Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Билет за отвъдното

За продукцията - Билет за отвъдното / информация за филма

A Walk Among the Tombstones 2014
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За продукцията

16.10.2014  |   синефиш.бг
Филмът е заснет въз основа на едноименната поредица романи на Лорънс Блок. В центъра на събитията е Мат Скъдър (Лиъм Нийсън), бившe ченге от нюйоркската полиция, който работи незаконно като частен детектив.
   
Когато Скъдър неохотно се съгласява да помогне на наркотрафианта Кени Кристо да открие мъжете отвлекли и брутално убили жена му, детективът разбира, че това не е първото, нито ще бъде последното такова престъпление на похитителите. Размивайки границите между добро и зло, Скъдър се впуска в преследване на престъпниците из скритите улици на Ню Йорк, преди да вземат поредната си жертва.
   
В трилъра участват още Бойд Холбрук в ролята на Питър Кристо, брат на Кени и бивш наркоман, който помага на Скъдър в преследването на убйците; Дейвид Харбър в ролята на Рей и Адам Дейвид Томпсън като Адам, двама побъркани серийни убийци, чиято способност да потъват в сенките им дава крачка преднина пред полицията; Брайан „Астро” Брадли изпълнява ролята на Ти Джей, бездомен млад артист, който се сприятелява с бившия полицай.   
   
В поддържащите роли са Себастиан Роше като Юри Ландау, руски наркопласьор, който се бори да спаси дъщеря си преди да се превърне в поредната невинна жертва; Марк Консуелос е Рубен Куинтана, който се доказва като мозъкът в разследването на Скъдър; Олафър Дари Олафсон е Джеймс Логан, гробарят, който има смущаващо задълбочен поглед върху престъпленията разтърсващи града.
   
Начело със Скот Франк, режисьор и сценарист на филма, продукцията има впечатляващ екип, който включва кинематографа Михай Малаймер младши, дизайнера Дейвид Брисбин, филмовия редактор Джил Савит, дизайнера на костюми Бетси Хейман и композитора Карлос Ривера. „Билет за отвъдното” е продуциран от Дани ДеВито, Майкъл Шамбърг, Стейси Шер, Тобин Армбръст и Брайън Оливър.
   
Филмът е финансиран и продуциран от Exclusive Media съвместно с Cross Creek Pictures.

В началото на 90-те Лорънс Блок издава 10-та книга от бестселър поредицата за частния детектив Матю Скъдър. За щастие на читателите, които не могат да се наситят на историите за мрачните изпитания, на които е подложен Скъдър, Блок издава 17 романа и сбирка разкази за героя. Всъщност, поредицата се радва на такъв успех, че се издава над 40 години и на повече от 20 езика. 
   
Преди повече от десетилетие, Скот Франк насочва вниманието на Jersey Films към романа, който според него би се превърнал в разтърсващ съспенс трилър. Продуцентите са наистина впечатлени от неспокойната душа на героя, който търси изкупление за минали прегрешения. „В романите на Лорънс има две неща – вътрешната борба на Скъдър и мистериозната или силно напрегната ситуация, в която се намира.”, разсъждава Стейси Шер. Продуцентката признава, че това което я грабва в сценария е невероятният резултат от съвместната работа на Франк и Блок. „Причината тази исторя да ни привлича толкова е, че харесваме герои, които въпреки малките шансове се впускат в търсене на решение и успяват да еволюират.”
   
Франк признава, че е бил изкушен от идеята да превърне тази „олд скул” мистерия във филм за бившо ченге, което се бори не само с осемгодишното си въздържание, но и демоните, които го преследват от миналото му като полицай. „Част от мен искаше да направи класически детективски филм. В книгата ми допадна тъмната страна в историята. Това не беше просто мистерия. Историята беше страховита и главният герой бе уплашен не по-малко от всички останали.”
   
„Мат Скъдър е незаконно действащ частен детектив, който работи за хора, които не могат да отидат в полицията. Както се изразява Скъдър, той прави услуги на хората, а те в замяна му правят подаръци. Ще се срещнем и с наркопласьор от Бруклин, който се опитва да води спокоен живот до момента, в който жена му е отвлечена и убита след като той е платил откупа. Пласьорът наема Скъдър да открие извършителите.”, разказва накратко началото на историята Франк.   
   
Заради многобройните почитатели на Блок, правдоподобността на адаптацията е задължителна. „Включих Лари още в самото начало. Прекарахме доста време заедно, направих проучването си с него и обсъждахме героите. Когато Лиъм се съгласи да изпълни ролята, Лари доста се развълнува, понеже винаги го е възприемал като превъплъщение на Мат Скъдър. Заслужаваше си чакането, защото накрая имахме точния човек за ролята.”, разкрива Франк.
   
Проточилата се работа по сценария позволява на Франк да се заиграе с няколко детайла от книгите на Блок. Например, той решава да постави действието през 1999 като подчертае технофобското отношение на Скъдър. „Всичко се случва в навечерието на хилядолетието и паниката около предстоящото през 2000-та. Един от героите казва: „Всеки се страхува от злото”, истината е, че лошите неща се случват две години по-късно (събитията от 11 септември 2001). Доста съм размишлявал за тези убийци. Те са само предвестници на това, което ще последва, но никой не обръща внимание. Обикновено гледаме в грешната посока”.   

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg