Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Геобуря

НЯКОИ НЕЩА НЕ БИВА ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ - Геобуря / информация за филма

Geostorm 2017
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

НЯКОИ НЕЩА НЕ БИВА ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ

13.10.2017  |   синефиш.бг
Какво би станало, ако тежките метеорологични условия и природни бедствия са част от миналото, ако учените могат да намерят решение на проблемите и световните лидери се обединят, за да настане вечен мир на Земята?  Дали ще се получи? И най-вече – дали всички замесени ще могат наистина да устоят на желанието да поемат контрола за свои собствени цели? 

Какво се случва, когато върховната власт попадне в неподходящи ръце и се превърне в абсолютно оръжие, отприщвайки ад на Земята?
За зрителите, изправили се на ръба на седалките си с разтуптени сърца,  които обичат шеметното спускане в лабиринт от конспирации и преследвания с епични мащаби, в „Геобуря“ има всичко: от горещи спускания под земята до вледеняващи ледени бури и всичко между тях. 

Във филма, сценаристът, продуцент и режисьор Дийн Девлин представя свят, в който световното политическо сътрудничество и широка мрежа от контролиращи времето спътници, инсталирани в космоса, са превърнали природните бедствия в нещо от миналото. И това е така, докато нещо – или някой – се обърква, доказвайки, че не всичко е възможно да бъде под контрола на хората. 

Сега американското правителство трябва да се обърне към човека, който е изобретил обгръщащата Земята безопасна „мрежа“, за отстраняване на проблема, преди сривът в системата да се превърне в нещо още по-фатално. Въпреки забраната за негова бъдеща намеса в програмата, вечният бунтовник се завръща да спаси планетата, както и репутацията си, незаинтересован от това, че е приветстван като спасител... и незнаещ, че той е по-вероятно да послужи като изкупителна жертва. 

Девлин признава, че идеята за историята му хрумва, когато дъщеря му, по това време 6-годишна, го моли й да обясни промените в климата. „Съвсем простичко тя ме попита: Защо не можем да построим машина, която да поправи всичко? Така ми хрумнаха всички тези идеи за това, какво би станало, ако разполагахме с такава машина. А какво ще стане, ако нещо ужасно се обърка? Това се превърна в история от типа „какво би било, ако“ – какво ще се случи, ако чакаме прекалено дълго, за да се справим с драстичните промени в климата? А какво ще стане, ако не успеем? Какво би станало, ако създадем тази невероятна машина за контрол на времето около цялата планета? И какво ще правим, ако тя се развали?“ 

Във филма историята се развива след две години, откакто сложната мрежа от взаимосвързани спътници – наречена Dutch Boy – е пусната в действие. Всичко е спокойно, досега. Необясними неизправности в най-сложната система сега причиняват, вместо да предотвратяват, смъртоносни климатични модели, невиждани от човечеството: лед и сняг в пустините на Афганистан, огнен ад по улиците на Хонг Конг, циклони в Индия...

Dutch Boy е извън контрол, което поражда опустошение по цялото земно кълбо.
„Дийн е работил по грандиозни епоси като „Денят на независимостта“, така че, когато се зае с темата за глобалното затопляне, той представи убийствен за традициите на жанра обрат, като я смеси с политически трилър и я допълни с неестествени природни катаклизми“, отбелязва продуцентът Дейвид Елисън. „С други думи, в нашата история науката не е основното, проблемът са хората, които се опитват да я контролират“.

Продуцентът Дейна Голдбърг допълва: „Ние в Skydance обичаме да правим научнофантастични, изпълнени с приключения екшъни и фентъзи филми. „Геобуря“ е история за потенциалната опасност от края на света, изпълнена с вълнение, интензивно действие и главозамайващи ефекти, така че това го превърна в перфектния филм за нас“.

Съсценаристът Пол Гуйо харесва първоначалната идея и я развива заедно с Девлин. „Хрумването да се манипулира времето в ползва на човечеството, е прекрасно, докато, разбира се, някой неизбежно се възползва от това за користни цели, нали така?“, отбелязва той. „В началото всичко изглежда страхотно, защото хората по целия свят работят заедно. САЩ поставят началото на усилията, НАСА построява програмата, а международна космическа станция я управлява. За известно време на Земята настъпва безкраен мир. Но след това някой превръща Dutch Boy в истинско оръжие“.

Джерард Бътлър играе отлъчения инженер Джейк Лоусън, създател на Dutch Boy, на който му е било трудно да бъде част от политическите игрички, които настъпват след пускането на системата. „Това, което ме привлече към тази история, беше, че тя комбинираше всичко перфектно”, спомня си той. „Харесаха ми елементите на истински екшън филм и напрегнат трилър, заедно с много чувство за хумор, но също така, че се представят обтегнатите отношения между моя герой и неговия брат. Като че ли има за всекиго по нещо и публиката определено ще се забавлява“. 

Джим Стърджис играе Макс Лоусън, по-малкия брат на Джейк, а по ирония на съдбата – негов шеф. Подобно на Бътлър, Стърджис е привлечен от разделението между двамата братя в сценария. „Беше ясно, че тези две наистина силни личности ще се сблъскат по средата на това космическо приключение, допълнено с драматичен политически развой на Земята. Две напълно контрастни индивидуалности и двама много различни мъже, които трябва да работят заедно за разрешаване на един проблем, иначе рискуват да загубят всичко. Тази комбинация определено имаше притегателна сила за мен“. 

„Знам много добре какво представлява съперничеството между двама братя, а Дийн е наясно за всичко, свързано с околната среда и бъдещето на нашата планета“, казва Гуйо. „Той също така разбира от всякакви джаджи и технологии, и тази история показва какво е предназначението на науката – да повлияе, а не да манипулира времето, на базата на настоящи и бъдещи сателитни технологии“.

„За мен развлеченията трябва да са именно това – да са забавни, а не непременно да те ударят по главата с послание“, отбелязва Девлин. „Но аз също разбирам, че научната фантастика се получава по-добре и има по-голямо влияние, когато имаш какво да кажеш. Надяваме се, че ще отведем зрителите на пътешествие с високоскоростно влакче из цялата планета и в космоса, да си изкарат страхотно, но  може би да бъдат и малко по-любопитни за заобикалящия ги свят“.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg