Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Човек от стомана

КАСТИНГЪТ НА ЕДНА ИКОНА - Човек от стомана / информация за филма

Man of Steel 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

КАСТИНГЪТ НА ЕДНА ИКОНА

13.6.2013  |   синефиш.бг
Когато за първи път се срещаме с Кларк Кент в „Човек от стомана", той вече е голям мъж, който се крие от света. Не може да остане незабелязан от зоркия и все по-подозрителен поглед на хората в Смолвил, най-вече заради изявите на суперсилите си и неспособността да ги държи напълно в тайна, както го съветва земният му баща Джонатан. За това Кларк е принуден да изоставил всичко, което познава и обича, и да се впусне в скитане из метафоричната пустинята на временната заетост и емоционалната изолация, в търсене на истинската си същност.

„Кларк чувства, че трябва да остане в периферията на обществото, - обяснява Зак Снайдър. - По този начин, ако е принуден да използва способностите си, за да спаси нечий живот или да направи нещо необичайно, ще е лесно да изчезне."

Но това самотно съществуване е лишено от общуване и е изпълнено с копнеж. Знаейки, че не е от тази планета, той се притеснява и какво хората ще направят с него, ако бъде разкрита неговата уникалност. И ако някога успее да открие истинските си корени, дали ще намери място, към което да принадлежи?
Режисьорът продължава: „Той се чуди каква е неговата цел на живота. Всички ние сме си задавали този екзистенциален въпрос, но за Кларк това е трудно, защото нещата, в които той е най-добър, всяват страх в другите хора.Така че той е сам, опитва се да разбере какво е мястото му в света, къде принадлежи, каква е съдбата му. Мисля, че публиката ще го почувства много близък, понеже повечето от нас си задавали същите тези въпроси и са изпитвали такава несигурност в началото на живота."

Британският актьор Хенри Кавил, който играе тази многопластова роля, казва: „Кларк винаги се чувства като аутсайдер. Той е въпитан от Джонатан и Марта Кент да не реагира с агресия и насилие и най-вече, никога да не разкриват това, на което е способен. Но справянето с реалната болка на израстването му в млад мъж, различен от всички останали, и невъзможността да сподели истината с друг, създава все по-голямо чувство за изолация. Тази изолация се усилва от факта, че той се чувства безсилен да направи нещо по въпроса, въпреки че притежава огромна сила."

„Хенри наистина намери начин да пресъздаде на екрана тези противоречия в героя, - отбелязва Снайдър. - Кларк физически превъзхожда всички хора, но не може да го покаже; той има рентгеново зрение, но трябва да се научи да го контролира, и въпреки че е неразбран от човешката раса, той все още намира доброто у хората и инстинктивно иска да им помогне. Хенри по невероятен начин показва конфликта в него, с изключителна искреност и достоверност."

Заемайки се с роля, която е физически и емоционално натоварваща, Кавил разкрива, че е намерил съюзник и безценен съветник в лицето Снайдър. „Зак бе фантастичен, - завява актьорът. - Неговата енергия е неизчерпаема, колкото и часове да прекарвахме на снимачната площадка, той продължаваше да прави нещата интересни и вълнуващи, и това завладяваше целия екип. В края на краищата ние правехме филм за Супермен, и позитивното отношение на Зак ни напомняше това всеки ден."

Кавил започва да проучва ролята си от самия при източник: комиксите. „Потопих се в комиксите и това ми даде страхотна основа за персонажа. Той е много по-сложен, отколкото повечето хора си мислят. Той наистина има свой морален кодекс, но е и в невероятен конфликт. В историята, която разказваме си произхода му, той научава всичко за себе си заедно с публиката. И когато е изправен пред избора дали да се бори за Земята, или за Криптон... това не е никак лесно решение."

Джонатан и Марта Кент намират сина си в космически кораб, който се е приземил в тяхната ферма в Смолвил, Канзас. Вместо да предупредят властите, те скриват кораба, като дават на бебето името Кларк и го оглеждат като свое собствено. Все пак тайната си има цена, тъй като момчето показва необикновени способности, които повдигат нездрав интерес. Кент живеят в постоянен страх, че няокй ще да почука на вратата им и ще вземе Кларк от тях завинаги.

„Джонатан и Марта от самото начало разбират, че намирането на Кларк е едновременно благословия и проклятие, - казва Снайдър. - Джонатан знае, че освен баща, той трябва да бъде човека, който да напътства и защитава сина си на всяка цена. Той разбира, че момчето е много повече от него, повече от всички други хора и може в действителност да промени хода на историята."

Кевин Костнър е в ролята на Джонатан Кент, чийто бащини отговорности са по-големи, отколкото може да си представи. „Природата на бащата е да се поучава и защитава. Моят герой казва на сина си, че е чудо; доказателство, че не сме сами във Вселената, - разказва актьорът. - Това е огромна тежест за едно дете, но Джонатан е убеден, че Кларк е на Земята с определена цел, и както го предупреждава - ще дойде ден, в който той сам трябва да реши дали гордо да се изправи пред човешката раса, или не."

Костнър е заинтригуван от тематиката на филма, особено що се отнася до връзката между неговия герой и персонажа на Кавил. „Хората често казват, че филми са измислица, но истината е, че понякога има моменти, които ви карат да се запитате: „Как бих постъпил в тази ситуация? Що за човек съм аз? "

Въпреки че липсва през първите години от живота на Кларк, именно неговият биологичен баща, Джор-Ел, разкрие на сина си колко важно е съществуването му, но този път за Криптон. След като научава за своя произход и името си – Кал-Ел, Кларк за първи път в живота си се чувства реален и истински.

Кал-Ел е светлината в живота на родителите си, макар и само за миг. Почти веднага след раждането му, баща му Джор-Ел (водещ учен на Криптон) и майка му Лара Лор-Ван, трябва да вземат мъчителното решение да изпратят детето си в търсене на сигурно убежище в космоса. Природните ресурси на Криптон са изчерпани и планетата ще се унищожи, но призивите за евакуация на Джор-Ел не са чути от управниците. За него единственият начин за запазване на расата на Криптон е, като се спаси невинния си наследник, с надеждата, че Кал може да оцелее и чрез него да оцелее и народа му.

„Джор-Ел е голям привърженик на свободния избор, а това го превръща в изгнаник на Криптон, - обяснява Гойер. - В действителност той е заклеймен като престъпник, враг на държавата. И част от надеждата му за Кал, е че той ще продължи тази философията на свободна воля."

Ръсел Кроу е в ролята на ренегата-учен: „Ако гледам историята през погледа на Джор-Ел, тй е просто добър човек, който има известна доза лудост, породена от голямото му отчаяние. Според него това е единственият и последен шанс да запази Криптон жив."

За да се постигне това, Джор-Ел трябва да покаже на Кал историята на миналото и да му внуши значението на неговото бъдеще. Единственото място на Земята, където двамата могат да се свържат е замръзналата тундра, която пази своята тайна повече от 20,000 години и дава възможност на Кал да се изправи лице в лице с образа на баща си.

„Едно от наистина важни неща, които Джор-Ел разказва на сина си е, че в този свят, той трябва да излезе на светло, за да помогне да се коригират грешките, направени на Криптон, - разкрива Кроу. - Това е огромна отговорност, но ако той не изпълни съдбата си ... няма кой друг."

Сърцето на родната майка на Кал-Ел, Лара Лор-Ван, се къса, когато нейният съпруг поставя новородено им дете в спасителната капсула. Единственото, което я крепи да го изпрати в неизвестното, е надеждата, че техният син има шанс да живее.

Айалет Зурър, която е в образа на Лара, казва: „Тя е невероятно смела жена, която трябва да покаже характер в изключително тъжни обстоятелства. Напомня ми на родителите, които по време на войната постъпват по същия начин. Една майка е готова да се раздели с детето си и да го изпрати далеч от нея, само ако мисли, че има надежда то да оцелее."

Въпреки силата на бащините гласове, лесно може да се каже, че жените в живота на Кларк / Кал-Ел притежават по-голяма власт над неговия избор. Едната с тихо насърчаване на силата му, а другата - с ум и упоритост.

„Мисля, че моята героиня Марта Кент е много прагматична, - казва Даян Лейн за на героинята си. – На нея й се налага да бъде такава, защото когато намира звездното дете в двора на фермата си, тя осъзнава че има моралното задължение да бъде негов ценен водач и съветник. Марта знае, че Кларк е специален и оценява, че и е дадена възможност като майка да му обясни света, по най-добрия начин, по който тя може."

За да се впише в ролята, Лейн призовава собствените си родителски умения, както и спомена за майка си. „Помня, че бях малко дете и счупих всичките си цветни моливи, за да убедя майка си, че ще правя каквото искам. Представям си, ако имах сили да съборят къщата, вероятно щях да го направя. Във филма Марта е тази, която намира начин да успокои младия си син, когато нещата са твърде трудни и да го предпази от външни лица, без да се срамува от дарбите си. Тя знае, че за да се впише в света, е му е нужда много по-голяма вътрешна сила, от физическата, с която разполага."

Ейми Адамс въплъщава една от най-известните героини от комикси без суперсили. „Подобно на толкова много журналисти, Лоис е необикновено целеустремена и се интересува единствено от историята, която иска да разкаже. Тя безстрашно преследва истината, с убеждението, че това е по-важно от собственото й благополучие, но при нея се превръща в пристрастяване, което замъглява преценката й и я отдалечава от реалните хора."

Така че е изненада за самата Лоис, твърдението на Кларк, че светът не е готов за неговата истина. Това я кара да се замисли за своите цели. „Тя признава, че истината не е една, защото винаги има различни гледни точки. – разказва Адамс, като добави, че вероятно заради амбициите си, и поради естеството на работата си - „Лоис е загубила доверие и вяра в доброто. Да види и почувства, колко са чисти намеренията на Кларк е почти като прераждане за нея. Смятам, че е много интересен факта, че понякога е необходимо да срещнеш човек от друг свят, за станеш по-човечен."

„Лоис има толкова много аспекти, - казва Дебора Снайдър. - Тя е твърда и борбена, а също така красива, чувствителна и емоционална, но определено не е девойка в беда. Тя е една наистина модерна жена. Бяхме много щастливи една толкова завършена актриса като Ейми да играе този образ. Тя внесе много дълбочина и дух в героинята."

Докато Лоис да повярва, че нейната история заслужава публикация на първа страница, то редакторът й скептично настроен. Приемайки ролята на Пери Уайт, актьорът Лорънс Фишбърн, признава че като фен на жанра, се възползва от възможността да работи с Зак Снайдър. „От първия ми разговор с Зак, още преди дори да започне да говори за сценария или историята, аз се почувствах наистина увлечен, - казва Фишбърн. - Винаги съм се наслаждавал на работата му, и вярвам, че той е режисьор, който наистина може да представи подобаващо филм, базиран на комикс. Затова бях убеден, че ще се справи страхотно и със Супермен."
За щастие на Кларк, Пери е пречката за популяризиране на историите на Лоуис за гост от друга планета. Но теорията й отново става актуална, когато става ясно, че космическият кораб Черната нула, командван от безмилостния генерал Зод, приближава на планетата ни.

„Някой беше казал, че един злодей никога не мисли за себе си като злодей, той винаги е герой в собствените си очи, - подчертава Гойер. - В съзнанието на Зод, той е благородна фигура."

Въпреки това за Майкъл Шанън, който играе харизматичния войнстващ лидер, поведението на Зод не е съвсем патриотично. „Мисля, че всеки, който прекарва живота си като воин и раздава заповеди, свиква с определена структура. След като тази структура се отнеме, в него остава този импулс. След като човек има власт, той се радва да я упражнява. Но е интересно да се наблюдават опитите на Зод да остане чист в намеренията си. "

Зод и неговият някогашен сънародник, Джор-Ел, виждат оцеляването на вида си по различни начини. „Зод искрено вярва, че това, което прави е за добро на Криптон, - отбелязва Кавил. - Той се опитва да го обясни на Джор-Ел, но гледните им точки са противоположни. Затова опитва да убеди моя герой. Когато той казва на Кал колко е бил красив Криптон и как може да бъде възроден отново, погледа му сияе от силата и страстта на мечите му. Затова не осъзнава, че средствата за постигането на тази цел го превръщат в диктатор и разрушител."

„Ако трябва да направим едно сравнение, което със сигурност си струва, - размишлява Шанън, - се чудя, ако Земята е в бедствено положение, както Криптон е в началото на филма, какво ще правим? Със сигурност ще изникне повече от едно решение, повече от един аргумент. Коя страна ще вземете? Не бихте ли се опитали да спрете случващото се? Зод взима страна, както и Джор-Ел. Просто те двамата взимат различни страни."

Нашествие Зод е посрещнато от военните сили на САЩ, които са не по-малко отдадени на дълга да спасят собствената си планета. Сред лидерите им е полковник Нейтън Харди, изигран от Кристофър Мелони. Полковникът от военно-въздушните сили е много недоверчив към външни лица, които се месят във военните операции, още повече пък към Лоис Лейн.

„Виждали ли сте някога как настръхва козината по гърба на куче? – подсмихва се Мелони. - Това е, което се случва с Харди, когато за първи път отговаря на въпросите на Лоис. Освен това той няма никакво доверие на Супермен, вероятно защото донякъде се страхува. Мисля, че той го вижда като доста силно оръжие, което може да обезмисли целия досегашен живот на Харди."

Във филма участват също и актьорите Хари Леникс като военно-въздушния командир на Харди, генерал Суонуик; Ричард Щиф като д-р Емил Хамилтън, учен, работещ към военното подразделение на Суонуик в Арктика; Майкъл Келил като спортния журналист Стив Ломбард и Купър Тъмбърлайн и Дилън Спрейбери, които играят Кларк Кент съответно на 9 и 13 годишна възраст.

„Разполагахме с невероятен актьорски състав, - казва Зак Снайдър. - Това бе от изключителна важност за нас, за да сме убедени, че актьорите не само отговарят на нуждите на историята, но и ще съумеят да се въплътят в тези добре познати, любими герои в на безбройните фенове на Супермен. Мисля, че тази мисия я изпълнихме повече от успешно."

 
 
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] Strangera.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Мартин Тонев
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Нова телевизия
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Петя Славова
Среден резултат: 72/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg