Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Рамбо: Последна кръв” - гневът на килъра

“Рамбо: Последна кръв” - гневът на килъра
Cinefish.bg

Рецензии
“Рамбо: Последна кръв” - гневът на килъра

22.09.2019, 10:52  |   Видяна: 3782  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
“...За да предпазим цевта от корозия и да запазим нашето оръжие в кондиция, трябва да почистваме цевта след всяка стрелба.”
Из книгата: ЗА ЛОВНОТО ОРЪЖИЕ ОТ „А” ДО „Я”
(Издателство Наслука), любимо четиво на Джон Рамбо


Джон Рамбо, отличникът по бойната и политическа подготовка от 82-ра въздушнопреносима дивизия (Форт Браг) отново е в киносалоните с нова, пета глава от епопеята, която го направи идол на определен многомилионен сектор от кинофенове от цял свят, търсещи чистото зрелище просмукано от кърваво насилие.

Този път под неговия прицел са безскрупулните мексикански братя Хуго и Виктор  Мартинес. Тяхната стандартна криминална дейност в Сиудад Хуарес включва, между другото, превръщането на отвлечени млади момичета в проститутки. Братята допускат сериозна грешка, когато насочват вниманието си към осиротялата Габриел (Ивет Монреал), племенница на Рамбо.

Рамбо: Последна кръв

73-годишният Силвестър Сталоун, или както галено го наричат феновете “Слай”, поднася шеметно зрелище в каноните на франчайза за ветерана от виетнамската война страдащ от посттравматичен стрес (“Рамбо: Първа кръв” - 1982). Последвалите издания на военните мисии на Джон Рамбо донесоха на авторите над 720 милиона долара, като създадоха нарицателно име, икона в поп-културата на планетата и безбройни клонинги. От остра социална критика и политическа алегория гледаща към вината на Америка, поредицата постепенно се превърна в патриотичен отдушник на комплексите на нация, получила няколко мащабни ритника в задника.

Рамбо: Последна кръв

Рамбо: Последна кръв” следва каноните, които сам е изградил в особен вид военно-гладиаторски фикционален поджанр, който мнозина се опитаха да възпроизведат, с по-голям или по-малък успех. Опростеният сценарий се намира между трилогията “Твърде лично” и поредицата “Сам вкъщи”. Според очакванията, акцентът му е поставен върху действието (брутално и безкомпромисно), като психологическия аспект на основните персонажи е поставен на втори план. Недосегаемият от вражески куршуми Джон Рамбо отново обявява едрокалибрена война без подбор на средствата от своя каталог: автоматични огнестрелни оръжия, противопехотни мини, “Рамбо: Последна кръв” - гневът на килъравзривни устройства, експлозиви, ножове, трапове с островърхи шишове от арматурно желязо, лъкове и стрели. С ясното съзнание, че е най-силен у дома си, някъде в Аризона, той поставя смъртоносен капан на бандитите. Читателите се досещат за резултата от непредпазливите действия на непохватните мексикански мутри, преминали наперено американската граница, попаднали в близост до арсенала на ветерана. Насилието във филма, често карикатурно и абсурдно преувеличено, отговаря на нивото на предишните издания на поредицата и може да се окачестви като “спектакъл - геноцид”. Изпаднал във военно-унищожителен транс, Рамбо се отприщва в отмъстителна касапница, такава, каквато която очакват зрителите, и в която “лошите” получават това, което са заслужили.

Следвайки логиката на повествованието, “Рамбо: Последна кръв” би трябвало да бъде финален венец на историята на ветерана, но Слай не изключва идеята да погледне в предвоенната младост на персонажа, като потърси корените на килъра.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg