Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми 25 години от премиерата на „Сватбата на Мюриъл“

25 години от премиерата на „Сватбата на Мюриъл“
25 години от премиерата на „Сватбата на Мюриъл“
Cinefish.bg

Филми
25 години от премиерата на „Сватбата на Мюриъл“

19.03.2020, 12:10  |   Видяна: 904  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
Това е един от най-успешните австралийски филми на всички времена. И както винаги се случва, в началото никой не вярва в успеха на „Сватбата на Мюриъл“. По повод 25-годишнината от премиерата му режисьорът Пи Джей Хоган, който явно е пристрастен към сватбите (негов е и „Сватбата на най-добрия ми приятел“), разказва любопитни факти, заедно с част от екипа.

Златни класически сватбени филми Сватбата на Мюриел

Наскоро той е бил в Ню Йорк, където е работил по поставянето на „Сватбата на Мюриъл: Мюзикълът“, преди всичко да бъде замразено, заради епидемията с коронавируса. Мюзикълът е посрещнат възторжено в Австралия при премиерата си през 2017 г. „Историята е все така актуална, особено днес. Все пак тя е свързана със самоуважението“, споделя Хоган.

Той е сценарист и режисьор на филма и това е всъщност дебюта му в киното, а продуцент е съпругата му Джослийн Мурхаус („Американско сватбено одеяло“). Успехът превръща в звезди и изпълнителките на главните роли – Тони Колет и Рейчъл Грифитс.

Колет, която трябва да качи над 20 килограма, е в ролята на Мюриъл Хеслоп, типичен аутсайдер, с баща политик, който тормози семейството и е особено жесток към нея. Мюриъл е обсебена от музиката на ABBA и мечтае единствено да се ожени. Тя открива своята сродна душа в лицето на Ронда (Грифитс). Двете бягат от своето малко градче и пристигат в Сидни, където Мюриъл променя името си, започва работа и се заема да си намери съпруг.

Сватбата на Мюриъл класически филм на 25 години

Колет смята, че филмът толкова се харесва на зрителите, защотоповечето хора се чувстват като аутсайдер в определен момент от живота си. Това е напълно нормално. Несигурността е част от препятствията, които човек трябва да преодолее. Наясно съм, че зрителите обикновено се утешават от Мюриъл. Тя ги кара да се чувстват по-малко самотни и че не е страшно да са уязвими и несъвършени в едно общество, което изисква толкова много от всички нас“.

Хоган също донякъде се оприличава на Мюриъл. Точно като нея той израства в малко градче и е обсебен от музиката на ABBA. Всъщност филмът постига голям успех именно заради песните на шведската четворка, която в началото на 90-те издава своя счупил рекордите по продажби албум „ABBA Gold“.

Мюриъл е вдъхновена от неговата по-малка сестра.Казах ѝ, че ако някога направя филм, той ще е посветен на нея. Тя ми разреши, само ако героинята не носи нейното име“, казва Хоган. Сестра му много харесва филма. Тя вече живее в Сидни и е омъжена. И казва на всички, че се казва Мюриъл

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg