Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми HBO показва най-успешните български документални филми

HBO показва най-успешните български документални филми
За първи път HBO показва най-успешните български документални филми
Cinefish.bg

Теми
HBO показва най-успешните български документални филми

07.11.2008, 14:37  |   Видяна: 4259  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

За първи път HBO показва най-успешните български документални филми -  “Георги и пеперудите” и “Проблемът с комарите и други истории”, в поредицата “Без цензура”. Вчера (6 ноември) и на 13 ноември (четвъртък) НВО зрителят ще може да се срещне с няколко истински български истории чрез филмите на режисьора Андрей Паунов и продуцентска компания АГИТПРОП.

Предизвикателството, отправено чрез рубриката „Без цензура“, е в основата и на партньорството между HВO и световната марка, която вече 10 години разчупва всички социални и модни рамки в България - BENETTON. Модните корифеи се включиха в акцията на HBO срещу фалша, като смело разголиха манекените на витрините си в София.

“За първи път български филми ще бъдат излъчени по HBO. Горди сме, че това са филмите на АГИТПРОП”, сподели Мартичка Божилова, продуцент на АГИТПРОП. “Радваме се, че  чрез “Без цензура” на НВО още зрители могат да видят „Проблемът с комарите и други истории” и „Георги и пеперудите”, защото вярваме, че доброто документално кино може да разкаже на хората, че в живота ни има много повече неочаквани истории, хумор и провокация, отколкото изглежда на пръв поглед.”

„Зрителите от региона (Централна и Източна Европа) харесват документални филми, които са фокусирани върху теми, засягащи ежедневието, но за които обикновено не се говори открито,” казва Александър Кутела, вицепрезидент на HBO Централна Европа, част от която е и НВО България. „Теми табу като секса, смъртта, религията и насилието са част от нещата, които се отразяват в нашите документални продукции. HBO смело се изправя срещу реалността днес, такава каквато е, като без излишен фалш дава възможност да видим истинските емоции на реални хора в България“, допълва той.

HBO САЩ отдавна е всепризнат майстор на напредничави документални продукции. Отчитайки тенденцията и желанието на зрителя, HBO Централна Европа, част от който е и НВО България, също започна да инвестира в местна за региона документалистика. Първите резултати от този проект са четири полски филма, представени за пръв път в България на „София филм фест“ през март т. г., които впоследствие дебютираха в месечната рубрика за документално кино „Без цензура” по НВО. Това са „Войник”, „Стриптизьорки в Силезия”, „Йежи Новак: Живот след смъртта” и „Смърт с човешко лице”, който ще бъде с ТВ премиера за България по НВО в „Без цензура” на 20 ноември 2008 г.

През ноември по HBO може да видите:

Проблемът с комарите и други истории“ - първият пълнометражен български филм на фестивала в Кан 2007 след 20-годишно отсъствие и първият български филм на най-големия северноамерикански фестивал Торонто 2007.
За първи път на ТВ екран - по HBO на 6 ноември 2008 г. от 21:05 ч.

Георги и пеперудите“ - отличен с над 10 награди от международни фестивали, първият филм на режисьора Андрей Паунов.
За първи път по НВО на 13 ноември 2008 г. от 21:05 ч.

Смърт с човешко лице“ - полски документален филм за безкрайното човешко любопитство или ново откритие – крематориумите като дестинация за «следсмъртен туризъм»
За първи път по HBO на 20 ноември 2008 г. от 21:05 ч.
 
Войник“ - полски докуметален филм за живота на световноизвестния кикбоксьор Марек Пьотровски.
По HBO на 27 ноември 2008 г. от 21:05 ч.

Още горещи теми:
Британски шедьоври със запазено място на КИНОМАНИЯ!
Готови ли сте за КИНОМАНИЯ?
Американско независимо кино на КИНОМАНИЯ

“Хиндемит” с премиера на 22-та КИНОМАНИЯ
10 задължителни заглавия от Киномания 2008

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 28.11.2010, 07:22
Оценка: 0
0 гласа

браво на ХБО

 
 
 
lus Неутрално
2 17.11.2010, 05:15
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg