Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Градът

Градът
„Градът“ успешно ни поднася всичко, което си поставя за цел – завладяваща криминална история със силен актьорски състав, емоция и динамичен екшън. Един от сигурните и заслужили претенденти за Оскарите догодина.
Cinefish.bg

Рецензии
Градът

31.10.2010, 20:33  |   Видяна: 3791  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
От Стефан Димов
 
Десет години след съвместния си "Оскар" с Мат Деймън за най-добър сценарий на „Добрият Уил Хънтинг“, Бен Афлек застава зад камерата и сътворява поразителния „Жертва на спасение“, криминална драма, която получава огромно признание от публика, критика и фестивали, а проникновения допир на дебютния режисьор е широко коментиран. „Много по-добър зад камерата, отколкото пред нея“, казват мнозина. Три години по-късно, по екраните излиза второто чедо на Бен Афлек, „Градът“, с който тотално ни убеждава, че „Жертва на спасение“ не е било еднократно събитие, а началото на една силна режисьорска кариера.

С близка тематика и действие, развиващо се в Бостън, двата филма влизат в така наречения криминален бостънски под-жанр (включващ още „Реката на тайните“ и „От другата страна“)

Филма Градът с участието на Бен Афлек

„Градът“ не е екшън, за обиране на банки, а по-скоро драма, за хората които го правят. Чарлстаун, Бостън е място, където обирането на банки е занаят, предаван от баща на син. Дъг Макрей (Бен Афлек) е начело на обирджийска банда от четирима приятели от детството – Джеймс (Джеръми Ренър), Албърт (Слейн) и Дезмънд (Оуен Бърк). След обир на банка в Кембридж, четиримата взимат със себе си и банковия мениджър, красивата Клеър Кийси (Ребека Хол), за да я наплашат. След като я освобождават, те откриват, че Клеър живее близо до тях и решават да проверят, дали случайно не подозира нещо. Дъг се запознава с нея, след което двамата започват връзка. Жегата в групата се увеличава, а безскрупулния специален агент на ФБР, Адам Фроули (Джон Хам) е твърдо решен да ги спре.

С голям замах, Бен Афлек изгражда своите достоверни и различни герои, изиграни от вече доказали се актьори – жадуващия за промяна към по-добър и чист живот Дъг, обезумелия Джем, който иска все по-бързо да направи следващия си удар, чувствителната Клеър, надъхания агент Фроули, криминалният бос на града – цветаря Фърги, който счита всички останали за негови подчинени и силното епизодично присъствие на Крис Купър като Стивън Макрей, легендарен престъпник и баща на Дъг, излежаващ дългата си присъда в затвор.

Бен Афлек

Добрият баланс между драма и екшън изгражда ритъм на филма, в който времетраенето от 125 минути не е нито много, нито малко – напълно достатъчно за дълбочина на действието, градация и кулминация. Невъзможно е да не се спомене приликата на
„Градът“ с кино символа на криминална драма – „Жега“ – атмосферата, маските, престрелките и част от репликите. Със сигурност не може да става въпрос за копиране, а по-скоро за почит към класиката на Майкъл Ман (послужила за вдъхновение и на „Черният Рицар“).

С една от най-силните реплики (на който съм бил свидетел в последно време) в климакса на филма,
„Градът“ успешно ни поднася всичко, което си поставя за цел – завладяваща криминална история със силен актьорски състав, емоция и динамичен екшън. Един от сигурните и заслужили претенденти за Оскарите догодина.

Лична оценка – 8,5/10
Оценка в imdb – 8.0/10 (15,078 гласа)
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

6 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
mij Положително
1 25.12.2010, 09:18
Оценка: -1
1 гласа

филмчето си го бива. наистина е добро. гледах го преди неколко дена и лично на мен много ми хареса. няма да сгрешите ако го гледате

 
 
 
ispanetza Неутрално
2 16.11.2010, 09:40
Оценка: 0
0 гласа

Хареса ми!!!
Прилично филмче на фона на бълвочите от Холивуд през последните години...

 
 
 
nikky Неутрално
3 16.11.2010, 11:57
Оценка: 0
0 гласа

Чакам го! Сигурен съм, че Бен Афлек се е справил отлично

 
 
 
behwolf Неутрално
4 13.11.2010, 09:52
Оценка: 0
0 гласа

дам

 
 
 
lus Положително
5 12.11.2010, 07:29
Оценка: 1
1 гласа

Трябва да се гледа!

 
 
 
actiona Положително
6 12.11.2010, 06:55
Оценка: 1
1 гласа

обнадежаващ филм! ще се гледа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg