Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Бокс офис “Подземен свят: Пробуждане” е новия лидер в българската бокс офис класация

“Подземен свят: Пробуждане” е новия лидер в българската бокс офис класация
“Подземен свят: Пробуждане”, успя да се пребори с рекордьора “Котаракът в чизми”, и застана директно на първото място в българската бокс офис класация.
Cinefish.bg

Бокс офис
“Подземен свят: Пробуждане” е новия лидер в българската бокс офис класация

25.01.2012, 11:58  |   Видяна: 2493  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС

Премиерният фантастичен екшън с Кейт Бекинсейл, “Подземен свят: Пробуждане”, успя да се пребори с рекордьора “Котаракът в чизми”, който окупираше лидерската позиция в продължение на четири седмици, и застана директно на първото място в българската бокс офис класация.

Подземен свят: ПробужданеЗа първия си уикенд по българските киноекрани, четвъртата част от известната вампирска поредица спечели 109 048 лева, което е един напълно задоволителен стартов резултат за продукция от този род. Предишните три филма от франчайза са достатъчно популярни в България и като към това се добави и факта, че новата лента се прожектира в триизмерен формат и бе предшествана от стабилна рекламна кампания, със сигурност може да се каже, че тя ще се превърне в най-успешната част от цялата поредица.
Втората и третата седмици ще бъдат основния показател за това дали “Подземен свят: Пробуждане” ще има шанса да достигне, както няколко други дългоочаквани триизмерни продължения от изминалата година, рекордната граница от един милион лева. Но дори и това да не се случи, лентата със сигурност ще намери място сред хитовите заглавия на сезона.

МъпетитеКомедийният “Мъпетите” застава на втора позиция в класацията, със спечелени за премиерния уикенд 54 788 лева. Филмът на режисьора Джеймс Бобин е насочен главно към детско-юношеската публика, и имайки в предвид стартовите резултати, той без съмнение ще завърши българското си представяне с прилични приходи. Главните персонажи в лентата, сред които са жабокът Кърмит и мис Пиги, имат своите почитатели в България, но като цяло зрителите, които са запознати с историята зад “Мъпетите” не са толкова много и затова очакванията са за добри, но не и впечатляващи приходи. По света, продукцията се представя достойно и до момента е натрупала малко над сто милиона долара, при бюджет от 45 милиона долара.

Котаракът в чизмиЛидерът от миналата седмица, “Котаракът в чизми”, е на трето място, като за пет седмици в България е натрупал общо 1 165 953 лева. Анимационната лента на режисьора Крис Милър окупираше първото място в продължение на четири седмици и за кратък период от време натрупа повече от задоволителни приходи. Нормално е след такъв силен старт да последва спад в посещаемостта (в този случай от 45 процента), но имайки в предвид постигнатите впечатляващи резултати до момента, това едва ли е от голямо значение. “Котаракът в чизми” вече се нареди сред най-успешните анимации не само в България, но и в целия свят – факт, който ще гарантира появата на поне още един филм за приключенията на озвучения от Антонио Бандерас титулярен герой.

Шерлок Холмс: Игра на сенкиПриключенският “Шерлок Холмс: Игра на сенки”, с участието на Робърт Дауни-мл и Джуд Лоу, заема четвърта позиция в класацията. За изминалите пет седмици от премиерата, филма на режисьора Гай Ричи е спечелил 863 124 лева, което директно го нарежда сред хитовете на изминалата 2011-на година. “Игра на сенки” вече надмина постигнатото от предшественика си от 2009-та година, и по всичко изглежда, че ще успее да достигне границата от един милион лева. Въпреки тежката конкуренция от страна на “Котаракът в чизми”, новият “Шерлок Холмс” успя да привлече над 120 хиляди зрители в кината и се превърна в едно най-печелившите продължения, които не разчитат на по-скъпите билети за триизмерни прожекции. Общите световни приходи на продукцията се равняват на 438,667,811 долара.

КонтрабандаВторият филм в класацията с участието на Кейт Бекинсейл, “Контрабанда”, е на пето място, със спечелени за две седмици 102 798 лева. Филмът се представя напълно прилично за заглавие, което не разчиташе на силна рекламна кампания и което не е продължение на успешна първа част. Продукциите като “Контрабанда” са едни от най-трудно предвидимите по отношение на представянето им в бокс офиса и затова не се знаеше дали филма на режисьора Балтазар Кормакур ще успее да привлече публика в кината. Съдейки по сегашните резултати обаче, и въпреки конкуренцията, лентата с Марк Уолбърг е на път да се превърне в един напълно приличен бокс офис хит. Разбира се, екшън-трилъра няма да може да достигне резултатите на “Шерлок Холмс: Игра на сенки”, но за оригинален филм без претенции за лидерство в бокс офиса, той се представя достойно.

Мисията невъзможна: Режим ФантомШести е “Мисията невъзможна: Режим Фантом”, който за месец и половина по българските киноекрани е натрупал 859 182 лева. Силно рекламирания приключенски екшън с Том Круз регистрира спад в приходите от 48 процента и по всичко изглежда, че няма да успее да достигне границата от един милион лева. Независимо от това, “Режим Фантом” регистрира повече от стабилни резултати в България, които от своя страна го превърнаха и в най-успешния филм от цялата поредица “Мисията невъзможна”. Лентата се радва на успех и в останалата част от света – до момента, общите й международни приходи се равняват на 534,500,131 долара.

Мъжете, които мразеха женитеРежисираният от Дейвид Финчър, “Мъжете, които мразеха жените”, застава на седма позиция в класацията, със спечелени за три седмици 190 508 лева. Имайки в предвид популярността на романа-първоизточник на писателя Стиг Ларсън, очакванията бяха за по-добро представяне в бокс офиса, но съдейки по сегашните резултати, те няма да се сбъднат. Една от причините за това е без съмнение високото възрастово ограничение на филма, което не позволява на по-младата публика (която е основната движеща сила на бокс офиса) да го гледа в кината. “Мъжете, които мразеха жените” ще завърши българското си представяне с прилични за продукция която не е продължение приходи, но в крайна сметка може да се каже, че филма не успя да предизвика очаквания фурор сред публиката.

Когато падне мрак 3DТриизмерният трилър “Когато падне мрак 3D” е на осмо място, като за три седмици е спечелил 187 994 лева. Филмите на ужасите и трилърите трудно привличат голям брой зрители в българските кина, и затова постигнатото до момента от филма с Рейчъл Тейлър и Емил Хърш, макар и не толкова впечатляващо, може да бъде наречено напълно прилично. По света, “Когато падне мрак 3D” вече е натрупал над 50 милиона долара, които покриват вложените в направата му 30 милиона долара.

Весели крачета 2Анимацията “Весели крачета 2” заема девета позиция в класацията, със спечелени за осем седмици 257 721 лева. Предварителните очаквания бяха за по-добри постъпления в бокс офиса, но по една или друга причина триизмерната лента не успя да се превърне в предвиждания голям анимационен хит. Приходите до момента биха били напълно прилични ако продукцията бе оригинален филм, но в този случай става дума за триизмерно продължение на хитова първа част, което също така бе предшествано и от стабилна рекламна кампания в целия свят. “Весели крачета 2” не успя да оправдае очакванията и в световен мащаб – до момента, анимацията е спечелила 118,224,202 долара при бюджет от над 135 милиона долара.

КешболДрамата с Брад Пит и Джона Хил, “Кешбол”, е на десето място. За изминалите две седмици от премиерата, филма на Бенет Милър е натрупал 31 794 лева – скромна сума, която обаче едва ли е изненадваща като се има в предвид, че все пак става дума за спортен филм. По принцип, родните дистрибутори рядко пускат в кината филми от спортния жанр, но по отношение на “Кешбол” се смяташе, че участието на звезда от ранга на Брад Пит ще привлече хората в кината. Изглежда, че продукцията няма да бъде запомнена със силния си старт в българския бокс офис, но след като преди няколко часа стана ясно, че тя е била номинирана за няколко награди “Оскар”, включително за “Най-добър филм” и “Най-добър актьор”, има шанс приходите й да се увеличат значително в следващите няколко седмици. Общо по света, “Кешбол” вече е натрупал напълно задоволителните 106,102,951 долара.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: грета скаки  |  кънки с тъп връх  |  кървящо сърце песен  |  отнесени от  |  бибрутално 2 планета страх  |  кънки с остър връх 5  |  филм за банско снимки  |  джейсън гедрик  |  пътят на самурая  |  мири  |  мелани грийн  |  смъртоносна надревара  |  пърси джаксън  |  bones  |  филма три сестри  |  ах този джаз филм  |  тиран  |  the mall arena  |  даниел ангелов  |  не поглеждай назад