Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Невъзможно бягство - Четири бицепса – една цел

Невъзможно бягство - Четири бицепса – една цел
Невъзможно бягство - Четири бицепса – една цел
Cinefish.bg

Рецензии
Невъзможно бягство - Четири бицепса – една цел

18.10.2013, 12:22  |   Видяна: 4447  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ

„...Отишъл в затвора, попаднал на хора...“
(из класическата пролетарска поезия)

В желанието си да забавлява, киното представя методично редица професии, като превръща зрителите в експерти, без дори да изисква от тях да напуснат удобното си кресло.

А когато ресурсите се поизчерпат, сценаристите създават нови професионални поприща с надеждата, че публиката ще се отнесе снизходително към техните приумици и ще ги последва ентусиазирано в анализа на човешката природа, което е една от задачите на изкуството.

Невъзможно бягствоНевъзможно бягство“ ни представя изключително тесния специалист Рей Бреслин (Силвестър Сталоун), чиято професионална кариера е изградена около уменията му да проверява надеждността на местата за излежаване на присъди. Неговата рискована задача е да избяга от определен затвор, за да докаже на практика съществуването на пропуски в системата за охрана.

Нещата вървят добре за неговата уникална фирма, до момента, в който той приема поканата на дискретен отдел на американското правителство да открие слабости в нов, ултрасекретен затвор, предназначен да държи на сянка най-опасни терористи. Както читателите се досещат, задачата не протича толкова гладко, колкото изглежда на пръв поглед.

Невъзможно бягствоНеостаряващият Силвестър Сталоун заема особено място в сърцето на кинофена. След успехите му като Роки и Рамбо, той си изгради стабилна и комфортна ниша, в която се чувства пълновластен господар в продължения на десетилетия. Създаването на франчайзи с тези два персонажа и деградирането на историите до най-елементаризирана халтура, даде повод на почитателите да подложат на съмнения безусловната си подкрепа на Слай, но така или иначе масовата публиката продължава обича миризмата на адреналин и тестостерон.

Нещо повече, с разумното си поведение да не се появява на поприща, където не му е работа, Сталоун постигна завиден престиж и репутация. Със сигурност няма да видим Слай в разкъсван от дилеми в някоя шекспирова драма или да рецитира  монолог от гръцка трагедия, но затова знаем какво обещава неговото име на аудиторията. С годините, неговите роли изкристализираха в един персонаж, който макар и да се оказва в различни ситуации, реагира идентично, за да постигне идентичен и логичен триумф.

Невъзможно бягствоСлед успеха на първите две издания на франчайза „Непобедимите“ и преди излизането на третата история от сагата, стана ясно, че в определени случаи киното може да заприлича на модно дефиле, с участието на топ звезди оставили трайна следа в екшън-жанра. Сериозният финансов успех на това заглавие е неоспорим факт и сам по себе си потвърди промените в някои основни понятия в областта на киноизкуството.

Невъзможно бягство“ следва подобна логика и представя като компаньон на Слай не по-малко култовия Арнолд Шварценегер. Неговата творческа биография е твърде сходна с тази на Сталоун. Терминаторът този път е специален затворник, стоящ зад кибер-атаки, от които треперят много ведомства.Присъствието на двамата колоси на екшън жанра е предизвикателство към глобалния фен клуб и може да се приеме като част от уравнението, което би дало отговор на въпроса: “Ако към Слай се добави Арнолд, колко бокс офис ще се получи, без участието на Брус Уилис и Джейсън Стейтъм?“

Невъзможно бягствоПодобно на костюм от изкусен шивач, „Невъзможно бягство“ е създаден за дуета Сталоун-Шварценегер. За публиката остава насладата да наблюдава как кодовете на жанра се следват почти религиозно и как се нареждат частите от пъзъла, които ще доведат до очаквания изход. Любителите на затворнически филми, своеобразен поджанр, в който съжителстват екшън, драма и съспенс, няма да останат разочаровани, въпреки, че фабулата граничи с небивалица.

А вманиачените кинофенове ще видят как Роки и Терминаторът се сбиват пред очите на Христос, тъй като ролята на макиавеличния директор на затвора се изпълнява от Джеймс Кавийзъл, претворил пророка от Назарет във филма на Мел Гибсън.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg