Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми » "ќскар" се присъжда на... олин ‘ърт"

» ќскар се присъжда на... олин ‘ърт
¬ очакване на "ќскари" 2011
Cinefish.bg

“еми
» "ќскар" се присъжда на... олин ‘ърт"

23.02.2011, 10:18  |   ¬ид€на: 4420  |   actualno.com  |   √ќ–≈ўј “≈ћј

» "ќскар" се присъжда на... олин ‘ърт" - тези думи най-веро€тно ще прозвучат в " одак тиътър", когато настъпи моментът да научим кой печели наградата за най-добър актьор в главна рол€.

≈два ли в тазгодишната надпревара има друга толкова "скучна" категори€ с предизвестен победител, допълва Ѕ“ј. ƒори сочените за фаворити за най-добри актриса и поддържащ актьор - Ќатали ѕортман и  рисчън Ѕейл, усещат лек натиска от страна на јнет Ѕенинг и ƒжефри –ъш.

ќще по-заплетена е интригата със см€ната на фаворитските позиции между филмите "—оциалната мрежа" и "–ечта на крал€".

 олин ‘ърт –ечта на кра눓алантлива и разнообразна е групата от петима актьори, които тази година ще си оспорват наградата "ќскар" за главна рол€. ƒвама от т€х ще продължат битката си от миналата година, като този път позициите им са разменени.

явни€т фаворит  олин ‘ърт, номиниран за превъплъщението си в образа на крал ƒжордж VI в "–ечта на крал€", ще се изправи срещу миналогодишни€ основен претендент и победител ƒжеф Ѕриджес, който е с номинаци€ за рол€та на щатски шериф –устър  огбърн в римейк на класически€ уестърн "Ќепреклонните".

 ъм т€х се присъедин€ват двама актьори с първа номинаци€ за "ќскар" за роли във филми по действителни случаи - ƒжеймс ‘ранко като катерача јрън –алстън в "127 часа" и ƒжеси јйзенбърг като основател€ на ‘ейсбук ћарк «укърбърг в "—оциалната мрежа".

»зненадващо в компани€та на номинираните актьори тази година попада носител€т на "ќскар" ’авиер Ѕардем.

Biutiful“ой е с номинаци€ за рол€та на неизлечимо болен баща на две деца в испаноезичната лента "Biutiful". ѕреди година  олин ‘ърт бе в позици€та на "чужденеца" - на единствени€ британски актьор в надпреварата за отличието за главна рол€. “огава той все още бе свързван с образа на типични€ английски джентълмен - малко скован, но много симпатичен, от филми като "ƒневникът на Ѕриджит ƒжоунс" и "Ќаистина любов". –ол€та на хомосексуалист в "—амотен мъж", за ко€то бе номиниран, бе призната за една от най-добрите в кариерата му. Ќедостатъкът й според критиците бе, че не е достатъчно "хамелеонска", за да му донесе "ќскар".

—ега ситуаци€та е различна.  олин ‘ърт вече е крал€т, превъзмогнал себе си и смущаващото го заекване, за да се превърне в обединител на наци€та преди началото на ¬тората световна борба. ‘ърт зае позици€та на фаворит още в началото на наградни€ сезон, започнал през декември, и не € отстъпи до наближаващи€ кулминационен момент на надпреварата - вечерта на "ќскарите".

ой спечели почти всички големи награди - Ѕј‘“ј, "«латен глобус", "»зборът на критиците", както и отличи€та на различните професионални организации. —ред т€х е призът на √илди€та на американските киноактьори - едно от основните предимства на  олин ‘ърт в навечерието на "ќскарите".

—татистиката показва, че само четирима от 70-те носители на тази награда не са печелили впоследствие и най-престижното отличие в света на киното. “радициите на јкадеми€та за кинематографично изкуство и наука да отличава определен тип филми и роли също увеличават шансовете на  олин ‘ърт за триумф в категори€та за най-добър актьор.

—оциалната мрежа»стори€та показва, че членовете на јкадеми€та обичат филмите по действителни случаи, каквито са "–ечта на крал€", "—оциалната мрежа" и "127 часа", и често отличава изпълнителите на главните роли. ≈динадесет от последните 30 носители на "ќскар" са получили наградите си за превъплъщени€та си в образите на реални личности. "ќскарите" имат дълга любовна истори€ и с английските монарси и т€ никога не е изглеждала толкова пламенна, колкото сега с 12-те номинации за "–ечта на крал€".

јкадеми€та за първи път засвидетелства любовта си към екранна кралска особа, когато „арлз Ћотън печели един от ранните "ќскари" за най-добър актьор през далечната 1933 г. ќтличието му е присъдено за рол€та в "Ћични€т живот на крал ’енри VIII". ќт тогава актьори като Ћорънс ќливие, –ичард Ѕъртън,  ейт Ѕланшет,  енет Ѕрана, ѕитър ќ'“ул, ¬анеса –едгрейв и Ќайджъл ’оторн са били номинирани, а ’елън ћирън, ƒжуди ƒенч и  атрин ’епбърн са печелили "ќскар" за превъплъщени€та си в образи на монарси.

 ралските истории дават на имащите право на глас за определ€нето на наградите достатъчно материал за размисъл над отделните актьорски изпълнени€. ƒруга стара любов на јкадеми€та са филмите за хора с физически или психически проблеми. ќт тази гледна точка е най-веро€тно заекващи€т крал ƒжордж VI, пресъздаден от  олин ‘ърт, да се нареди до незр€щи€ –ей „арлз на ƒжейми ‘окс във филма "–ей", до слепи€ герой на јл ѕачино в "”сещане за жена", до аутиста –еймънд на ƒъстин ’офман в "–ейнман", до умствено изостанали€ ‘орест √ъмп на “ом ’анкс в едноименни€ филм или до сакати€ герой на ƒаниъл ƒей-Ћуис в "Ћеви€т ми крак"...

¬ъзрастови€т фактор също е определ€щ при избора на јкадеми€та.

—редната възраст на носителите на "ќскар" е 44 години. ¬ представата за актьор на средна възраст най-добре се вписва 50-годишни€т  олин ‘ърт. ћиналогодишни€т основен претендент и победител ƒжеф Ѕриджис тази година е в по-неблагопри€тна позици€ - на защитаващи€ титлата си шампиона. “ой е девети€т актьор, озовал се в подобно положение, след като през 2010 г. бе отличен за рол€та си в "Ћудо сърце".

—амо двама актьори в ц€лата истори€ на "ќскарите" са печелили приза за най-добра главна рол€ в две последователни години - —пенсър “рейси през 1936 и 1937 г. и “ом ’анкс през 1993 и 1994 г. Ѕриджес едва ли има шанса да повтори този успех, тъй като освен ако обсто€телствата не са изключителни, јкадеми€та е склонна "да разпредел€ благата си, вместо да ги изсипва върху едни и същи избраници".

Ќепреклонните ƒжеф Ѕриджис61-годишни€т ƒжеф Ѕриджес отлично се справ€ с предизвикателството да се превъплъти в образ, вече пресъздаван от легендарни€ ƒжон ”ейн /отличен с "ќскар" за тази си рол€/, и да му придаде свой собствен облик. Ѕриджес е известен с умението да се слива с геро€ до такава степен, че зрител€т да забрави, че той всъщност играе.

ƒълги години това "хамелеонско" качество му играеше лоша шега и той бе пренебрегван от јкадеми€та, въпреки обичта на публиката. ћиналата година актьорът най-после получи сво€ шанс и заслужени€ "ќскар" след пет номинации. —ега н€кои експерти се питат н€ма ли да е прекалено, ако Ѕриджес отново спечели, при това за сметка на миналогодишни€ си съперник, който тази година е €вен фаворит.

ƒруг е въпросът, че јкадеми€та обича легендите, а каква по-интересна истори€ от тази да се присъди отличие на актьор за рол€, за ко€то друг вече е печелил "ќскар". » този друг не е кой да е, а легендарни€т ƒжон ”ейн.

ƒжеймс ‘ранко 127 часаƒжеймс ‘ранко измина дълъг актьорски път и натрупа сериозен опит, откакто преди години не получи рол€та на —пайдърмен и вместо това се задоволи да заплашва супергеро€ като съперника му, нови€ «елен гоблин. ≈кспертите прогнозират, че ако той продължи със силните изпълнени€ като това в "127 часа", името му отново ще се чува в надпреварата за "ќскар".

“ази година обаче н€ма да е печелившата за ‘ранко. «а него остава утехата да бъде водещ заедно с јн ’атауей на церемони€та по връчването на най-желаните отличи€ в киното. ≈два ли н€кой може да си представи как домакинът на шоуто прескача до сцената между музикалните изпълнени€ и закачките, за да получи "ќскар" за най-добър актьор...

ƒжеси јйзенбъргƒжеси јйзенбърг е определ€н като един от най-талантливите актьори от своето поколение. “ой придава оригиналност на вс€ка рол€, независимо от качеството на филма. ¬ образа на ћарк «укърбърг в "—оциалната мрежа" јйзенбърг владее вс€ка сцена с присъствието, хумора, увереността си и с усещането за раздвоение, което налага - зрител€т не може да прецени дали да го обича, или да го мрази. ќсновни€т фактор срещу евентуална победа на 27-годишни€ актьор е възрастта. јко той спечели, ще стане най-млади€т носител на "ќскар" за главна рол€.

—амо един актьор досега е получавал отличието преди да навърши 30-години - ≈йдриън Ѕроуди за "ѕианистът". ѕо възрастов показател предимството не е на страната и на 32-годишни€ ƒжеймс ‘ранко.

¬ тазгодишната надпревара актьорът с най-малък шанс за "ќскар за главна рол€ е ’авиер Ѕардем. ¬ сезона на наградите той не влизаше в ничии сметки и дори не беше сред номинираните от √илди€та на американските киноактьори.

ƒосега не е имало случай актьор, пренебрегнат от тази организаци€, да е получавал след това "ќскар" в тази категори€. «асвидетелстваната подкрепа за ’авиер Ѕардем от критици и знаменитости, сред които ƒжули€ –объртс, все пак даде резултат и той изненадващо попадна сред номинираните за Ѕј‘“ј и "ќскар". ’авиер Ѕардем произхожда от актьорско семейство и е една от най-€рките испански звезди в киното. ѕоказателно е, че именно той е първи€т испански актьор, номиниран за "ќскар".

ѕечелил е отличието за поддържаща рол€ за изпълнението си в "Ќ€ма м€сто за старите кучета". Ќеблагопри€тен за него е и фактът, че е номиниран за рол€ в чуждоезичен филм.

“ази позици€ обикновено не е печеливша. ≈динственото изключение досега е –оберто Ѕенини, отличен за "∆ивотът е прекрасен". ѕри всичките шансове за  олин ‘ърт и при по-неизгодната позици€ за съперниците му, е малко веро€тно да не чуем неговото име, когато на 27 февруари в " одак тиътър" бъде об€вен носител€т на "ќскар" за най-добър актьор в главна рол€.

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg