Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Бокс офис “Невъзможно бягство” е новия лидер в българската бокс офис класация

“Невъзможно бягство” е новия лидер в българската бокс офис класация
“Невъзможно бягство” е новия лидер в българската бокс офис класация
Cinefish.bg

Бокс офис
“Невъзможно бягство” е новия лидер в българската бокс офис класация

30.10.2013, 11:01  |   Видяна: 2248  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС

Оставайки зад гърба си тазгодишните бокс офис провали “Последната битка” и “Куршум в главата” екшън-звездите Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер доказаха, че все още могат да привличат приличен брой зрители в кината. Премиерният екшън-трилър “Невъзможно бягство”, в който двамата актьори изпълняват главните роли, се пребори с новата 3D-анимация “Кумба” и застана на лидерската позиция в българската бокс офис класация.

За първите три дни от похода си по родните киноекрани (25, 26 и 27 октомври) филма на Микаел Хафстрьом е привлякъл над 8500 зрители, а приходите му се равняват на 67 504 лева. Въпреки че това определено не е впечатляващ дебют натрупаното от “Невъзможно бягство” може да бъде сметнато за сравнително прилично, особено като се има предвид, че става дума за заглавие, което не е свързано с вече изградена поредица и което се прожектира единствено в традиционния 2D-формат.

Сталоун и Шварценегер винаги са се радвали на значителна популярност в България и факта, че двамата се появяват заедно в “Невъзможно бягство” определено е изиграл решаваща роля в приличния стартов уикенд на филма. Границата от половин милион лева едва ли ще бъде достигната, но съдейки по натрупаното до момента “Невъзможно бягство” ще намери място сред приличните бокс офис хитове на есенния сезон. До момента по света лентата е спечелила общо 45,741,821 долара.

Облачно, с кюфтета 2: Отмъщението на огризкитеВтората позиция в класацията е заета от “Облачно, с кюфтета 2: Отмъщението на огризките”, който се прожектира по българските кина от три седмици насам и до момента е натрупал общо 288 814 лева. Триизмерното продължение на хита от 2009-та година беше на върха на бокс офиса през изминалите две седмици, но въпреки това в момента не може да се похвали с особено големи приходи. Сравнен с тазгодишните анимирани продължения “Университет за таласъми” и “Аз, проклетника 2” “Отмъщението на огризките” се представя значително по-слабо в родния бокс офис и едва ли ще се добере до границата от половин милион лева.

Една от основните причини за по-скромното представяне на лентата е без съмнение факта, че за разлика от споменатите конкурентни продължения “Облачно, с кюфтета 2” тръгна по кината не през лятото, а в разгара на ученическия сезон. В световен мащаб триизмерната анимация е спечелила до момента 151 милиона долара при бюджет от 80 милиона.

На трето място в родния бокс офис застава триизмерната анимация “Кумба”, която за първия си уикенд е натрупала общо 41 386 лева. Премиерната южноафриканска продукция пристигна в България без да разчита на силна предварителна реклама и въпреки конкуренцията успя да привлече за първите си три дни по кината над 4600 зрители. Спечеленото до момента от “Кумба” не е особено впечатляващо на общия фон, но за оригинално заглавие, което не е продукт на могъщата холивудска машина натрупаната сума може да бъде сметната за напълно прилична. Ясно е, че няма да става дума за голям бокс офис хит, но има вероятност още следващата седмица приходите да достигнат сумата от 100 хиляди лева и в най-добрия случай 3D-филма най-вероятно ще завърши представянето си със сума надвишаваща 200 хиляди лева.

ГравитацияТриизмерният “Гравитация” е на четвърта позиция в класацията със спечелени за близо един месец по кината 379 391 лева. Филмът на Алфонсо Куарон продължава със силното си представяне в американския бокс офис и въпреки че не предизвика фурор сред българската публика спечеленото до момента е задоволително за продукция, която не е продължение от вече съществуваща поредица. Преди да бъде свален от екран “Гравитация” ще успее да достигне границата от половин милион лева и това от своя страна ще го нареди до стабилните бокс офис успехи на есенния сезон. До момента по света триизмерния трилър е спечелил 365 милиона долара при бюджет за снимки от малко над 100 милиона.

НадцакванетоПетото място е за криминалния трилър “Надцакването”, който за пет седмици в България е спечелил 375 571 лева. Лентата с Бен Афлек дебютира с изненадващо добри резултати за оригинална продукция от този жанр и общите спечелени приходи до момента могат да бъдат сметнати за задоволителни. В повечето държави по света “Надцакването” мина по кината без много шум, но в България филма намери своята публика и в крайна сметка представянето му ще бъде сметнато за прилично. Общите световни приходи на продукцията се равняват на 59 милиона долара.

На шеста позиция застава хоръра “Кери” със спечелени за дванадесет дни по кината 75 561 лева. Римейкът на едноименната лента от 1976-та година бе предшестван от силна реклама в интернет, но както често се случва това не е гаранция за повишаване на зрителския интерес. “Кери” дебютира с очаквани за подобно заглавие приходи и спечелената сума за изминалите близо две седмици не прави особено впечатление на общия фон. Филмите на ужасите по принцип не регистрират огромни финансови постъпления в България и “Кери” едва ли ще промени това статукво. В най-добрия случай филма на Кимбърли Пиърс ще завърши представянето си с приходи от около 200 хиляди лева.

Романтичният “Въпрос на време” е на седмо място в класацията. Британската лента с Рейчъл Макадамс се прожектира в България от близо две седмици насам и за този период от време е спечелила 65 402 лева. Предварителните очаквания не бяха особено големи, тъй като представителите на романтично-комедийния жанр много рядко успяват да натрупат големи приходи в родния бокс офис. Като се има предвид това спечеленото от “Въпрос на време” до момента може да се сметне за сравнително прилично (за оригинално заглавие) и въпреки че със сигурност няма да се превърне в бокс офис хит филма няма и да бъде счетен за финансово разочарование.

Коза НостраКоза Ностра” заема осма позиция със спечелени за седем седмици 393 504 лева. Продуцираната от Мартин Скорсезе лента определено изненада с добрия си премиерен уикенд в България и общите приходи до момента са задоволителни за оригинално заглавие, което не беше сред най-дискутираните продукции на 2013-та година и чиято предварителна рекламна кампания не бе сред най-силните. Още тази седмица ”Коза Ностра” ще достигне сумата от 400 хиляди лева, но едва ли ще има сили да се добере до границата от половин милион лева.

Смърфовете 2Предпоследната девета позиция е за семейния “Смърфовете 2”, който за единадесет седмици в България е спечелил общо 814 437 лева. Триизмерната лента намери място сред хитовите заглавия на 2013-та година, но като цяло представянето й е по-слабо от това на първия “Смърфовете”, който през 2011-та година бе свален от екраните със сума от над един милион лева. Едва ли през следващата седмица ще бъде отбелязано повишение на посещаемостта и по всяка вероятност “Смърфовете 2” ще приключи българското си представяне с приходи от около 850 хиляди лева.

На десето място е комедията “Това е краят”, която за изминалите близо две седмици е спечелила общо 26 582 лева. В Съединените щати апокалиптичната лента на Сет Роугън и Евън Голдъбърг се превърна в един от хитовете на лятото, но още преди да се състои българската премиера се знаеше, че тук няма да бъде постигнат подобен успех. Като основни фактори за слабото представяне на “Това е краят” в България могат да бъдат отчетени късната премиерна дата (филма мина по кината в повечето държави преди месеци), по-малкото прожекции на ден, не толкова голямата популярност на Сет Роугън и компания сред родната публика и разбира се факта, че оригиналните комедийни продукции рядко регистрират големи финансови постъпления на българска почва. Имайки предвид спечеленото до момента може да се каже, че “Това е краят” ще приключи представянето си с приходи от около 50 хиляди лева.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg