Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми ХХ международен филмов фестивал „Любовта е лудост” - 31 август – 6 септември 2012 г.

ХХ международен филмов фестивал „Любовта е лудост” - 31 август – 6 септември 2012 г.
ХХ международен филмов фестивал„Любовта е лудост” - 31 август – 6 септември 2012 г.
Cinefish.bg

Теми
ХХ международен филмов фестивал „Любовта е лудост” - 31 август – 6 септември 2012 г.

11.08.2012, 16:32  |   Видяна: 2703  |   Press Release  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" беше иницииран от екипа на Фестивалния и конгресен център – Варна, в самата зора на демократичните промени в страната ни, в трудните времена, когато на преден план бяха крещящите социални проблеми на обществото ни, а културата като че ли беше забравена някъде на много заден план.

Това бяха годините, в които един след друг от календара на страната ни бяха отпаднали Международният фестивал за червенокръстки и здравни филми (категория А, в която са световните кинофестивали като Кан, Венеция, Москва) и Световният фестивал на анимационния филм (тогава най-престижният в света в своята област); и дори Фестивалът на българския игрален филм „Златната роза” не се проведе няколко години поред.

ХХ международен филмов фестивал „Любовта е лудост” - 31 август – 6 септември 2012 г.

В тази ситуация, когато да се организира кинофестивал наистина изглеждаше лудост, екипът на Фестивалния и конгресен център инициира и започна провеждането на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, за да не позволи да заглъхне кинофестивалната традиция на Варна и на България. И тъй като в обществото ни властваха разделение и омраза, реши да го посвети на любовта, а за мото избра името на първия запазен български игрален филм – комедията на Васил Гендов „Любовта е лудост”.

Днес „Любовта е лудост” е любимият фестивал на варненци, авторитетен филмов форум, събиращ ежегодно елита на българското кино, и една от културните емблеми на България в европейски и международен план.

На неговото двадесето издание от 31 август до 6 септември тази година на екраните във Фестивалния и конгресен център ще бъдат представени над 60 игрални филмови заглавия от 24 страни на 4 континента, като 12 от тях ще са в конкурсната програма.

Председател на 5-членното международно жури е проф. Станислав Семерджиев, изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища, председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радиосценаристи.

Очакваме на червената пътека за официалното откриване най-известните български кинотворци, сред които Гинка Станчева, Анжел Вагенщайн, Никола Анастасов, Христо Мутафчиев, Мария Статулова, Мартина Вачкова, Искра Радева, Борис Луканов, Анри Кулев, Иван Павлов, Луиза Григорова, Любен Чаталов, Асен Блатечки, Деян Донков, Радина Кърджилова, Александра Сърчаджиева, Джоко Росич, Георги Стоянов, Добринка Станкова, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Биляна Петринска, Георги Мишев, Захари Бахаров,  Параскева Джукелова, Лилия Маравиля, Ани Пападопулу, Станимир Трифонов и др.

Българският филм в конкурсната програма е „Под дъгата” на режисьора Илия Костов с участието на Роберт Янакиев, Николай Сотиров, Лилия Маравиля, Васил Банов и др.

На официалното откриването на фестивала ще бъде първата прожекция пред зрители на току-що завършения български игрален филм на режисьора Петър Попзлатев „Аз съм ти” с участието на Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Миляна Ленак, Деян Донков, Захари Бахаров, Владимир Карамазов, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Пенко Господинов, Михаил Билалов.

Специални панорами ще бъдат посветени на 90-годишнината на сценариста Анжел Вагенщайн, 80-годишнината на актрисата Гинка Станчева, 80-годишнината на режисьора Андрей Тарковски, за която от Москва ще пристигне известната актриса и режисьорка Наталия Бондарчук, изпълняваща главната роля в „Соларис”, 75-годишнината на режисьора Андрей Кончаловски, на непознатото кино на Изтока – с две отделни програми: Иран и Турция, с гостуването на престижна турска делегация.

Съвместно със сп. „Кино” ще бъде организирана кръгла маса на тема „Киното и краят на света” с участието на водещи български киноведи и творци, която ще бъде публикувана в един от следващите броеве на списанието, и др.

ХХ международен филмов фестивал „Любовта е лудост” се осъществява със съдействието на Министерството на културата, Община Варна, Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, ВМС, дипломатически мисии и културни представителства, Алфа банк България, МДЦ „Суис Дентапрайм” ЕООД, „Старгейт маритайм” ЕООД, „Солвей Соди” АД, „Пампорово” АД, „Триана стар интернешънал” ООД, казино „Черно море”, „БМ – рибни ресторанти”, Никола Манев, Галерията на Ева,  пица „Радо”, ресторант „Бодега”, гранд хотел „Варна”, гранд хотел „Лондон”, хотел „Модус”, хотел „Капитол”, хотел „Панорама”, хотел „Плаза”, хотел „Реверанс”, хотел „Голдън тюлип” и др.

Автор на плаката и визията на фестивала е художникът Димитър Трайчев.
Автор на статуетката „Златната Афродита” е скулпторът Пламен Братанов, а на медалите – младата художничка Мина Панайотова.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg