Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 

Профил на nabe


nabe Регистриран:10-05-2008 01:33 Последно влизане:12-12-2010 16:16
За мен

пол


рождена дата
12- 03- 1991  - 33 год.


зодия
Риби


град


сайт




icq


skype




yahoo


 

Последни коментари

 

nabe Неутрално
112.12.2010, 01:58
Оценка: -2
2 гласа
Коментар за: Хрониките на Нарния: Плаването на Разсъмване
Поне в моето обкръжение, аз съм един от малкото хора, които имат положително мнение за първите две екранизации на класическите книги на К.С. Луис от серията за “Хрониките на Нарния”. Причина за лошото отношение към несъвършените, но прилични детски филми (поне според мен) се крие в това, че повечето хора очакват от „Нарния” да предлага приключение от рода на „Властелинът на пръстените”, но както вече сте се уверили, двете нямат абсолютно нищо общо.

Също като двата си предшественика, „Плаването на „Разсъмване” започва доста тромаво и е необходимо да мине малко време преди историята да набере скорост. По принцип „Разсъмване” е една от най-обичаните книги в серията, но тя е доста трудна за филмиране, поради спецификата на самата история, която преведена на кино език може да ви се стори леко безцелна и безсмислена. Поради тази причина, създателите на филма са си позволили леки отклонения от нея, уви не с особен успех. Крайният резултат определено е най-слабият филм от поредицата досега.
Едмънд и Луси, заедно с техния досаден братовчед Юстас, са погълнати от картина и са запратени на фантастичен кораб от Нарния наречен “Разсъмване”, където те отново се срещат с кралския си приятел Каспиан и воина мишка Рипичип. На борда на кораба децата се отправят на пътешествие към границите на познатото, което ги изправя пред незнайно зло, сблъсъкът, с който ще реши тяхната съдба, съдбата на Нарния и на безбройните й фантастични обитатели.

След доста добрия втори филм, който беше значително по-зрял и много по-мрачен от първия, нещата отново се връщат крачка назад към по-детски ориентираните проблеми – като „братовчед ми ме дразни” и „искам да съм хубава като кака” – но липсва магичното очарование, което просто струеше от „Лъвът, вещицата и дрешникът”. А на всичкото отгоре, християнската тематика отново набира сили, особено с темата за вярата, да не говорим за това, че Аслан – за който всички знаят, че представлява алегория на Исус – признава, че съществува в реалния свят, но под друго име (ако не е Лиъм Нийсън, не ми го фали!).
Може би нещата нямаше да стоят по този начин, ако поне героите бяха представени и развити подобаващо. Но те и техните терзания и проблеми са толкова едноизмерни, че чак не е за вярване. А имайте предвид, че с повечето от тях не се срещаме за първи път. Единственият, който прави впечатление е компютърният Рипичип, който този път говори с гласа на Саймън Пег – харесвам Пег, но Еди Изард е в пъти по-як, жалко. От братовчеда Юстас също можеше да излезе нещо, но той е толкова схематичен, фалшив и дразнещ в началото, че дори и след трансформацията му в дракон, когато всъщност „става нормален човек”, сме неспособни да го приемем на сериозно. Тази му трансформация е един от най-силните драматургични моменти. За жалост, както вече казах, няма много полза от него.

От положителната страна мога да сложа визията на филма, която определено е на висота. Има добра атмосфера и ефекти. Последната битка с морското чудовище е приятна и мрачничка, но изглежда малко извън контекст, особено след няколкото комични и супер шарени образи, които виждаме преди това. Самият край също не е лош, когато децата си заминават вкъщи и разбират, че също като Питър и Сюзан, вече са прекалено големи, за да се завърнат в Нарния.
Относно 3D-то. Лично моето мнение е, че това е най-доброто пост-конвертиране, което съм гледал, но от друга страна е едно от най-ненужните. Няколко пъти си свалях очилата и съвсем определено в 3D част от контраста и яркостта на красивата цветна палитра се губят, а това си е част от чара на Нарния. Ако имах избор със сигурност бих предпочел да го гледам в традиционно 2D.

Накрая, „Плаването на „Разсъмване” може да е най-слабият филм от серията, с много минуси и кусури, но пак е по-добре от десетки други тъпотии, които се въртят по екраните. Ако пък сте дете, какво ви пука за сценарии, образи и всякакви други подобни неща. Все пак, приключението си е приключение, нали?
operation kino
 
nabe Неутрално
212.12.2010, 01:56
Оценка: 0
2 гласа
Коментар за: Мегаум
Това, което мога да кажа е, че „Мегаум” съвсем не се оказа трагедията, която всички предричаха. Със сигурност няма да се нареди след любимите ми анимации, не и както казват американците „not by a long shot”, но няма и да е сред неприятните ми преживявания. Тъпото е, че почти всеки елемент на филма може да го поставим в тази средна територия, която понякога може да бъде толкова разочароваща.

Историята и посланията са предимно с детска насоченост, макар че децата едва ли ще забележат част от супергеройските препратки (както и повечето български зрители заради дублажа, за който ще спомена след малко) и поради тази причинна се усеща като не особено вдъхновяваща. Друг много важен елемент, анимацията беше прилична, но за съжаление мога да отлича само един-два момента, които се открояваха, а по принцип анимациите на „DreamWorks” винаги имат зашеметяващи моменти. Същото важи и за 3D ефекта. И на последно място, заради детската насоченост, повечето шеги във филма са прекалено очевидни и елементарни и поради тази причина лично на мен не ми беше забавен. А на базата на това, че не чух никой в залата да се забавлява искрено, мога да предположа, че не съм сам в това си мнение.
Най-големият минус на филма идва от една колкото очаквана, толкова и неочаквана страна. Става въпрос за дублажа, който е болна тема на доста хора. Винаги е по-добре да си гледаш филмите в оригинал, но знаете, че щом става въпрос за анимация, това е огромна рядкост. Утехата ни бе, че поне през последните години се понаучихме как се правят тези работи – справка „Ледена епоха” и „Шрек”.

Лично аз отдавна не бях гледал дублиран филм, който да ме подразни по такъв начин. Не става въпрос за техническия аспект или нещо подобно, а за избора на гласа на Мегаум, който беше под всякаква критика, едновременно като тембър и като актьорско изпълнение. Никак не ми се ще да обиждам човека, които е свършил работата, но за мен това беше пълна трагедия. Поне половин час ми трябваше да се абстрахирам от лошото чувство и да се потопя във филма и в момента не съм сигурен дали леко тръпчивият вкус, който остави той у мен не е пряко повлиян от това.

Поради тази причина, ще изчакам едно англоезично копие, преди да формирам окончателното си мнение „За” или „Против”. На този етап гласувам „Въздържал се”.
operation kino
 
 

Последни филми

 

Хари Потър и Нечистокръвният принц

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Великобритания, 2009

Жанр: Драма, Приключенски, Фентъзи | Режисьор: Дейвид Йейтс | В ролите: Майкъл Гембън, Маги Смит, Грег Поуел, Даниел Радклиф, Ема Уотсън, Рупърт Гринт, Алън Рикман, Хелена Бонъм Картър, Том Фелтън, Дейвид Тюлис, Бони Райт, Франк Дилейн, Ивана Линч, Джим Броудбент

Окуражени от завръщането на Лорд Волдемор, Смъртножадните опустошават световете както на Мъгълите, така и на магьосниците и Хогуортс вече не е толкова безопасен, колкото е бил някога.Хари подозира, че нови опасности може би дебнат и в самия замък. Дъмбълдор е решен да го подготви за наближаващата ре...

още »

Рейтинг: 37/100 Рейтинг Филм Рейтинг Филм Рейтинг Филм Рейтинг Филм Рейтинг Филм | Добави в любими


 

Последни артисти

 

 

Последни трейлъри

 

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg

Начало » Филми »