Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии „Прометей” е един блестящ визуален спектакъл

„Прометей” е един блестящ визуален спектакъл
Краят на филма ни оставя гладни и искащи още, а двучасовото времетраене се изпарява сякаш за минути.
Cinefish.bg

Рецензии
„Прометей” е един блестящ визуален спектакъл

01.06.2012, 21:39  |   Видяна: 6139  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
Стефан Димов

Когато чакаш даден филм на любим кинотворец толкова дълго време, ти си поставяш определени очаквания, които няма как да не бъдат високи. В повечето случаи, резултата или надминава очакванията ти и бързо добавяш заглавието към любимите си, или се разочароваш и си казваш: „Следващият път повече”. Понякога обаче има и трети вариант. Целият шум, очакване, новини, интервюта и гледане на различни трейлъри отново, и отново те поставят в едно особено състояние. Изглеждаш филма, но той сякаш не ти е достатъчен. Искаш още и въпреки това не можеш да дадеш реална оценка. Хората те питат за мнението ти, а ти дори не можеш да кажеш „Хареса ми” ... по-сложно е. Искаш да останеш насаме с филма в главата ти и мислите ти за него, и да не ги споделяш все още. Такова нещо се случи с мен и „Прометей” – един от най-интересните филми, които съм гледал в последно време.


Прометей

Добрата научна фантастика лесно може да бъде разпозната по няколко фактора. Независимо колко напред в бъдещето се развива действието. Независимо колко далече от планетата Земя се развива действието. Независимо от напредналите технологии – кораби, скафандри, камери за хиперсън, холограми, оръжия, андроиди и т.н., когато зрителя има усещането за реалистичност и правдоподобност, той може спокойно да отвори всичките си сетива, за да се свърже с историята и героите, и да се потопи в една космическа одисея.

Прометей„Прометей” на Ридли Скот е отличен пример за такава научна фантастика, комбинираща в себе си класическата и солидна атмосфера от „Пришълецът” с невероятен съвременен дизайн и визия. Кинематографията и специалните ефекти са повече от зашеметяващи, а 3D-то е добре изпипано и на място. Както самият Ридли Скот казва относно триизмерния формат, „номерът е да не се прекалява”. Мащабната картина на филма е в пълна симбиоза с темата и идеите, които „Прометей” преследва – кой ни е създал, защо ни е създал и до къде сме готови да стигнем, за да получим тези отговори. Въпреки, че филмът е изпълнен със специални ефекти (в точните граници), Скот и операторът Дариуш Волски („Карибски Пирати”) решават да заснемат филма по истинския начин, като го снимат почти изцяло на реални локации (в Англия, Шотландия, Исландия и Испания.) Зелени екрани са използвани едва няколко пъти, само при крайна необходимост, което е повече от похвално за подобен филм, сниман през 2011. Но все пак нека не забравяме кой е Сър Ридли Скот. Както се твърди – човекът, които промени жанра с класиките си „Пришълецът” и „Блейд Рънър” – филми, които са основно вдъхновение на редица съвременни кинотворци. След тях, Скот преминава повече от успешно през всякакви жанрове – приказка, екшън, драма, приключенски, военен, исторически епос, ужаси, криминална черна комедия, романтична драма, биографична гангстерска драма  и шпионски екшън, за да се завърне подобаващо в научната фантастика с много препратки към началото („Пришълецът”).

ПрометейСлед графичното и въздействащо начало, спокойно може да се каже, че филмът е разделен на две части. Първата посява семената на историята по философски, научен и технически начин. Поставя основите на историята, запознава ни с героите и техните приоритети, възбужда интересът ни до червено и ни качва на Прометей, управляван от непоклатимия Янек (Идрис Елба). Във втората си част, ужасът и хаосът вземат превес и някак си променят жанра и темпото на филма, като отговарят на някои въпроси, а други заменят с още по-големи въпроси.

Най-интересните и въздействащи частици от филма са като нож с две остриета, защото те са същевременно и най-слабо развитите. Голяма част от амбициозните идеи на сценария остават недоразвити, както е и древната раса на Инженерите, използвани по-скоро като елемент за тласкане на действието (МакГъфин), отколкото като основна негова единица.

ПрометейТипично за Ридли Скот, актьорските изпълнения са повече от качествени, като най-силно впечатление правят Нуми Рапас и Майкъл Фасбендер. Рапас оправдава високите очаквания и стои изключително уверено в ролята на Елизабет Шоу. За героинята си, тя изгражда собствена биография в главата си, която й помага в изпълнението. Работи с учител по диалекта, за да може да придобие Британски акцент, а за някои от напрегнатите сцени във филма, тя изисква от гримьорите допълнителна кръв и пот по тялото си, за да изиграе сцената по-реалистично.

Героят на Майкъл Фасбендър – андроидът Дейвид е един от най-притегателните елементи от целия филм. С прилики към ХАЛ от „2001: Една Одисея в Космоса”, Дейвид и Фасбендер улавят най-тънките нюанси на човешките емоции и взаимоотношения с коварна безпристрастност присъща единствено на не-човек.

Краят на филма ни оставя гладни и искащи още, а двучасовото времетраене се изпарява сякаш за минути. Но дори и да не се превърне в класика като „Пришълецът” или „Блейд Рънър”, „Прометей” е един блестящ визуален спектакъл, който е задължителен за всеки любител на жанра. 

Прометей” е един блестящ визуален спектакъл, който е задължителен за всеки любител на жанра.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

5 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
Mishef Положително
1 20.06.2012, 03:22
Оценка: 1
1 гласа

Признавам си, останах зашеметен на моменти! Буквално ми се изправяше косата и спираше дъха, докато приятелката толкова силно ми стискаше ръката, че филма стана за мен 4D!

Горещо препоръчвам, за търсачи на силни усещания!

 
 
 
BoldnesS Неутрално
2 06.06.2012, 01:23
Оценка: 2
2 гласа

Защо ... андроида ... искаше ... да пренесе ... зародиша ... на извънземното, чрез жената по-дяволите, някой ще ми обясни ли, понеже явно съм много тък и така и не разбрах!

 
 
 
tchefo Неутрално
3 05.06.2012, 10:36
Оценка: 0
2 гласа

Във всяка серия си има андроид защо се търси прилика с "2001" не ми е ясно, автора на статията скоро не е гледал четирилогията даже Уинона Райдър го игра андроид

 
 
 
movieman
1 06.06.2012, 04:25
Оценка: 1
1 гласа

Ако си гледал 2001 достатъчно добре ще схванеш защо. Дейвид най-много се доближава до ХАЛ 9000 по всеки един начин. Също така, когато имаш аболютно съвършенство в дадена сфера - както е 2001 на Кубрик и ХАЛ в научната фантастика и изкуствения интелект, близките неща до това съвършенство от същата сфера малко или много се съпоставят и сравняват с него. Ето защо : ))

 
 
 
pam_ Положително
4 04.06.2012, 10:13
Оценка: 4
4 гласа

Невероятно преживяване! Чаках този филм от много време, сигурно откакто разбрах за самия проект (и разбира се, хората, които ще заемат участие в него). Страхотен!

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg