Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Днес, 25 август, се открива 31-то издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост"!

Днес, 25 август, се открива 31-то издание на Международния филмов фестивал Любовта е лудост!
Днес, 25 август, се открива 31-то издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост"!
Cinefish.bg

Филми
Днес, 25 август, се открива 31-то издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост"!

25.08.2023, 10:19  |   Видяна: 184  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
Зала 1 е разпродадена за откриването на кинофестивала с прожекцията на филма ЖАН ДЮ БАРИ: ФАВОРИТКАТА НА КРАЛЯ.

Лентата, която откри и тазгодишния фестивал в Кан, ще има извънредна прожекция на 31 август от 20:00 часа.

Билетите са в продажба на касата на ФКЦ и онлайн от www.fccvarna.bg!

Традиционно, филмите от конкурсната програма разкриват нови търсения на европейското и световното кино. За първи път във фестивалната ни практика ще покажем Панорама азиатски филми – от Филипините, Бангладеш, Индия, Шри Ланка, Мианмар. Голяма част от селектираните филми са носители на награди или са били част от официалните програми на Кан, Берлин, Венеция, Сан Себастиан, Торонто, Сънданс, Токио и други световни фестивали. Азиатската панорама ще обогати аудиторията с познания по кино, което няма търговски достъп до нашите екрани.

Във фестивалната програма са включени 12 конкурсни филма, Изборът на младите - наградата ще бъде връчена от младежкото жури, По глобуса, Големите майстори, 100 години арменско кино, Памет, Документален филм, Ново българско кино и панорама Филми от Азия.Председател на международното жури е Яна Титова, България - актриса и режисьор. Членове на журито са:

- Хайме Ногера, Испания
- Кириакос Тофаридес, Кипър
- Корнел Георгита, Румъния
- Михаил Стародубовс, Латвия

"Светът около нас се променя радикално с невероятна скорост.
Обликът на фестивала „Любовта е лудост“ също се променя в желанието да улови видимите очертания на променящото се. Защото, тласкано от новите технологии и гонитбата на рекордни бокс-офиси, киното не изостава от всеобщата тенденция. Съвсем естествено, в нашите програми и ние изключихме не само марвел-продукцията и стотиците полуфабрикати на индустрията, за да обърнем внимание както на непознати кинематографии и автори, така и на световно утвърдени творци.

В тазгодишното издание на фестивала са включени най-новите филми на Кен Лоуч, Кшиштоф Зануси, Нури Билге Чейлан, Ежи Сколимовски и др., които ще имат своите български премиери във Варна. Забележителен факт е, че най-доброто от последния фестивал в Кан, включително носителите на „Златната палма”, на наградата за сценарий
и наградата за женска роля са сред кулминациите на „Любовта е лудост”... Джони Деп, Джуди Денч, Стефания Сандрели, Пиер Ришар, Пенелопе Круз, Анджей Северин, Шарлот Гейнзбър и още много други популярни изпълнители блестят в запомнящи се роли.

Наред с богатата на заглавия програма, предлагаме и интересна подборка от филми, произведени в Шри Ланка, Филипините, Индия, Миянмар, Бангладеш, Япония. И те не са нарочно търсена екзотика, а предложение за среща с филми, обиколили големите фестивали и отличени с престижни награди, но без шанс да получат широко
разпространение у нас.
Ще отбележим със специални прожекции 100 години от рождението на Апостол Карамитев и 90 години от рождението на Борис Карадимчев.

Един общ поглед към програмата на фестивала обещава завладяващи преживявания с талантливи произведения, в които човеколюбието, добротата и емоционалната щедрост са в основата на филмовите внушения. Неслучайно фестивалният девиз повече от 30 години привлича публика, която уважава и цени високото художествено майсторство.
Завладяващата магия на киното отново ще ни вълнува с човешки истории и драми, в които се оглежда неспокойният лик на днешния ден!"


Проф. Александър Грозев
Художествен директор

Очакваме Ви!

ФКЦ си запазва правото на промени в програмата.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg