Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Мисия Вавилон

За продукцията - Мисия Вавилон / информация за филма

Babylon A.D. 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За продукцията

17.3.2009  |   синефиш.бг

В недалечното бъдеще хиляди сателити следят всяка стъпка на хората, а по-голямата част от планетата е бойно поле. Обичайният пейзаж включва изоставени транспортни станции, пренаселени мегаполиси и огромни пустини, често белязани от радиоактивни отпадъци, в резултат на ядрени катастрофи.

Това е един свят, в който оцеляват само най-твърдите бойци, а един от тях е мистериозен наемник, познат единствено като Туруп (Вин Дизел), който живее според собствения си морален кодекс: убий...или ще бъдеш убит. Последната му задача е да придружи млада жена, Аврора, от събор в Казахстан до Ню Йорк. Двамата имат и трети спътник в лицето на сестра Ребека (Мишел Йео), която е личен пазител на Аврора.

Тримата се отправят на дълго 6000 мили пътешествие, което ги отвежда от Източна Европа, през лагер за бежанци в „Нова Русия”, Беринговия проток на борда на открадната подводница и през замръзналата тундра на Аляска и Канада преди да достигнат крайната си цел – Ню Йорк.

Сблъсквайки се с препятствия на всяка крачка Туруп е подложен на изпитания каквито никога не си е представял и постепенно разбира, че е нает да пази единствената надежда за бъдещето на човешката раса.

За пръв път Туруп е поставен пред толкова сложен избор: да стори необходимото или да се откаже, за да спаси живота си.

Твърде жалко, че всичко се случва в деня, в който Туруп намира своята смърт.

Мисия Вавилон е епично приключение, което повежда своите герои на пътешествие из цялото земно кълбо, което може да промени съдбата на човечеството. Една от иконите на екшън жанра – Вин Дизел („Пълен мрак”, „Трите хикса”) – е в ролята на Туруп, суров войн, който е постоянно нащрек и на когото нищо не убягва от погледа. Неговото най-силно оръжие е нещо крайно непривично за професията му – морален кодекс, от който той не би се отклонил за нищо на света.

Въпреки, че филмът е изпълнен с множество епични екшън сцени, а действието се развива сред огромни декори, основната причина за Вин Дизел да участва в Мисия Вавилон е сложният характер на неговия герой. „Преценявам всеки проект от гледна точка на отредената ми роля,” обяснява Дизел. „Това е историята на един отчаян човек, ветеран от войната, който е станал свидетел и сам е извършил толкова жестокости, че вече няма желание за живот, за любов, изгубил е всякаква надежда. В сърцевината си филмът е драма за борбата на този човек да се примири с миналото и да приеме това, което настоящето и бъдещето могат да му предложат. Една напълно нормална човешка битка. В същото време този човек има уникален инстинкт за оцеляване и именно поради това му е поставена задачата да защитава първият в света „репликант” – следващата стъпка в човешката еволюция, плод на генното инженерство. Това вече издига филма до нивото на епичното приключение.”

Режисьорът Матийо Касовиц, самият той уважаван актьор, се спира на Дизел за ролята на Туруп, защото търси някой, който едновременно да се справи със задължителните физически предизвикателства, като в същото време предаде всички важни нюанси в характера на героя. „Вин има невероятно силно екранно присъствие – и физическо, и емоционално,” споделя Касовиц. „Много малко актьори имат такова излъчване.”

Изборът на Дизел е показателен за посоката, в която Касовиц и сценаристът Ерик Беснард искат да отведат проекта, адаптация по книгата на Морис Данте Babylon babies. „Исках да заснема голям екшън филм, който в същото време да отразява случващото се в днешната действителност,” обяснява режисьорът. „Филмът е по-скоро вдъхновен от книгата, тъй като в нея няма много екшън.”

Във филма всичко е грандиозно: коли са пренасяни от огромни хеликоптери; бойци водят свирепи схватки в метални клетки; снежни скутери летят във въздуха, докато пилотите им водят ожесточена престрелка; ракети летят по улиците на Ню Йорк; а видео реклами заливат човешкото множество от всички страни, защото в едно недалечно бъдеще телевизионните приемници вече не могат да бъдат изключени, може само да се смени канала.

Авторът на романа няма нищо против творбата му да бъде развита като голям екшън филм. Той казва на Касовиц: „Харесва ми стилът ти и филмите, които си заснел досега. Вярвам безрезервно в това, което ще направиш.”

Някои от промените спрямо книгата са изключително радикални, но служат за реализиране идеите на Касовиц и историята, която режисьорът иска да разкаже. В литературният първообраз Туруп е тийнейджър, а сестра Ребека е 60 годишна, ниска, френска монахиня. Изборът на Мишел Йео в ролята на Ребека е очевиден контраст с книгата, но Касовиц е готов да обоснове своето решение: „Трябваше да намерим актриса, която да е равностойна на Вин Дизел не само в емоционално отношение, но и в множеството сложни бойни сцени. Мишел е една от най-красивите жени в света, чудесна актриса, а има и богат опит от филми с бойни изкуства – всички тези елементи взети заедно й спечелиха ролята на вихрена френска монахиня, която няма да се спре пред нищо, за да предпази повереното й момиче.”

За ролята на Аврора Касовиц избира малко известната френска актриса Мелани Тиери, тъй като със своето изящно лице и прекрасни очи тя има почти неземно излъчване, което е от ключово значение за персонажа, в който трябва да се превъплати.

Актьорският екип се допълва от Ламбер Уилсън (Меровингий в „Матрицата: Презареждане” и „Матрицата: Революции”) в ролята на бащата на Аврора и популярният английски актьор Марк Стронг („Мрежа от лъжи”, „Рокенрола”) като контрабандиста Фин.

ЕКШЪН


Огромното желание на Касовиц да създаде мащабни екшън сцени бързо се пренася върху актьорите и каскадьорите. Начело на втория екип и режисьор на всички опасни сцени е световноизвестният координатор на каскади  Роб Браун („Мистър и мисис Смит”, „След утрешния ден”) – бивш световен шампион по скокове във вода.

Участие във филма взима „Отбор по паркур Бел”, предвождан от създателя на дисциплината паркур Давид Бел. Същността на този спорт е свободното и бързо придвижване във всякаква среда единствено с помощта на възможностите на човешкото тяло. За популярността и атрактивността на паркур свидетелства приложението му в ключови епизоди от хитове като „Казино Роял” и „Умирай трудно 4”.

Известният френски каскадьор Ален Фигларз („Самоличността на Борн”) е начело на друг от екипите, отговорни за заснемането на опасните бойни сцени. „Туруп е опитен боец, чийто умения са получени от годините прекарани в армията. Именно затова наехме невероятния Ален Фигларз, който има изключително богат военен опит,” обяснява Вин Дизел. „За нас двамата с Ален бе предизвикателство да измислим уникален боен стил, който да съчетава елементи от класическата военна подготовка и наученото от улични схватки. Искахме движенията да изглеждат ефективни, но не прекалено стилизирани.”

Дизел отделя специално внимание на приноса на световноизвестният състезател по бойни спортове от K1 Жером ле Бонер, който взима дейно участие в някои от екшън сцените и допринася за автентичността на историята.

Мишел Йео, която има богат опит във филми с бойни изкуства и каскади, не скрива възхищението си от способностите на екипите, отговорни за заснемането на екшън сцените към Мисия Вавилон. Актрисата е впечатлена най-вече от паркур уменията на Давид Бел и неговите момчета, като намира тяхната работа за изключително предизвикателна.

Една от най-големите и сложни екшън сцени е преследване със снежни скутери из замръзналата пустош на Северна Америка. Вин Дизел е лично отговорен за ангажирането на отбора Slednecks, в който влизат носителят на златен медал от Световното първенство по екстремни спортове Крис Бюранд и рекордьора по скокове със снежни скутери Пол Текър. Slednecks изпълняват сложни салта, скокове в пропасти и слалом между експлодиращи бомби.

За история развиваща се на толкова много места може би ще прозвучи учудващо, че почти целият филм е заснет в наскоро изградените студия „Барандов” в Прага – най-голямата закрита снимачна площадка в цяла Европа. Единствено преследването със снежни скутери е заснето в Швеция. За периода на снимачния процес студия „Барандов” са постепенно трансформирани в източноевропейска военна зона, руски бежански лагер, подводница, плаващо ледено поле и дори в копие на един Ню Йорк от бъдещето, гъмжащ от хора и в който всяко движение се следи от хиляди камери.

Касовиц използва предимно реални ефекти, като съзнателно страни от прекомерната употреба на компютърно генерирани изображения. „Може да съм само на 40 години, но предпочитам методите на старата школа,” признава режисьорът. „Фен съм на блокбастърите от 70-те и 80-те години на 20 век. Компютърните ефекти лишават филма от неговата душа. Исках да направя филм, в който зрителят може да усети кръвта, мръсотията и потта.”

Вин Дизел също подчертава, че този стремеж към максимален реализъм отличава Мисия Вавилон от останалите фантастични епоси. „Действието се развива в близкото бъдеще на нашата планета. Това дава възможност да интерпретираме живота по множество начини, като в същото време се запази връзката с действителността.”


 
 
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Ангел Генчев
sivosten.com
[+] сп. Мениджър
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Андроника Мартонова
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Даниел Симеонов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] Позор
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Здравко Григоров, Ангел Хаджийски
[+] Екран
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
20/100
 
Неда Ковачева
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Петя Славова
Среден резултат: 46/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg