Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Програма „Кино за пътешественици” 2023

Програма „Кино за пътешественици” 2023
Програма „Кино за пътешественици” 2023
Cinefish.bg

Теми
Програма „Кино за пътешественици” 2023

03.07.2023, 17:23  |   Видяна: 3919  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Културен център G8

01 август - 18.45
С камион из Африка
ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Здравко Григоров/Ангел Хаджийски


ЕКСКЛУЗИВНО
Аз и Африка

Africa and I
Мароко-ЮАР 90’
Режисьори: Крис Грийн и Отман Золати

Отман никога не е напускал родното Мароко и от малък иска да стигне до най-южната точка на Африка. Той е само на 20, има едва 80 долара в джоба, а мечтата го зове.
Заминава съвсем неподготвен, но пътят го учи на всичко. Една детинска авантюра се превръща в епично пътешествие.
За почти 4 години той изминава над 30000 км през 24 държави. Тръгва на колело, а стига до крайната точка на скейт.
На пътя му застават гладът, жаждата, маларията, безкрайни въртележки с визи и един арест, но нищо не може да го спре. На много места си мисли, че го чакат врагове, а открива приятели. Домът му липсва, но вече обмисля накъде да продължи. А опасната, тъмна и сурова Африка се оказва един колоритен и жив континент, пълен с изненади.2 август – 19.00
Перу
ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Светлана Дамянова

ЕКСКЛУЗИВНО
Речни хора

Matses
Чехия – Перу 45’

Мирослав предприемa опасна експедиция в Амазонската джунгла, за да се срещне с речните хора, които отказват да живеят в цивилизацията. В дивото всеки се придвижва, както успее, яде каквото си улови, спи, където намери подслон и се спасява, както може.
С двама приятели и упътвания на хартия в джоба, той тръгва към земите на племето мацес, което живее в сърцето на джунглата, някъде на границата между Перу и Бразилия.3 август – 19.00
„Когато предмет разказва история”
ПРЕДСТАВЯНЕ на книгата НЕЩОТЪРСАЧ от Екатерина Петрова


ЕКСКЛУЗИВНО

Когато музиката разказва история

When Music Tells the Story
Чехия, 45
Режисьор: Катержина Кутна

Дорота и Катержина заминават за Централна Азия, за да съберат автентична музика от региона и да се потопят в местната атмосфера, благодарение на разказите на хората от Казахстан, Киргизстан и Монголия. Едно впечатляващо приключение, в което музиката чертае маршрутите през непознати и чакащи да бъдат открити места.

***

4 август - 19.30
Исландия наведнъж  72’

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

***

5 август - 19.00
ЕКСКЛУЗИВНО
През Памир към Каракорум

Франция 60’
Pamir to Karakoram
Режисьори: Клер Коте, Антоан Коте

Памир и Каракорум са две от най-високите международни пътни връзки в света.
Те свързват Таджикистан, Киргизстан, Афганистан, Китай и Пакистан.
Антоан и Колет обичат планината, а тук тя е навсякъде около тях. Въртят педали по стария търговски Път на коприната, наслаждават се на природата, но пътят се оказва истинско предизвикателство за духа и тялото. На места височината е над 4600 метра, диша се трудно, температурните разлики са големи, а храната и водата често са кът, независимо че са на международен път. Колкото и да им е тежко, незабравимите места, до които ги отвежда пътят всеки ден, ги карат да забравят всички неволи и лоши спомени. А най-ценното, което помнят до днес, са хората, които срещат по пътя.

5 август - 20.15
Далечни острови 88’

Далеч на север, в град Лонгир в Свалбард слънцето изгрява през април и залязва чак през август, но когато падне нощ през октомври, се зазорява чак през март. На канарския остров Ел Йеро слънцето залязва всеки ден, но е вечно лято. Най-северната и най-южната точка на Европа са колкото далечни, толкова и близки, защото крайните населени места са надалеч от всичко и там винаги нещо не достига.

***

6 август - 17.00
Повярвай, за да видиш 97’

От Корея до Сибир, от Индия до Мексико, от Гренландия до Малта, в търсене на еднаквото в различното и на това какво стои отвъд осезаемото, 12 духовни лидери ни запознават със своите практики в постигането на хармония между човека и природата.
Всеки от тях изповядва своята религия и е представител на различна култура някъде по света. Те са напълно непознати един за друг, изпълняват различни духовни церемонии, но са негласно свързани в мислите и обединени в посланието за любов.

***

7 август - 19.00
Крилете на Киргизстан 74’

„Крилете на Киргизстан” представя живота по високопланинските степи на планината Тяншан – дом на хиляди животни и семейства номади, които ежедневно се борят с трудните условия, в които са принудени да живеят. Филмът ни представя живота на поколения номади, които разказват своите истории, примесени с елементи от местния фолклор на фона на завладяваща традиционна музика.

8 август - 19.45
Моят север е на юг 99’

Известният лозунг „Нашият север е на юг“, символ на единството и независимостта на държавите от Латинска Америка, вдъхновява една чилийка да пътешества в седем от тях, за да ги опознае и да разбере, какво ги свързва и какво ги разделя. Куба, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили: седем отделни реалности, с общ език и култура, колкото еднакви, толкова и различни.

***

9 август - 19.00
Казахстан
ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Габриела Цекова

ЕКСКЛУЗИВНО
Петото слънце
The Fifth Sun
Финландия 90’
Режисьори: Матео Маги, Кристиана Пеки

Wanderlust: силен порив да скиташ и да опознаваш света.
Филмът проследява финландския пътешественик Пану Хейкуринен, който решава да измине пътя от Хелзинки до Кернс в преследване на пълно слънчево затъмнение. Двама италианци приемат предизвикателството да заснемат пътя на Пану, но финландецът няма предварителен план, който да следва, той просто иска да стигне до целта си - Австралия.
10 август - 20.00
Сами в Азия 57’

Те обичат приключенията. Единият вече е бил в Азия, а другият отива за първи път. Нямат точен план къде и колко ще останат, но вече са си резервирали първия хостел в Хонконг. Готови са да спят където и да е, да ядат всичко екзотично, което видят, да пътуват с каквото и да е, за да стигнат до всички незабравими места в Югоизточна Азия: в Китай, Тайланд и Камбоджа. Дори да изпуснат някой полет и да се наложи да променят плана, те не се притесняват, защото туристът знае мястото, на което отива, а пътешественикът помни добре мястото, на което е бил.

***


11 август - 19.30
Пътят Камино
ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Стефан Касев
И ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „Това е краят на света и се чувствам добре”

Камино де Сантяго 82’
Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

***

12 август - 19.00
Исландия
ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Мая и Ивайло Сапунджиеви

ЕКСКЛУЗИВНО
На север от слънцето 47’
Двайсетина годишните Инге и Йорн прекарват девет месеца студена норвежка зима в необитаемия залив на изолиран арктически остров, близо до атлантическите брегове на Северна Норвегия.
Там те построяват колиба от корени и други отпадъчни материали, изхвърлени на брега, и ядат храна с изтекъл срок на годност от сметищата на магазините. Но и носят със себе си два предмета от извънредно значение: сърфовете, които са най-голямата им мотивация за арктически приключения. Най-добрите в света вълни за сърф са добре пазената тайна на този пустеещ залив.

12 авугст - 20.30
Около света за 1000 дни 43’

Фредрика решава да предприеме най-голямото предизвикателство в живота си и да се впусне в едно дълго приключение с велосипеда си по целия свят. С музика и танци в Иран, изтощително въртене на педалите из планинските пътища на Централна Азия, къмпингуване сред неописуемите красоти на солната пустиня в Боливия и спомени за изключително благоприятните условия за велосипедисти в Нова Зеландия, Фредрика споделя със зрителите за своите 3 години на път.


***

13 август - 17.00

ЕКСКЛУЗИВНО
На свобода: Двама пътешественици. Две години. Една мечта. 120’
Break Free: Two People. Two Years. One Dream
Германия, 2019
Режисьор: Лена Венд

Лена и Улрих вече имат план, палят колата и тръгват: за шест месеца от Хамбург до ЮАР.
Но има нещо, което още не знаят, че никога няма да стигнат дотам.
И както често се случва по време на път, планът се променя: пътешествието става две години, дестинацията е друга, а хотелът вече е палатка на покрива на колата. За две години, два различни свята обитават два квадрата, а в края на пътуването вече нищо няма да е същото.
14 август - 18.30
Мамоди 50’

На югозапад в Мадагаскар се намира платото Махафали, където дъжд вали само няколко дни в годината. Местните са измислили изключителен метод, с който да съхраняват водата във вътрешността на баобабите. Фотографът Сирил Корню отива на острова, за да заснеме живота на местните и да разкаже за Мамоди, последният представител на изчезналите майстори, дълбаещи баобаби.


15 август - 17.00
Каракорум: Там, където човекът и планината се срещат 48’

Наричат магистралата “Каракорум” осмото чудо на света. Мястото, където планината и човекът се срещат. Пътят е дълъг 1300 км и е изграден в рамките на 12 години, от 1966 до 1978 г. Каним ви на едно незабравимо пътешествие сред красотата на Памир, Хиндукуш, Каракорум и Хималаите.

15 август - 18.30
Вземи красивото с теб 63’

През април 2009 г., Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътешествие по целия свят.  Но това, което те откриват, надминава очакванията им.
От индианското племе Малеку и древните египтяни до съвременния свят, те осъзнават, че всеобщото търсене на щастие е това, което в крайна сметка ни обединява. Заснет в 27 държави в продължение на десет месеца, филмът носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната красотата.

***

16 август - 18.45
По пътищата на Куба 60’

Изминали са 60 години от Кубинската революция. Днес страната отваря врати към света и хората са любопитни какво ще се промени. Вярват, че са тръгнали по верния път и никой не се замисля, кое е свобода и кое диктатура. Животът на много от тях е минал в труд, глад, музика и танци. На някои - по цял ден на селската нива, на други - в Хавана, но светът им не е много различен. Бедни са, но пари не им трябват, щастливи са и не се оплакват, защото живеят на Острова на свободата.

***


17 август - 19.00
Индия
ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Мартин Борисов


ЕКСКЛУЗИВНО
Чай масала 62’
Те са петима индийци от различни касти, живеят в различни градове на страната, имат различни съдби, но ги обединява едно: всичките приготвят най-популярната напитка в Индия – чай масала.   Дали е на улицата, в някоя скъпа чайна или на снимачната площадка, масала нe е просто смес от подправки, а традиция и култура, истинският вкус на живота: от много сладък до горчив и лют.


Евро Синема

2 август - 18.30
Повярвай, за да видиш 97’

От Корея до Сибир, от Индия до Мексико, от Гренландия до Малта, в търсене на еднаквото в различното и на това какво стои отвъд осезаемото, 12 духовни лидери ни запознават със своите практики в постигането на хармония между човека и природата.
Всеки от тях изповядва своята религия и е представител на различна култура някъде по света. Те са напълно непознати един за друг, изпълняват различни духовни церемонии, но са негласно свързани в мислите и обединени в посланието за любов.


3 август - 18.30
Крилете на Киргизстан 74’

„Крилете на Киргизстан” представя живота по високопланинските степи на планината Тяншан – дом на хиляди животни и семейства номади, които ежедневно се борят с трудните условия, в които са принудени да живеят. Филмът ни представя живота на поколения номади, които разказват своите истории, примесени с елементи от местния фолклор на фона на завладяваща традиционна музика.


4 август - 18.45
Моят север е на юг 99’

Известният лозунг „Нашият север е на юг“, символ на единството и независимостта на държавите от Латинска Америка, вдъхновява една чилийка да пътешества в седем от тях, за да ги опознае и да разбере, какво ги свързва и какво ги разделя. Куба, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили: седем отделни реалности, с общ език и култура, колкото еднакви, толкова и различни.


5 август - 18.00
Сами в Азия 57’

Те обичат приключенията. Единият вече е бил в Азия, а другият отива за първи път. Нямат точен план къде и колко ще останат, но вече са си резервирали първия хостел в Хонконг. Готови са да спят където и да е, да ядат всичко екзотично, което видят, да пътуват с каквото и да е, за да стигнат до всички незабравими места в Югоизточна Азия: в Китай, Тайланд и Камбоджа. Дори да изпуснат някой полет и да се наложи да променят плана, те не се притесняват, защото туристът знае мястото, на което отива, а пътешественикът помни добре мястото, на което е бил.


6 август - 18.45
Споделена мечта 93’

Приятели от детството решават да последват мечтата си и да обиколят света с велосипеди. Предстои им да изминат 54000 км изпълнени с необичайни предизвикателства.
Изправени са пред безводието на Атакама и Австралийската пустиня, страдат от влагата на амазонската джунгла, плават на собственоръчно построен сал по река Юкон, минават по най-високото боливийско плато и изкачват планината Тян Шан при Киргизстан. В продължение на три години по пътя, изпълнени с безброй изпитания и срещи, те осъзнават величието на човешката същност.


7 август - 18.30
Исландия наведнъж 72’

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.


8 август - 18.45
ЕКСКЛУЗИВНО
Речни хора 45’
Matses
Чехия – Перу 45’

Мирослав предприемa опасна експедиция в Амазонската джунгла, за да се срещне с речните хора, които отказват да живеят в цивилизацията. В дивото всеки се придвижва, както успее, яде каквото си улови, спи, където намери подслон и се спасява, както може.
С двама приятели и упътвания на хартия в джоба, той тръгва към земите на племето мацес, което живее в сърцето на джунглата, някъде на границата между Перу и Бразилия.


9 август - 19.30
Около света за 1000 дни 43’
Фредрика решава да предприеме най-голямото предизвикателство в живота си и да се впусне в едно дълго приключение с велосипеда си по целия свят. С музика и танци в Иран, изтощително въртене на педалите из планинските пътища на Централна Азия, къмпингуване сред неописуемите красоти на солната пустиня в Боливия и спомени за изключително благоприятните условия за велосипедисти в Нова Зеландия, Фредрика споделя със зрителите за своите 3 години на път.


10 август - 19.30
ЕКСКЛУЗИВНО
През Памир към Каракорум
60’
Pamir to Karakoram
Франция 60’
Режисьори: Клер Коте, Антоан Коте

Памир и Каракорум са две от най-високите международни пътни връзки в света.
Те свързват Таджикистан, Киргизстан, Афганистан, Китай и Пакистан.
Антоан и Колет обичат планината, а тук тя е навсякъде около тях. Въртят педали по стария търговски Път на коприната, наслаждават се на природата, но пътят се оказва истинско предизвикателство за духа и тялото. На места височината е над 4600 метра, диша се трудно, температурните разлики са големи, а храната и водата често са кът, независимо че са на международен път. Колкото и да им е тежко, незабравимите места, до които ги отвежда пътят всеки ден, ги карат да забравят всички неволи и лоши спомени. А най-ценното, което помнят до днес, са хората, които срещат по пътя.


11 август - 19.45
По пътищата на Куба 60’

Изминали са 60 години от Кубинската революция. Днес страната отваря врати към света и хората са любопитни какво ще се промени. Вярват, че са тръгнали по верния път и никой не се замисля, кое е свобода и кое диктатура. Животът на много от тях е минал в труд, глад, музика и танци. На някои - по цял ден на селската нива, на други - в Хавана, но светът им не е много различен. Бедни са, но пари не им трябват, щастливи са и не се оплакват, защото живеят на Острова на свободата.


12 август - 19.30
Вземи красивото с теб 63’

През април 2009 г., Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътешествие по целия свят.  Но това, което те откриват, надминава очакванията им.
От индианското племе Малеку и древните египтяни до съвременния свят, те осъзнават, че всеобщото търсене на щастие е това, което в крайна сметка ни обединява. Заснет в 27 държави в продължение на десет месеца, филмът носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната красотата.

13 август - 17:45
От Кейптаун до Кайро с влак 53’

Той е от ЮАР и от малък си мечтае да прекоси Африка от юг на север, като пътува с влак от Кейптаун до Кайро. Веднъж се пробва, но на средата на пътя съдбата го връща обратно. Днес отново е във влака. Пътят е бавен и неудобен, на места дори опасен, а на други просто линия няма. Хората, които среща и държавите, през които минава, го карат да забрави за жаждата, глада и жегата, а любопитството към непознатото е на път да сбъдне една мечта от детството.

14 август - 19.30
ЕКСКЛУЗИВНО
Петото слънце 
90’
The Fifth Sun
Финландия 90’
Режисьори: Матео Маги, Кристиана Пеки

Wanderlust: силен порив да скиташ и да опознаваш света.
Филмът проследява финландския пътешественик Пану Хейкуринен, който решава да измине пътя от Хелзинки до Кернс в преследване на пълно слънчево затъмнение. Двама италианци приемат предизвикателството да заснемат пътя на Пану, но финландецът няма предварителен план, който да следва, той просто иска да стигне до целта си - Австралия.


15 август - 17.00
Далечни острови 88’

Далеч на север, в град Лонгир в Свалбард слънцето изгрява през април и залязва чак през август, но когато падне нощ през октомври, се зазорява чак през март. На канарския остров Ел Йеро слънцето залязва всеки ден, но е вечно лято. Най-северната и най-южната точка на Европа са колкото далечни, толкова и близки, защото крайните населени места са надалеч от всичко и там винаги нещо не достига.

15 август - 18:30
ЕКСКЛУЗИВНО
На свобода: Двама пътешественици. Две години. Една мечта.
120’

Лена и Улрих вече имат план, палят колата и тръгват: за шест месеца от Хамбург до ЮАР.
Но има нещо, което още не знаят, че никога няма да стигнат дотам.
И както често се случва по време на път, планът се променя: пътешествието става две години, дестинацията е друга, а хотелът вече е палатка на покрива на колата. За две години, два различни свята обитават два квадрата, а в края на пътуването вече нищо няма да е същото.


16 август - 19.45
Мамоди 50’

На югозапад в Мадагаскар се намира платото Махафали, където дъжд вали само няколко дни в годината. Местните са измислили изключителен метод, с който да съхраняват водата във вътрешността на баобабите. Фотографът Сирил Корню отива на острова, за да заснеме живота на местните и да разкаже за Мамоди, последният представител на изчезналите майстори, дълбаещи баобаби.


17 август - 19.30
Каракорум: Там, където човекът и планината се срещат 48’

Наричат магистралата “Каракорум” осмото чудо на света. Мястото, където планината и човекът се срещат. Пътят е дълъг 1300 км и е изграден в рамките на 12 години, от 1966 до 1978 г. Каним ви на едно незабравимо пътешествие сред красотата на Памир, Хиндукуш, Каракорум и Хималаите.


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg