Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта – за съединението и за силата

Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта – за съединението и за силата
Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта – за съединението и за силата
Cinefish.bg

Рецензии
Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта – за съединението и за силата

18.03.2016, 10:39  |   Видяна: 3115  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
„Справедливостта се състои в това да се даде всекиму заслуженото“ - Цицерон

Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта – за съединението и за силата
Рано или късно, те трябваше да се срещнат, и за радост на всички, да премерят сили. Постоянно повтарящите се приключения на Батман и Суперман поомръзнаха на феновете, тъй като в стремежа си да останат верни на комиксовите първообрази, автори и продуценти пренебрегнаха очевидната нужда от адаптация към променящия се през десетилетията социално-политическия пейзаж. Появата на конкурентен контингент мутанти и персонажи с феноменални качества, допринесе за застоя на интереса към класическата Суперманщина, родена непосредствено след кризата от 1929 година. Сянката на катастрофичен залез легна върху нея със спадането на продажбите на изданията с рисувани приключения въпреки, че емблемата с S e позната по цял свят.

Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта – за съединението и за силата„Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта“ е дръзка стъпка на ДиСи Комикс и опит да се възобнови вниманието на публиката към франчайзите с двамата супергерои. Встъплението на 150-минутния филм припомня произхода и свърхвъзможностите на журналиста Кларк Кент (неусмихващият се Хенри Кавил) и мултимилионерът-филантроп Брус Уейн (неусмихващият се Бен Афлек). Разказът, воден от режисьора Зак Снайдър, е предвидил, че не всеки зрител познава персонажите и ефикасно създава паралелната вселена, в която първият е Суперман, а вторият – Батман. Както може да се очаква, извънредакционната дейност на Кларк Кент е редовно да спасява от смъртна заплаха гаджето си и колежка от „Планет Дейли“, репортерката Лоис Лейн (Ейми Адамс). Батман (Човекът-прилеп) е съзерцателен и дискретен наблюдател на подвизите на конкурента си. Двамата независимо един от друг защитават правдата и поддържат стабилността и реда. Макиавеличният учен Лекс Лутор (неврастеничният Джеси Айзенбърг) слага край на тяхното мирно съвместно съществуване. Те попадат в хитроумната му мрежа от коварни интриги и неизбежният им сблъсък е грандиозен визуален водопад от спецефекти. Междувременно Лутор е приготвил смъртоносна изненада за победителя, но не успява да предвиди появата на Жената-чудо (манекенката и бивша „Мис Израел“ Гал Гадо в стил „садо-мазо“).
Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта
С „Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта“ Снайдър затвърждава репутацията си на разказвач, който умело съчетава визуалната страна на филма с психологически анализ. Неговият поглед се задържа върху терзанията на персонажите си, които противно на очакванията имат проблеми с двойнствения си начин на живот и са угнетени от спомените си. Суперменството е сериозна работа и подобно на шекспирови герои, те с безпокойство гледат на суперспособностите си като бреме и тежка отговорност. Такива дълбоки екзистенциални разсъждения не са част от душевния мир на амбициозния и безскрупулен Лутор, който се стреми към всемирно господство. На Жената-чудо, е отредена доста второстепенна роля и приемам присъствието й като реклама за предстоящия пълнометражен филм с нейни приключения (премиера - юни 2017). Като пълноправен член на „Лигата на Справедливостта“ и откровена феминистка, тя се очертава не по-малко тайнствен персонаж, чиято загадка предстои да бъде разкрита пред кинопубликата. Интересна е и галерията, представяща сравнително рутинните противници на главните герои. „Лошите“ са терористи, „каналджии“ и трафиканти, а това е ясен отговор за търсенето на съвременен контекст, еволюция и опит за обновяване на художествената концепция.

Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта„Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта“ отразява тенденция в съвременния кинофранчайз, категоризирана като spin off. Понятието би могло да се преведе като „нов страничен поглед“ или „вариация “. Обединяването в един разказ на две икони на съвременната популярна култура е риск, който ДиСи Комикс поема и с който се справя по блестящ начин, като подхвърля предизвикателство към конкуренцията си от Марвел. А от това съперничество печели зрителят.



Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg