Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Елизабет Тейлър - Артист

Артист - Елизабет Тейлър, Elizabeth Taylor

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
6
Гласувай:
Среден резултат: 81/100

Елизабет Тейлър - Артист

Elizabeth Taylor
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
01.04.2020  |   синефиш.бгЕлизабет Тейлър се ражда в английско семейство на търговец на произведения на живописта и скулптурата, но когато е седемгодишна родителите й се преместват в Америка. Бащата открива художествена галерия в Бевърли Хилс, най-модният район на Лос Анджелис. Още като дете Елизабет Тейлър се отличава с удивителна красота и когато е на десет години получава първото си предложение да се снима в киното.

Филмът „There's One Born Every Minute”(1942) полага началото на кариерата й на екрана. Скоро подписва дългогодишен договор с „Метро Голдуин Майър”. Първото от значителните й актьорски постижения се случва в „National Velvet” (1944) - разказ за трогателната дружба между момиче и състезателен кон. (Елизабет от малка обича тези благородни животни: първото си пони получила, когато е на 3 години.) От детските роли във филмите „Lassie Come Home” (1943), „Джейн Еър” (1944), „Смелостта на Ласи” и „Синтия”(1947) Лиз плавно преминала към образи на романтични девойки, най-значителната от които била Анджела от „A Place in the Sun” (1951) на Д. Стивънс - екранизация на  „Американска трагедия” от Тиодор Драйзър. Героинята й олицетворява красотата, богатството, радостта от живота, като с тези си качества завладява главния герой и го подтиква към престъпление.

Освен с рядката си красота младата изпълнителка блестяла и с непосредственост и удивителна за начинаеща и непритежаваща професионално образование актриса естественост. Личният живот на Елизабет Тейлър постоянно давал поводи за клюки. Едва навършила 17, тя започнала връзка с милиардера Хауърд Хюс и това била сензацията на годината. А скоро след това се омъжила за собственика на хотелска верига Ник Хилтън.

Няколкото месеца щастлив живот били последвани от караници, скандали и шумни препирни и станали достояние на обществеността. Последвал развод и нов брак. „Щастливецът" се оказал Майкъл Уилдинг, английски актьор. Този път бракът на Елизабет Тейлър продължил цели пет години. След това дошло ново романтично увлечение, толкова силно, че Елизабет приема юдейско вероизповедание и кой знае как би протекъл по-нататъшния й живот, ако не беше се случила трагедията - третият й мъж, продуцентът Майк Тод, се разбива със самолет, наречен в чест на любимата му „Щастливата Лиз".

Най-близкият приятел на загиналия, певецът Еди Фишер, става поредната „жертва" на красавицата. Но този път Америка е възмутена: заради Лиз Фишер попада в скандален бракоразводен процес с актрисата Деби Рейнълдс.
Но грешите, ако смятате, че бурният любовен живот на Елизабет е пречил на кариерата й. Напротив, той само й създава допълнителна реклама – на нея и, разбира се, на филмите с нейно участие. Още повече дори скептиците били принудени да признаят, че Елизабет Тейлър е не само  „дяволски красива", но и „дяволски талантлива".

Освен роли „между другото", които не изисквали особени усилия („Малки жени” - 1949; „Айвънхоу” - 1952; „The Girl Who Had Everything” - 1953; „Гигант” - 1956 и други), в „колекцията" от филми на Тейлър има и немалко сериозни произведения: „Рапсодия” (1954), „Котка на горещ ламаринен покрив” (1958) и др. В двата последни, екранизации на пиеси от Тенеси Уилямс, Елизабет се показва като прекрасна интуитивна актриса, способна на най-сложни психологически роли.

През  50-те и 60-те години Тейлър три пъти е предлагана за най-голямата награда в света на киното, но първия си „Оскар” получава за далеч не най-силната си роля във филма „Бътърфийлд, 8” (1960). Там играе нимфоманка, станала „момиче на повикване", която се влюбва в един от клиентите си, женен мъж (Лорънс Харви). Елизабет Тейлър отначало отказва да играе тази роля в „порнографски", по нейно мнение, филм, но „МГМ" поставя условие: ако не изиграе Глория, няма да получи Клеопатра. Тейлър се съгласява със свито сърце и е възнаградена от Киноакадемията.

И отново личният живот на актрисата се преплита с тясно с творческия. На снимките на „Клеопатра" (1963), който сме гледали и у нас, тя се запознава с талантливия актьор Ричард Бъртън, с когото незабавно започва бурна връзка, продължила с прекъсвания почти двайсет години. През всичкото това време Елизабет Тейлър на два пъти се омъжва за Бъртън. Шумните скандали и алкохолни гуляи на двойката в продължение на много години запълват страниците на жълтата преса.

Но този съюз има и сериозни творчески успехи: „Укротяване на опърничавата" (1966) и „Кой се страхува от Вирджиния Улф?" (1966), донесъл втори „Оскар” за Тейлър. Актрисата не се уплашила да се покаже като дебела, вулгарна жена с посивели коси, двойна брадичка и тъмни кръгове около очите, чийто гръмък глас, сардонично чувство за хумор и безконечни скандали скривали неудовлетвореност от живота, отсъствието на деца и душевната пустота. За красавицата Елизабет подобна роля била актьорски подвиг.

В следващите години най-интересните заглавия във вестниците са: „На Елизабет Тейлър й се роди осми внук" и „Елизабет Тейлър ще се жени за осми път". След избраниците има актьор, ювелир, барон, сенатор и шофьор на камион, с когото се запознава в клиника за лечение на алкохолици.

Кой може да каже какво предстои?
Навярно в това се крие и главното очарование на Елизабет - така както не може да се предскаже следващата роля на екрана, не може да се предскаже и следващата й постъпка в живота. Тейлър е постоянна само в две неща – тя е жена и актриса. И това казва всичко.

Елизабет Тейлър почина на 23 март 2011 година. След брилянтни актьорски изпълнения и милиони влюбени почитатели, актрисата с теменужения поглед завинаги затвори очи.


Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Април
1. Стан Колимор
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: хрониките на нарния плаването на разсъмване  |  трейли уолтър  |  beneath hill 60  |  арена вт програма  |  планината рисняк  |  лъки лучано филм  |  beverly hills chihuahua  |  какво е нужно за участие lord of the chefs  |  фауст филм  |  актьор от филма дзифт  |  дж. дж. ейбрамс  |  синема сити русе програма неделя  |  дъстин хофман филми  |  рататуи  |  невъзможно завръщане  |  бони райт  |  матю макхонъки филми  |  ерик пер съливан филмография  |  филма армагедон  |  карате кид 2