просто ще трябва да се обяснява на децата, че това е друга Рапунцел, а не тая по чиято плитка принцът се катери. Но като качество на анимацията Дисни са си майстори.

 
 
 
reni4kyyy Весело
2 28.12.2010, 11:54
Оценка: 1
1 гласа

Ot trailerite sudq che filma si zaslujava,vumpreki che ne e kato istinskata versiq..

 
 
 
wrwr Неутрално
3 23.12.2010, 06:27
Оценка: -2
2 гласа

„Рапунцел и разбойникът” е 50-тият пълнометражен анимационен филм на „Disney” и честно да ви кажа, не се сещам за по-приятен начин да отпразнуват този своеобразен юбилей от произведение, което съчетава онази неповторима и характерна само за това студио магия, която всички помним от „Малката русалка”, „Красавицата и звярът”, „Аладин” и „Цар Лъв”, и модерните компютърни технологии, с които „Disney” така и не успяха да направят филм, който да покаже пълния им потенциал.

Знаете, че след няколко неуспешни опити да се намесят в монопола на „Pixar” и “DreamWorks” (и спорадичното участие на някое от останалите студия) от „Disney” решиха да се завърнат към това, което умеят най-добре – традиционната анимация. Резултатът беше относително успешният „Принцесата и жабокът”, на който обаче, му липсваше приказното обаяние на най-добрите им филми. Но посоката беше правилна и трябваше още една стъпка, за да могат нещата да си дойдат на мястото. Е, тази леко колеблива стъпка е „Рапунцел и разбойникът”. Защо колеблива? Първо, защото от студиото все още продължават да търсят себе си и не са могли да се развихрят пълноценно, което от своя страна пречи на филма да „експлодира” в емоции. И второ, историята има едно-две места, където би могла да бъде пипната.

Рапунцел и разбойникът

Като останалите техни филми, вдъхновени от приказки, „Рапунцел и разбойникът” не следва много точно първообраза си. Историята в супер съкратен вариант е следната: Имало едно време момиче с вълшебна коса, живеещо във висока кула и един разбойник с добро сърце. Един ден съдбата ги срещнала и те – въпреки злата вещица и препятствията, които им поставил животът – се взели и заживели щастливо. Край! Всъщност, кога пък това дали екранизацията е точно по приказката е имало някакво значение за когото и да е било, особено когато става дума за анимация? Това, което мога да кажа е, че тя е интересна и предлага едно-две интригуващи, забавни и определено развлекателни решения.

Но това ли е най-важното, ще попитате. Не, най-важното е, че „Рапунцел и разбойникът” е най-добрият филм на „Disney” от доста години насам. Визията му, вдъхновена от класическата маслена живопис, е просто фантастична. От „Шрек” насам не се бях кефил толкова на цялостен визуален стил на анимация. Създателите надълго говорят за вдъхновението си за цветовете, осветлението и останалите компоненти на картинката. Това, което ме поразява обаче е, че те споменават как не са искали косата на Рапунцел да е фотореалистична, а да е богата, пищна и блестяща. Как са търсили начин да претворят топлината на традиционната анимация чрез CGI. А аз през цялото време си мислех, как косите им изглеждат по-добре от всяка анимация, която съм виждал. Представям си, ако бяха искали да ги направят да изглеждат реалистично.

Рапунцел и разбойникът

Другият голям плюс са героите, които са страхотни. Рапунцел обира всички точки, особено в моментите с постоянна смяна на настроенията, които ще накарат всеки сблъсквал се с тийнеийджър (или която и да е жена) да се усмихва тъжно. Флин е леко стандартен като крадец добряк, но и той има какво да покаже. Злодеят, в лицето на Готел, е истинска класика. Образът й е далеч от гротеските, грандоманските мании за владеене на света и тем подобни, с които се сблъскваме напоследък. Женицата просто иска да е вечно млада, кой може да я съди? Истинската перла обаче, са поддържащите герои – всичките смахнати бандюги, хамелеончето Паскал и най-вече моят личен фаворит, супер персонифицираното ченге Максимус, който е кон. Малки и големи гарантирано ще се влюбят в тях.

Да обобщим: „Рапунцел и разбойникът” в никакъв случай не е съвършеният филм. Той просто е забавен (много), изглежда повече от отлично, има чудесни образи и не на последно място, задължителните за филм на „Disney” песнички определено не са дразнещи и натрапващи се, и даже бих казал, че при все българският дублаж са доста мелодични и приятни.

Прекрасен анимационен филм, който просто дължите на вашето дете.

 
 
 
behwolf
1 23.12.2010, 06:56
Оценка: 1
1 гласа

мхм

 
 
 
juliaz Отрицателно
4 15.12.2010, 10:45
Оценка: 0
2 гласа

Може и да е направен добре, но не приемам такова изкривяване на оригиналната приказка. Очаквам в скоро време да се появи "Вълкът и 7-те манекенки".

 
 
 
behwolf Неутрално
5 15.12.2010, 09:09
Оценка: 1
1 гласа

доста добра анимация,ще му хареса на всеки един човек независимо от възраст.Хубаво е да се правят филми приказки,защото това много ни напомня за нашето детство

 
 
 
Stifos Неутрално
6 15.12.2010, 07:09
Оценка: -1
1 гласа

Филмчето наистина е свежо и приятно,така че нека всеки,който има възможност,отиде в кинозалата и го гледа.Съгласен съм и с рецензията на филма-колкото и да порастваме,винаги ще имаме нужда да вярваме в някоя приказна история..Не само,за да запазим детето в себе си,но и за да съумеем да се съхраним като хора..

 
 
 
portokalka Неутрално
7 11.12.2010, 09:11
Оценка: 1
1 гласа

Така се случи, че гледах филма на гала-премиерата и честно казано не просто ми хареса, а мисля, че е уникален.Напоследък има много готини и хубави анимации,но тази е просто вълшебна.От години не ми се е случвало да се чувствам като част от историята именно на анимация.Този любилеен филм на Дисни мисля, че може да се нареди до истинските има класики от преди 10-15 години.Принцесата и жабокът беше една добра заявка, но Рапунцел и разбойникът е нешо много повече.Дано в България филмът се оцени наистина по достойнство и не стане като Играта на играчките.

 
 
 
portokalka Неутрално
8 10.12.2010, 10:46
Оценка: 0
0 гласа

Филмът е уникалене наистина

 
 
 
loona79 Неутрално
9 06.12.2010, 09:54
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
MimzZz Неутрално
10 30.11.2010, 07:19
Оценка: 1
1 гласа

Ех, как ми се ходи на кино да го гледам

 
 
 
ispanetza Неутрално
11 30.11.2010, 01:05
Оценка: 1
1 гласа

Не си припадам чак по "Дисни", но...

 
 
 
stanislava... Весело
12 30.11.2010, 09:01
Оценка: 0
2 гласа

mnogo hybavo

 
 
 
mone Неутрално
13 30.11.2010, 12:05
Оценка: 1
1 гласа

Добре изглежда....

 
 
 
ATN27 Положително
14 29.11.2010, 07:32
Оценка: 1
1 гласа

СИГУРНО ЩЕ Е ХУБВАВ И КРАСИВ НАИСТИНА

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg