Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

‘илми »талиански филм спечели кинонаградата на ≈вропарламента LUX

»талиански филм спечели кинонаградата на ≈вропарламента LUX
»талиански филм спечели кинонаградата на ≈вропарламента LUX
Cinefish.bg

‘илми
»талиански филм спечели кинонаградата на ≈вропарламента LUX

27.11.2012, 13:24  |   ¬ид€на: 2381  |   синефиш.бг  |   ‘»Ћћ

√ледайте трите филма финалисти между 28 и 30 ноември в ƒома на киното с безплатен вход и гласувайте за ваши€ фаворит

‘илмът на јндреа —егре „Ўун Ћи и поетът” бе отличен с кинонаградата на ≈вропарламента LUX за 2012 г. (интернет страница на наградата LUX) ѕредседател€т на ≈вропейски€ парламент ћартин Ўулц връчи наградата на италиански€ режисьор на официална церемони€ в парламентарната зала в —трасбург миналата ср€да с думите, че призът допринас€ за преодол€ването на езиковите и географски бариери и дава възможност на много хора не само да гледат тези филми, но и да се приобщ€т към общоевропейското културно пространство.

Ќа церемони€та јндреа —егре благодари на ≈вропейски€ парламент за наградата и отбел€за, че т€ е изключително важна за разпространението на независимото кино, „което обсъжда проблемите и напрежени€та в обществата ни в ≈вропа” и € посвети не само на жените емигрантки, но и на майките, които очакват завръщането на децата си-емигранти.


©≈вропейски съюз 2012 - ≈вропейски парламент

јко началото на този текст ви изглежда малко странно, заради комбинаци€та от политика и изкуство в него, не се притесн€вайте. Ќаистина не сме свикнали политиката да се обръща така категорично и конкретно към изкуството, но ето че и това може да се случи и то на едно наднационално, общоевропейско ниво. Ќаградата LUX, ко€то ≈вропейски€т парламент връчва от 2007 г. насам, се състои във финансиране на превода на филмите финалисти на всички официални езици в ≈вропейски€ съюз за „ƒните на филмите LUX”, които се провеждат във вс€ка страна членка на —ъюза.

ѕарламентът спонсорира и адаптирането на оригиналната верси€ на спечелили€ наградата филм за хора със зрителни и слухови увреждани€.

»нформационното бюро на ≈вропейски€ парламент в Ѕългари€, в партньорство с ћеждународни€ —офи€ ‘илм ‘ест (»нтернет страница на —офи€ ‘илм ‘ест) и италиански€  ултурен институт в Ѕългари€ (»нтернет страница на »талиански€ културен институт), организира прожекции на трите филма финалисти в ƒома на киното (http://domnakinoto.com/) с ¬’ќƒ —¬ќЅќƒ≈Ќ.

ѕрожекциите стартират на 28.11., ср€да, в 18 ч. с наградени€ „Ўун Ћи и поетът”, продължават на 29.11., четвъртък, в 17.30 ч. с „“абу” и приключват на 30.11., петък, в 18 ч. със „—амо в€търът”.

—лед последната прожекци€ ще се състои и публична дискуси€, посветена на наградата LUX и на европейското кино с участието на журналисти и филмови експерти.

¬сички вие може да гласувате за филма, който най-силно ви е впечатлил, на страницата на Ќаграда LUX. (
http://www.luxprize.eu/vote-for-your-favorite-film)

Ўун Ћи и поетътЎун Ћи и поетът” (»тали€-‘ранци€) е дебют в игралното кино на јндреа —егре, който до момента има реализирани н€колко документални проекта. ‘илмът разглежда проблемите на имиграци€та и конфликтите между членовете на традиционните общества и индивидуалните стремежи. ¬ центъра на сюжета е неочакваното при€телство между млада китайска емигрантка и възрастен югослав€нин, напуснал родината си преди повече от четвърт век, в малко градче близо до ¬енеци€. —ближаването между двамата е на път да породи конфликт между китайската емигрантска общност и италианците.  ато „домакини”, те предпочитат да възприемат хората от различните националности само в обществените им роли на „емигранти” или натрапници, които тр€бва да вършат само най-черната работа.

ќстаналите тазгодишни финалисти за наградата LUX б€ха „—амо в€търът” (”нгари€-√ермани€-‘ранци€) на Ѕенедек ‘лигауф и „“абу” (ѕортугали€-√ермани€-‘ранци€-Ѕразили€) на ћигел √омеш.

‘илмът на ‘лигауф е вдъхновен от истински събити€ – избиването на роми в унгарско село преди н€колко години. ¬ъпреки че избира документални€ подход, за да разкаже за един ден от живота на Ѕърди и двете й деца, решението да използва непрофесионални актьори и най-вече въпреки ужас€ващо реалистичната картина на нищетата, в ко€то живе€т ромите-герои на филма, режисьорът усп€ва да създаде стройно художествено произведение, в което напрежението се усилва и мракът се сгъст€ва с вс€ка минута на стегнатото темпо на действие.

Ѕенедек ‘лигауф сподели в —трасбург, че в€рва, че филмите биха могли да способстват за разрешаването на междурасовите проблеми. ѕри премиерата на „—амо в€търът” на Ѕерлинале тази година, откъдето филмът си тръгна с √ол€мата награда на журито, се разразил скандал, който насочил вниманието директно върху проблема с малцинствата, об€сни ‘лигауф. „ѕрес отделът на унгарското правителство направи грешка като започна да се извин€ва за филма и да твърди, че правителството ни подкреп€ малцинствата.

Ќикой не разбра защо те предпочетоха да се извин€ват за филма, вместо да се горде€т с него. Ќемците пък се изправиха на нокти както обикновено, когато забележат нещо недемократично и това помогна, защото наистина привлече вниманието върху циганите и техните проблеми у нас.”

“абу”, трети€т филм на португалски€ режисьор ћигел √омеш, е изумителна черноб€ла кинотворба, поетична, изпълнена с носталги€, неудовлетворени копнежи, силна, но трагична любов и прекъснати връзки между хората.

ќпределено най-оригинален в художествено отношение и ако изключим общочовешките измерени€ на истори€та в него, в социално отношение „“абу” би бил най-близък до бившите колониалисти сред европейските страни, защото ни пренас€ в португалска колони€ в јфрика.  онфликтите в първата му част не са обусловени от расата, а от различи€та в социалното положение на героите, докато във втората те н€мат тежест днес, понеже ни връщат назад в миналото.

≈вропейски€т парламент връчва кинонаградата LUX вс€ка година на филми, които илюстрират или постав€т въпроси за фундаменталните ценности на европейската идентичност, изследват културното многообразие на континента ни или представ€т гледни точки за изграждането на обединена ≈вропа. ѕреди церемони€та по награждаването на 21 ноември в ≈вропейски€ парламент в —трасбург се състо€ среща с режисьорите Ѕенедек ‘лийгауф и ћигел √омеш и продуцентите на „Ўун Ћи и поетът” ‘ранческа ‘едер, ‘ранческо Ѕонсембианте и ћарко ѕаолини, на ко€то всички разказаха за път€ на филмите си до големи€ екран.

—рещата беше предшествана от семинар с участието на членове на комиси€та по култура и образование, включително и нейни€ председател ƒорис ѕак, както и вицепрезиденти на парламента, сред които »забел ƒюран, отговар€ща за наградата LUX. ”частниците споделиха намерението си да продължават да оказват подкрепа на европейските творци, особено в сегашните времена на икономическа, политическа и социална криза, от ко€то силно страдат изкуствата.

ѕодкрепата на европейското кино ще помогне за преодол€ването на раст€щите стени между европейските страни, см€тат политиците. ¬ ≈вропейски€ парламент са на€сно, че киното е модерното изкуство, най-богато на изразни средства и с възможност да достигне до най-широк кръг от хора и като такова има потенциал да руши стените, породени от страх и несигурност.  иното е и огледало, в което можем да видим и осъзнаем колко много общо имаме помежду си и колко красиви, интересни и вдъхнов€ващи може да са различи€та помежду ни.

ѕрожекциите на трите филма на 23 езика в 27 държави членки на ≈— са през есента на 2012 г. ÷елта е разнообразието и богатството на европейското кино да бъде споделено с възможно най-много европейци, а темите, разглеждани във филмите, състезаващи се за наградата LUX, да се обсъждат на живо, след прожекциите и онлайн на сайта на наградата или страница във ‘ейсбук.

“рите филма финалисти б€ха об€вени през юли на пресконференци€ в –им. “€ са избрани от общо десет заглави€, селектирани от 17 професионалисти, работещи в областта на киното. —ред т€х е и заместник директорът на —офи€ ‘илм ‘ест и директор на —офи€ ћийтингс ћира —талева.

ѕрез годините два български филма са попадали сред 10-те – „—ветът е гол€м и спасение дебне отвс€къде” през 2008 г. и „»зточни пиеси”, който през 2009 г. бе и сред тримата финалисти.

от Ћора “райкова

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg