Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Цар на войната

СНИМКИТЕ НА “ЦАР НА ВОЙНАТА” - Цар на войната / информация за филма

Lord of War 2005
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

СНИМКИТЕ НА “ЦАР НА ВОЙНАТА”

02.7.2008  |   синефиш.бг
Търговията с оръжия е многократно дискутирана в медиите, но никога не е правен филм, който да разглежда единствено тази тематика. Сценаристът и режисьор Андрю Никъл (“Терминалът”, “Симон”, “Шоуто на Труман”) е вдъхновен от реални събития случили се през последните две десетилетия, когато се развива и действието на филма водещо до издигането на Юри Орлов до “Цар на войната”. Образът на Орлов е не само събирателен на петима истински търговци на оръжие, но и цели да покаже тъмната страна на човешката природа. Самият Орлов е измислен герой, но събитията показани във филма не са.

“Почти всичко показано във филма наистина се е случило някъде по света,” обяснява Никъл. “Военни хеликоптери се продават като спасителни такива, търговци на оръжие сменят регистрациите и имената на корабите си в открито море, в САЩ при мистериозни обстоятелства е освободен виден търговец на оръжие, съветски боеприпаси за милиарди долари изчезват след разпадането на СССР – всичко това е истина.”

Придържането към истината за толкова наболели въпроси прави финансирането на филма много трудно. Никъл разказва: “Тъй като филмът не крие факти за ролята на американското правителство в международната търговия с оръжия, проектът беше квалифициран като твърде противоречив. Да намерим американски субсидии се оказа още по-трудно и заради конкретния момент, в който предадох готовия сценарий – само седмица преди началото на войната в Ирак!”
Кураж да заложат на истинността на филма и силата на сценария му имат само няколко чужди инвеститори. Продуцентът Филип Русло, който трябва да осигури финансирането на филма, е сериозно затруднен. “Когато се опитваш да продадеш филм за света на търговията с оръжия, това че остава само седмица до началото на войната в Ирак никак не е от помощ. Отне ми цяла година и половина да набера нужните средства. Работих и подписах договори, колкото са три други филма, но най-накрая успях.”

Но нито Русло, нито Никъл са склонни да се откажат от продукцията. Русло е първоначално привлечен от качеството и интелигентността на сценария на Никъл и до край твърдо вярва, че той ще доведе до изключителен филм, какъвто рядко може да се види: “Историята е просто невероятна, героите са много въздействащи и всичко е написано по уникален начин. Човек рядко има възможност да попадне на толкова добър сценарий.”
Точно добрият сценарий привлича цяло актьорско съзвездие за главните роли в “Цар на войната”. “Определено бях впечатлен от това, че нямаше нищо поръчково, че всичко беше напълно истинско,” казва Никълъс Кейдж (“Съкровището”, “Да изчезнеш за 60 секунди”, “Адаптация”, “Град на ангели”, “Да напуснеш Лас Вегас”, “Лице на заем”, “Скалата”), който изпълнява главната роля на Юри Орлов. “На малко хора им стиска да напишат това, което написа Андрю. Ето защо толкова исках да работя по филма, сценарият беше напълно различен от всичко, което съм правил досега. Историята е много оригинална и предлага поглед отвътре към търговията с оръжия, който според мен е напълно реален.”

Кейдж е толкова уверен в силата на материала, че става един от продуцентите на филма. “Всичко започна преди две години. Проведохме разговори с Андрю за сценария, започнахме да се срещаме за уточняване на някои основни неща, говорихме с актьори и за това как ще навържем всичко заедно. Филмът не е нискобюджетен, даже е може би един от независимите филми с най-голям бюджет. Но във финансирането му почти не участват американски пари.”
Продуцентът Русло разказва за първата среща между Кейдж и Никъл. “Андрю се срещна за първи път с Ник в офиса си. Там имаше маса дълга към 10 метра цялата покрита със снимки и изрезки от списания и вестници и какво ли още не, показващо как той си представя филма. Андрю започна да обяснява на Ник концепцията си и да му показва снимките, а в другия край на масата лежеше истински АК-47. Накрая той попита Ник: ‘Е, искаш ли да се снимаш във филма?’ Ник просто каза ‘Да’.”

Самият Андрю Никъл не може да си представи, че друг актьор може да изпълни противоречивата роля на Юри Орлов с толкова харизма. “Никълъс Кейдж е може би единственият актьор, който може да представи търговец на оръжие като Юри Орлов не само реалистично, но и да накара зрителите да го харесват.”
Но не само Кейдж е запленен от сценария. Актьорът Итън Хоук (“Крадец на животи”, “Тренировъчен ден”, “Гатака”, “Големите надежди”, “Хамлет”), който изпълнява ролята на вечния противник на Орлов, агентът от Интерпол Джак Валънтайн, отдавна е почитател на работата на Никъл, с когото вече са работили заедно по “Гатака”. “Сценариите на Андрю винаги успяват да ме изненадат,” казва Хоук. “Темата на ‘Цар на войната’ е много интересна за нашето съвремие. Лично аз бях много шокиран и заинтригуван, когато прочетох сценария.”
“Този филм е просто уникален. Когато прочетох сценария бях страшно изненадан, защото става въпрос не само за политическото и социално влияние на търговията с оръжие, но и за живота и ценностите на един човек. Досега не бях попадал на нищо подобно. Изобщо не бях виждал филм, който да разглежда тази тематика,” разказва актьорът Джаред Лето (“Александър”, “Паник стая”, “Американски психар”, “Луди години”, “Боен клуб”, Тънка червена линия”), който изпълнява ролята на малкия брат на Юри, Витали.

Актрисата Бриджет Мойнахан (“Аз, роботът”, “Фермата”, “Всички страхове”, “Грозна като смъртта”) веднага се съгласява с колегите си от филма. “Трудно се намира добър сценарий, така че много се борих за тази роля. Много бях щастлива, когато най-накрая ме избраха, особено като се има предвид кои са останалите актьори.”

Към вече звездния актьорки екип, самият Андрю Никъл прибавя ветерана Иън Холм (“Властелинът на пръстените”, “След утрешния ден”, “От ада”) за ролята на Симеон Уайз, възрастен търговец на оръжия от старата школа. Иймън Уокър пък изпълнява ролята на един от най-злите африкански диктатори на всички времена – Андре Баптист, а Сами Ротиби играе сина му, Андре Младши.

Всъщност, продуцентът Филип Русло получава положителен отговор от всички актьори, на които предлага роля в “Цар на войната”. “Ник първи се присъедини към нас и прие толкова лично проекта, че стана и продуцент. Андрю от самото начало държеше Итън да играе Джак Валънтайн и винаги сме си представяли него в ролята. Дори още преди да се съгласи и да подпише, за нас той вече беше част от екипа. Точно това е хубавото на работата с Андрю – когато актьорите прочетат сценариите му и се запознаят с него, просто няма начин да откажат ролята.”

 
 

Снимки

 

Гарфилд: Филмът Гарфилд: Филмът The Garfield Movie
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg