Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Фолкер Шльондорф откри 27-ия София Филм Фест

Фолкер Шльондорф откри 27-ия София Филм Фест
ФОЛКЕР ШЛЬОНДОРФ ОТКРИ 27-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Cinefish.bg

Филми
Фолкер Шльондорф откри 27-ия София Филм Фест

17.03.2023, 13:03  |   Видяна: 847  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
Когато превеждам, имам два по-трудни момента: първите и последните трийсет страници. В началото търся гласа на автора, ритъма му на дишане и писане, а на финала искам книгата по-бързо да свърши, достатъчно дълго съм живяла с нея. Правилото се наруши при превода на „Светлина, сянка и движение“ на Фолкер Шльондорф. Режисьорът-писател не ме остави да се лутам, веднага ме хвана за ръка и не разбрах кога стигнах до последната страница. Исках още и още. Рядко се случва да попаднеш на мемоарна литература, която се чете като роман. Рядко се случва да попаднеш на автор, който подхожда с хладнокръвна жестокост към себе си, като в същото време предоставя на читателя нажежени страсти и дори приключенски съспенс. А и стриктно някак научно подредена история на киното. Защото животоописанието на Фолкер Шльондорф следва стъпалата на развитие на киното. На онова кино, под чието влияние и под чиято омая попада светът от средата на ХХ век до… може би първото десетилетие на XXI. Буйните и най-плодоносни години на авторското кино.

От този период са филмите, включени в ретроспективната програма на СФФ: „Младият Тьорлес“ – първи филм за режисьора и първо отличие – наградата на критиката в Кан; „Случайно и преднамерено убийство“ – първи цветен филм за автор от „новото немско кино“, също в конкурса на Кан; „Тишина след изстрела“ пък е разказ за някогашните терористи от 80-те години и техния „нов“ живот под прикритие в ГДР и разкриването им след обединението на Германия, отличен е с наградата „Синият ангел“ за най-добър европейски филм в конкурса на Берлинале 2000 г.; и разбира се, звездният филм на Шльондорф – „Тенекиеният барабан“, който му носи „Златна палма“ в Кан и „Оскар“ за чуждестранен филм, признание, което не спохожда често немските режисьори.

Фолкер Шльондорф откри 27-ия София Филм Фест

Авторско кино означава да не се прикляква пред масовия вкус, но в същото време да се поддържа постоянен диалог между режисьор и неговите зрители, които той приема като съмишленици. Кариерата на Шльондорф протича тъкмо в годините на този жив, интензивен обмен между автор и публика, когато обсъждането след прожекцията е част от киноживота, когато изразът „киното е колективно изживяване“ носи своя смисъл. Нещо, което стрийминг платформите промениха. Дали това е драматична промяна? За Шльондорф – да. Нарича днешния начин на киноразпространението „дигитална пустиня“. „Сега има много повече филми от преди – казва той в едно интервю. – Не прекалено много, а необозримо много. Това е проблем. Най-вече за зрителите, които не се ориентират. Вече трудно се намират дори двама души, които да са гледали един и същи филм“. Киногледането стана занимание за самотници. „А дискусиите в кината поне веднъж седмично са много важни за бъдещето на киното“. Засега само фестивалите опазват това „био“-кино. „Филми ще има винаги, трябва обаче да спасим киносалона“.

Героят от „Повелителят на горите“ прави всичко по силите си за спасението на дърветата, за здравето на белите дробове на света. Подобно на него Фолкер Шльондорф се бори за опазването на киното, за опазването на общуването между човеците, за здравето на човешкото сърце. Със същата страст, с която описва себе си и… киното.

Жанина ДрагостиноваНа 17 март, петък, от 20:00 часа в Дома на киното програмата на СФФ предлага истинско изкушение за киноманите – режисьорската версия на звездния филм на Фолкер Шльондорф „Тенекиеният барабан“, удостоен със „Златна палма“ в Кан през 1979 година и Оскар за най-добър чуждоезичен филм, представен лично от неговия автор. Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, филмовият разказ проследява възхода и рухването на Третия Райх, видени през очите на малкия Оскар.

Фолкер Шльондорф откри 27-ия София Филм Фест

Най-новият филм на Фолкер Шльондорф, „Повелителят на горите“ е портрет на забележителния австралийски агроном Тони Ринаудо, удостоен през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Шльондорф е специален гост на фестивала и днес ще засади първото дърво в „Гората на София Филм Фест“, инициатива подкрепена от Столична община и телекомуникационната компания Yettel.Неговото документално есе може да бъде видяно в различни фестивални кина:

19.03, Кино „Влайкова“, 18:00 часа

23.03, Euro Cinema, 20:15 часа

24.03, Cine Grand Park Center, 19:00 часа

27.03, Кинo „Люмиер“, 16:00 часа

27.03, Културен център “G8”, 18:45 часа

29.03, ОКИ „Красно село“,18:30 часа

01.04, СУ – зала „Алма Алтер“, 16:00 часа

07.04, Дом на киното, 20:30 часа

16-31.03 - Достъпен ОНЛАЙН в neterra.tv/plus

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg