Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Първият в България фестивал за документални филми

Първият в България фестивал за документални филми
Програмата на фестивала включва 50 прожекции на филми, които повдигат ключови въпроси за свободата и равните права на хората в съвремието ни.
Cinefish.bg

Теми
Първият в България фестивал за документални филми

08.04.2008, 18:38  |   Видяна: 3449  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Програмата на събитието включва прожекцията на 50 документални филма, посветени на човешките права, фотографска изложба на чешкия фоторепортер Ян Сибик, етно-джаз концерти, дискусии с режисьорите на филмите.

Какво общо имат според вас самодеен китарист от град Белене и масовите изнасилванията на жени в Конго? Каква е връзката между първата жена кандидат-депутат в Афганистан и Ана Политковская? Имате ли представа каква е разликата между децата от Оздравително училище „Н.Й.Вапцаров” от град Вършец и диктаторът Сапармурат Ниязов в Туркменистан?
Тези въпроси може и да идват като „гръм от ясно небе” или да ви звучат като безвкусна шега, но отговор на всички тези противоречиви гатанки ще получите по време на фестивала за документални филми, посветени на човешките права, „ЕДИН СВЯТ”, който от 7 до 11 май ще се проведе в София.

За първи път подобно събитие ще се случи в страната ни, благодарение на асоциация „Лумена”, за да продължи традицията на създателите на фестивала от Прага – фондацията „Хора в опасност”.

Програмата на фестивала включва 50 прожекции на филми, които повдигат ключови въпроси за свободата и равните права на хората в съвремието ни. Залите за прожекции са Дом на киното, Чешки център, Френски културен институт, Полски културен институт и зала България-Корея в НДК. Специално за фестивала пристига топ чешкия фоторепортер Ян Шибик с изложбата си „Дяволът в нас”. 10 гости от цял свят режисьори, активисти от нестопанския сектор, представители на чуждестранни мисии в България и организатори на фестивали на документалното кино, посветено на човешките права ще са на разположение за интервюта и диалог. Зрителите ще имат възможност да се срещнат с тях след прожекциите филмите им или в рамките на различни тематични беседи. Подготвяме и среща на студентите от НБУ и НАТФИЗ с режисьорите. Нестопанските организации могат да обсъдят с тях възможностите за използване на документалния филм в обучението за цял живот и неформалното образование.

Дискусиите с гостите режисьори, както и самите документални продукции предлагат различен поглед върху проблемите на цивилизацията ни, повдигат завесата на мълчанието по глобални и локални въпроси и най-вече вдъхновяват и предизвикват зрителите да разберат повече за правата си и да ги отстояват.

Основната идея в концепцията на фестивала е активизмът и всички съпътстващи събития се ръководят от оптимизма, че има начини да се пребори несправедливостта и злото, като се защитят основните човешки права, които притежаваме по рождение. „Ние вярваме, че е наше задължение да допренесем с каквото можем човечеството да живее свободно и да просперира”, обяснява Игор Блазевич, създателят на фестивала.

Вацлав Хaвeл, бивш президент на Чехия, е патрон на фестивала и част от неговото поздравително писмо гласи:”За мен, фестивалът ЕДИН СВЯТ е незаменим, тъй като изнася на преден план различни свидетелства от цял свят, и ни кара да не бъдем себични и заинтересувани само от себе си, но да надникнем и да разберем усещанията на онези, които живеят в по-малко щастливите части на нашата планета. По този начин, ние поемаме отговорност за света и за бъдещето на всички хора, които живеят на тази планета.”

Фестивалът показва филми, касаещи не събития от миналото, а представя чудовищни престъпления срещу човечеството, които се случват тук и сега, в този момент, в който четете тези редове. Авторите на филмите и потърпевшите бежанци от диктаторските режими призовават световната общественост да вземе отношение по въпроси като масовото изнасилване на жени в Конго, покъртителните газови камери в Северна Корея, световни обществени фигури призовават от екрана да се бойкотират олимпийските игри в Пекин, защото китайското правителство системно от 50 години потъпква правата, дадени на всеки човек в страната с най-многочислено население на планетата.за свободен и пълноценен живот, без да споменаваме Тибет.

България през май ще стане десетата страна, в която ще се прожектират филмите, сочещи с пръст язвите на съвременния ни свят. В програмата са включени прожекции за ученици в сутрешните часове, дискусии с образователна и обучителна цел.

Според нас организаторите за един фестивал са най-важни филмите и атмосферата от срещите на творците с публиката. От наша страна предоставяме на вниманието ви изключително интересни и провокативни филми, а от вас очакваме да се включите в създаването на атмосферата, като отразите събитието и бъдете активни зрители, гости и участници в съпътстващите концерти.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg