Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Мерилин Монро - Артист

Артист - Мерилин Монро, Marilyn Monroe
През март 1954 г. Мерилин е обявена за най-популярната актриса в Холивуд

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
6
Гласувай:
Среден резултат: 90/100

Мерилин Монро - Артист

Marilyn Monroe
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
17.09.2019  |   синефиш.бгНа 1 юни 1926 година в една лосанджелиска болница в 9:30 сутринта се ражда Норма Джийн Бейкър. Майка й Гладис Монро (по баща) работи като монтажистка в киностудио, а когато е свободна, предпочита да се весели. Не й остава време да се занимава с дъщеря си и две седмици след раждането й я дава на приемни родители. В акта за раждане Гладис записва като баща на детето предпоследния си мъж - Мартин Едуард Мортенсен, понеже последният й съпруг, Бейкър, си тръгва веднага, щом научава, че тя е забременяла.

До лятото на 1932 Норма Джийн расте в приемно семейство. Деца за отглеждане се взимат срещу заплащане, което в годините на Депресията било някакъв начин да се подпомогне семейния бюджет. С момичето не се отнасяли лошо, но приемните му родители му били чужди. Когато Норма Джийн била на 7 години, истинската й майка се нахвърлила върху своя приятелка с нож. Веднага е изпратили в приют за душевно болни. Понякога я пускали да види дъщеря си.

Единственият по-близък човек на Норма Джийн Бейкър (така се наричала Мерилин през първите си двайсет години) останала близката приятелка и колежка на майка й от киностудиото - Грейс. Тя отдавна била очарована от детето и си мечтаела да го направи кинозвезда. В началото на 1935 г. Грейс оформила право на опекунство над детето (Гладис Монро била призната за недееспособна). Грейс купила на момичето нови дрехи, започнала да го учи как да се движи, да използва козметика и често го водела на кино, където му давала за пример звездата на онова време - Джийн Харлоу. Самата тя не разполагала с достатъчно пари за да вземе Норма при себе си. От септември 1935 до юни 1937 детето живее в приют. Грейс я посещава почти всяка събота и я води на кино. През 1937 тя взима момичето в дома си, но то остава там само няколко месеца – веднъж пияният мъж на Грейс се опитва да го изнасили. По този повод Норма Джийн се премества при роднини, където след година й се случва нова неприятност на сексуална основа с един от братовчедите й (той бил на 12, тя на 11). Следващото й „семейство” е лелята на Грейс – жена над 50 години с лошо здраве. Незавидно, но през следващите няколко години момичето сменя 13 семейства.

В началото на 40-те години Норма Джийн вече привлича силно вниманието на мъжете. През 1942 се омъжва за съсед, когото първоначално нарича татко, след което напуска училище и се пренася да живее при мъжа си. Година след сватбата съпругът й започва работа в търговския флот, а Норма Джийн - в авиационен завод. В края на 1944 г. на хоризонта се появява фотограф от армейско списание, който има задачата да снима американки, изпълняващи военни поръчки и по този начин да повдига духа на войниците. Фотографът предлага на Норма да му позира срещу 5 долара на час и тя се съгласява. Точно преди Коледа през 1945 г. мъжът й й дава ултиматум – или ще се снима за списания, или ще бъде негова жена. На следващата година се развели.

През август 1946 Норма Джийн сключва контракт със студиото „ХХ Centuty Fox” като статистка. От киностудиото я кръщават с ново име, под което по-късно става прочута – Мерилин Монро. През октомври 1948 г. по екраните излиза филмът „Ladies of the Chorus” - първият филм, в който Мерилин говори и пее. Отзивите са добри за... гласа й. Съвсем скоро Мерилин получава 7-годишен договор с „Фокс”. Премиерата е през лятото на 1950, но следващите й няколко участия са в незначителни роли. Нещата вървят зле и Мерилин започва да се снима за календари разсъблечена. Въпреки или именно заради разразилият се скандал (когато някой открива приликата между актрисата и голото момиче от календара) кариерата й потръгва.

Забелязва я Джоузеф Манкевич и й дава роля във „Всичко за Ева”. „Ниагара” (1953) и „Джентълмените предпочитат блондинки” (1953) я превръщат окончателно в сексимвол и суперзвезда. Същата година се омъжва и развежда за бейзболната суперзвезда Джо Димаджио. През март 1954 г. Мерилин е обявена за най-популярната актриса в Холивуд, но звездата се чувства неудовлетворена от имиджа си на сексимвол и заминава за Ню Йорк, където постъпва да учи в прочутото „Actors Studio”. Работи упорито с Лий Страсбърг, подлага се и на психоанализа, за да научи повече за себе си.

След сватбата с Димаджио студиото я кани да се снима в мюзикъла „There's No Business Like Show Business”. През януари 1955 г. Мерилин обявила създаването на собствена корпорация „Merilyn Monroe Productions”, в която тя се явявала президент и собственик на контролния пакет акции. Критиците оценяват актьорските й качества в „Bus Stop” (1956), а пресата е удивена от брака й с драматурга Артър Милър. През есента на 1956 г. Монро и Милър заминават за Англия, където тя се снима с Лорънс Оливие в „The Prince and the Showgirl". Следват два аборта и гинекологична операция. В началото на 1961, след почти четири години и половина, бракът й с Милър приключва.

Следва кратка връзка с Ив Монтан. Работата по последния й филм „The Misfits” (1961), по сценарий на доскорошния й съпруг, е прекъсната заради преумората на актрисата. Междувременно Мерилин отпада от актьорската група на "Something's Got to Give" заради постоянни закъснения и лекарствена зависимост. Четири месеца по-късно е открита мъртва в дома си.

Мерилин Монро умира от смъртоносна доза приспивателно на 4 август 1962 г. в Брентуд, Калифорния, на 36 години. Тя завещава 75% от всичко, което притежавала (оценено на 1.6 милона долара), на учителя си по актьорско майсторство Лий Страсбърг и 25% на д-р Мариан Крис, нейната психоаналитичка.
През 1951 Мерилин се запознала с Джон Кенеди, който по-късно става президент на САЩ. От 1954 година двамата имали интимна връзка,  най-вероятно продължила до 1960.

Съществуват пет различни версии за причината за смъртта й:

• убийство, извършено от специалните служби по поръчка на братята Кенеди, за да се избегне огласяване на сексуалните им отношения;
• убийство, извършено от мафията;
• предозиране на наркотици;
• самоубийство;
• трагична грешка на лекаря на звездата, предписал й несъвместими лекарства.
Коя от тези причини е истинската не е известно и до днес.

Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Октомври
1. Анди Мускети
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
2. Иван Юруков
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
97/100
3. Джейдън Либърхър
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
4. Любомир Нейков
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
64/100
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg