Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Хари Потър и огненият бокал

АКТЬОРИТЕ - Хари Потър и огненият бокал / информация за филма

Harry Potter and the Goblet of Fire 2005
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

АКТЬОРИТЕ

02.7.2008  |   синефиш.бг
Младите актьори

    16-годишният ДАНИЪЛ РАДКЛИФ (Хари Потър) за пореден път изпълнява ролята на младия магьосник в Хари Потър и Огненият бокал, четвъртият филм от поредицата “Хари Потър”.
    Първата актьорска изява на Даниъл е през 1999 г., когато той изпълнява ролята на младия Дейвид Копърфийлд в британската едноименна телевизионна продукция. Преди “Хари Потър”е участвал и в “Шивачът от Панама” заедно с Пиърс Броснан,  Джейми Лий Къртис и Джефри Ръш.
    През свободното си време Даниъл обича да гледа филми и да слуша музика.
   
    17-годишният РУПЪРТ ГРИНТ (Рон Уизли) изпълнява ролята на най-добрия приятел на Хари Потър. Рупърт започва актьорската си кариера с “Хари Потър и Философският камък”, но естественият му талант веднага е признат от критици и зрители. Между снимките за четирите (излезли досега) филма за Хари Потър, той се снима заедно със Стивън Фрай в Thunderpants на Питър Хюит.
    Рупърт произхожда от голямо семейство – той е най-големият от пет деца, а когато не е на снимачната площадка, най-вероятно е да бъде открит на някое игрище за голф.
   
    15-годишната ЕМА УОТСЪН (Хърмаяни Грейнджър) е третият член от приятелската група на Хари и Рон. Добра и ученолюбива, Хърмаяни също е пораснала и вече се интересува не само от книги.
    Също като Рупърт Гринт, и Ема Уотсън дебютира в актьорската професия в ролята си в поредицата за Хари Потър. И също като Рупърт и Даниъл, и тя е носител на множество награди за изпълнението си – от Най-добра поддържаща актриса до Най-добър дебют.
    Но докато актьорската й кариера процъфтява, Ема не прекъсва и ученето си, както и интереса си към спортове, като хокей, баскетбол, тенис и лека атлетика. Нейно любимо хоби е рисуването, както и танците и пеенето.
   
    18-годишният ТОМ ФЕЛТЪН и тук се завръща в ролята на вечния съперник на Хари – Драко Малфой.
    Том е професионален актьор от 9-годишен. Започва кариерата с участие в телевизионни реклами, а първата му роля е във филма на Питър Хюит The Borrowers (1996). През 1999 г. той изпълнява ролята на сина на Джуди Фостър в “Анна и кралят”.
    Участвал е и в няколко британски телевизионни сериала и в 4 радио пиеси на BBC. През свободното си време обича да лови риба.
   
    СТАНИСЛАВ ЯНЕВСКИ изпълнява ролята на българина Виктор Крум - най-добрият състезател по куидич в света, както и един от основните противници на Хари Потър в Тримагическия турнир.
    20-годишният Станислав е роден в България и е открит за ролята съвсем случайно, докато учи в колеж в Англия. Фиона Уиър, отговорникът за подбор на персонал за филма, била на посещение в училището му и случайно го чула да говори в коридора. Тя попитала Ръководителя на катедрата по актьорско изкуство дали той би се явил на прослушване. Първото прослушване минава повече от успешно, но поради учебните си ангажименти, Станислав не успява да се яви на второто. За щастие, му дават втори шанс, той се явява и след още една среща с режисьора на филма Майк Нюъл, вече е спечелил ролята.
    В свободното си време, точно като героя си Виктор Крум, Станислав обича да се занимава със спорт – тенис, футбол, ръгби и плуване.

    18-годишната КЕЙТИ ЛИУНГ изпълнява ролята на Чо Чан, търсач на рейвънклоувския отбор по куидич, както и момичето, което Хари Потър харесва.
    Това е първият филм, в който Кейти участва, като тя няма никакъв опит като актриса. Печели прослушването, като побеждава други 5000 момичета и самата тя е най-изненадана, когато й се обаждат, да й кажат, че тя ще изпълнява ролята на Чо Чан. 

    19-годишният РОБЪРТ ПАТИСЪН изпълнява ролята на Седрик Дигъри, официалният представител на Хогуортс в Тримагическия турнир. В последният момент обаче, към него се присъединява Хари Потър.
    Робърт е играл предимно в театрални постановки, а единствената му роля преди тази в “Хари Потър” е във филма Ули Едел “Пръстенът на Нибелунгите”.

    КЛЕМЕНС ПОЕЗИ
изпълнява ролята на Фльор Делакор, ученичка от Академията по вълшебства Бобатон, която си съперничи с Хари Потър, Седрик Дигъри и Виктор Крум в Тримагическия турнир.
    Клеменс е родена и израсла във Франция, където още от дете играе и на сцена, и на екран. Става известна в Англия с участието си в мини сериала на BBC Gunpowder, Treason & Plot с Робърт Карлайл. След като приключва снимките по “Хари Потър и Огненият бокал”, тя отлита за Прага, където снима Revelations, новият сериал на NBC, в който участва и Бил Пулман.
    Освен ролите в чужбина, Клеменс е подписала и няколко договора за участия в родната Франция, където тя вече отдавна е звезда. Въпреки дългогодишният си опит като актриса, тя кандидатства и е приета да учи в най-престижното училище по актьорско майсторство във Франция - Conservatoire National.

Възрастните актьори   

    РОБИ КОЛТРЕЙН отново се завръща в ролята на благородния гигант Хагрид, учител в Хогуортс, както и добър приятел на Хари, Рон и Хърмаяни.
    Той е един от     най-добрите и уважавани британски актьори с кариера продължила вече 30 години. Участвал е в “Бандата на Оушън 2”, “Хари Потър” 1, 2, & 3, “От ада”, филмите от поредицата Джеймс Бонд “Един свят не стига” и “Златното око”, “Писмо в бутилка”, “Хенри V” и др.
    Участвал е и в телевизионни филми и сериали, както и в театрални продукции.
   
    РАЛФ ФАЙНС изпълнява ролята на един от най-ужасяващите литературни злодеи – Лорд Волдемор.
    Файнс започва кариерата си с роли в театъра в “Дванайсета нощ”, “Сън в лятна нощ” и др. През 1988 г. се присъединява към Royal Shakespeare Company, където играе 2 сезона, вкл. роли в “Хенри IV”, “Крал Лир” и “Напразни усилия на любовта”.
    Дебютът му на големия екран идва с ролята на Хийтклиф в “Брулени хълмове”, където си партнира с Жулиет Бинош. Следващият му пробив е, когато Стивън Спилбърг го избира за роля в “Списъкът на Шиндлер”, за която номиниран за Златен глобус и Оскар® и печели няколко други награди.
    Следват роли в наградения с Оскар® за Най-добър филм “Английският пациент”, “Оскар и Лусинда” с Кейт Бланшет, “Краят на аферата” с Джулиан Мур, “Червеният дракон” с Антъни Хопкинс, “Онегин” с Лив Тайлър, “Съншайн” с Рейчъл Уайз, “Петзвезден романс” с Дженифър Лопес.
    Най-новите му филми са The Constant Gardener с Рейчъл Уайз, The White Countess с Наташа Ричардсън и Chromophobia с Пенелопе Крус.
   
    СЪР МАЙКЪЛ ГАМБЪН отново е Албус Дъмбълдор, мъдрият и уважаван директор на Хогуортс.
    Гамбън започва кариерата си в театъра на Дъблин през 1963 г. Той е един от първите членове на театъра на Лорънс Оливие. Оттогава е играл в над 70 филма, вкл. “Лейър кейк”, “Да бъдеш Джулия”, “Морски живот със Стив Зису”, “Слийпи Холоу”, “Вътрешен човек”, “Аферата ‘Дълги бедра’”, “Шарлот Грей” и “Госфорд парк”.
    Докато работи в Royal Shakespeare Company, Гамбън е играл на сцена в множество пиеси, вкл. “Ричард III” и “Отело”.    

    Роденият в Дъблин БРЕНДЪН ГЛИЙСЪН изпълнява ролята на "Лудоокия" Муди, новият учител по Защита срещу черните изкуства в Хогуортс.
    Самият Глийсън е бил учител, преди да се насочи към актьорската професия. Последните години са изключително успешни за него в това отношение и той има роли в “Троя” на Волфганг Питърсън, “Селото” на М. Найт Шаямалан, “Студената планина” на Антъни Мингеля и “Небесно царство” на Ридли Скот, както и Breakfast on Pluto на Нийл Джордан..
    Други негови филми са “Мисията невъзможна II”, “Изкуствен интелект”, “Шивачът от Панама”, “28 дни по-късно” и “Бандите на Ню Йорк”. Участвал е и в множество театрални продукции.
   
    ДЖЕЙСЪН АЙЗЪКС изпълнява ролята на смъртожадния Луциус Малфой, баща на Драко Малфой.
    Последният филм, по който той наскоро завърши снимки, е комедията Friends with Money с Денифър Анистън, Катрин Кийнър и Джон Кюсак, а сега започва работа по Good  с Хю Джакман.
    Участвал е в “Питър Пан” (в две роли - на г-н Дарлинг и злия капитан Хук), “Блек хоук” на Ридли Скот, “Смокинг” с Джеки Чан, “Гласът на вятъра” с Никълъс Кейдж, “Месец любов” с Кеану Рийвс и Шарлийз Терън, “Патриотът” с Мел Гибсън, “Краят на аферата” с Ралф Файнс, “Армагедон” с Брус Уилис, “Сърцето на дракона” с Денис Куейд, “Смъртоносен хоризонт” със Сам Нийл, “Войник” с Кърт Ръсел и др.
    Роденият в Ливърпул, Англия, Айзъкс е учил право в университета Бристол, където е участвал в и режисирал над 20 театрални продукции.

    ГАРИ ОЛДМАН се завръща в ролята на Сириус Блек, кръстник на Хари и бивш затворник от Азкабан.
    Олдман започва кариерата си през 1979 г. в лондонския театър, а между 1985 и 1989 работи за Кралския театър на Лондон. След това се прехвърля в киното и става един от най-уважаваните филмови актьори на нашето време. Участвал е в “Батман в началото” на Кристофър Нолан, “Ханибал” на Ридли Скот, “JFK” на Оливър Стоун, “Истински романс” на Тони Скот, “Леон” на Люк Бесон, “Дракула” на Франсис Форд Копола и изпълнява ролята на Бетовен в “Безсмъртна любима”.
    Други негови филми са “Петият елемент” с Брус Уилис, “Еър форс едно” с Харисън Форд, “Изгубени в космоса”, “Розенкранц и Гилденщерн са мъртви”. Носител е на наградата BAFTA за филма Nil by Mouth. Участвал е и с епизодична роля в сериала “Приятели”, за която е номиниран за награда Еми.
   
    АЛЪН РИКМАН (Професор Сивиръс Снейп) е известен с ролите си в “Наистина любов”, “Умирай трудно”, “Догма” и “Робин Худ: Принцът на разбойниците”.
    За участието си в “Разум и чувства” и “Майкъл Колинс” получава номинации за BAFTA. Многократно е обявяван за Най-добър актьор на годината.
    За ролята си в “Распутин” на HBO Рикман печели Еми, Златен глобус и наградата на Гилдията на актьорите. Участвал е и в други телевизионни продукции.
    Рикман се е изявявал и като режисьор на театрални продукции в Лондон, а в последствие режисира и кино версия на The Winter Guest с Ема Томпсън, която е представена на фестивала във Венеция и печели наградата за Най-добър филм на Филмовия фестивал в Чикаго.
    Докато е член на Royal Shakespeare Company участва в “Опасни връзки” на Уест Уенд и на Бродуей, където е номиниран за наградата Тони, а също и в “Мефисто”, “Както ви харесва”, “Напразни усилия на любовта” и “Бурята”. По-късните му участия включват роли в “Хамлет” и “Антоний и Клеопатра”.
    Алън Рикман е играл и в множество съвременни театрални постановки, за които е носител на награди за Най-добър актьор.
   
    ЛЕЙДИ МАГИ СМИТ (Професор Минерва Макгонъгол) е една от най-добрите театрални и кино актриси в света, призната и от критици, и от зрители и носителка на две награди Оскар®, както и на Еми.
    Само участието й в “Госфорд парк” й носи номинации за Оскар®, Златен глобус и BAFTA.
Маги Смит започва да играе на сцена през 1952 г., а през 1963 г. се присъединява към Националния театър, като играе Дездемона в “Отело” с Лорънс Оливие, а после участва и в “Много шум за нищо” и други пиеси.
Печели първия си Оскар® през 1969 г. за The Prime of Miss Jean Brodie и втория през 1977 г., както и Златен глобус за California Suite. Коронна нейна роля е тази на Хеда Габлер в едноименния филм от 1970 г.
Други филми с нейно участие са “Стая с изглед”, “Хук”, “Сестра акт”, “Тайната градина”, “Ричард III”, “Клуб ‘Първа съпруга’”, “Чай с Мусолини”, “Съкровените тайни на жриците”.
Освен в театъра и на големия екран, Маги Смит има множество роли и в телевизионни продукции. През 1990 е удостоена с титлата “dame”.

    ТИМЪТИ СПОЛ се завръща в ролята на верния слуга на Лорд Волдемар и предалия родителите на Хари - Питър Петигрю.
    Участвал е в над 30 филма, вкл. “Лемъни Сникет” с Джим Кери, “Ванила Скай” с Том Круз, “Напразни усилия на любовта” и “Хамлет” на Кенет Брана, “Белият ловец, черното сърце” на Клинт Истууд, “Рок звезда” с Марк Уолбърг и Дженифър Анистън и др.
    Спол е и изключително уважаван телевизионен актьор и носител на много награди за работата си по ТВ филми и сериали.
    Играл е и в множество театрални постановки.
   
    Британската актриса MИРАНДА РИЧАРДСЪН се присъединява към екипа на “Хари Потър и Огненият бокал” в ролята на решената на всичко, за да получи историята, която иска репортерка Рита Скийтър.
    Ричардсън е участвала в множество признати от критиката филми, вкл. “Играчка-плачка”, “Вълшебният април”, за който получава Златен глобус, Damage и “Том и Вив”, за които е номинирана за Оскар®, “Империя на слънцето” на Стивън Спилбърг, “Слийпи Холоу” на Тим Бъртън, “Часовете” с Никол Кидман, както и в телевизионните продукции “Мерлин” и “Алиса в Страната на чудесата”.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg